Egy kutatás szerint a videójátékok nem okoznak mentális problémákat

Egy kutatás szerint a videójátékok nem okoznak mentális problémákat

Korábbi, kisebb volumenű kutatásukat sikerült ezzel megcáfolniuk.

Sajnos egyre többször lehet arról olvasni, hogy a videójátékokat hibáztatják bizonyos esetekben a szakemberek. Elmondásuk szerint negatívan hat a fiatalokra és mentális problémákat okozhat náluk a videójáték függőség. Erre némileg választ adhat az Oxfordi Egyetem kutatói által elvégzett újabb tanulmány. Két esztendővel ezelőtt még csak alig 5 ezren vettek részt a projektben, idén viszont már 40 ezernél is több játékost kérdeztek meg. Akkor arról számoltak be, hogy az, aki többet játszik, az egyben boldogabb is.

Nos ez úgy tűnik nem teljesen igaz. A jóval nagyobb létszám és az Electronic Arts, valamint más kiadók segítségének köszönhetően sokkal mélyebb kutatást végezhettek. Fontos azt is kiemelni, hogy az Apex Legends, az EVE Online, a Forza Horizon 4 és az Outriders a kutatásban résztvevő játékosait figyelték meg hat héten át, akiknek aztán kérdésekre kellett válaszolniuk. A vizsgált időszak leteltével pedig arra a következtetésre jutottak, hogy nincs igazából összefüggés a játékidő hossza és a boldogság mértéke között. Andy Przybylski professzor arról is beszámolt, hogy nehéz dolguk volt a kutatással, mert még mindig csak a játékos közösség egy kis szeletével tudtak foglalkozni, illetve az általuk megkeresett 30 videójátékos cég közül csak 7 segített nekik. Ráadásul volt olyan partner, aki 1,5 évvel később adta át az adatokat nekik.

„Nem a játék mennyisége, hanem a minősége számított... ha [a résztvevők] úgy érezték, játszaniuk kell, rosszabbul voltak. Ha azért játszottak, mert szerették, az adatok alapján ez nem befolyásolta mentális egészségüket.”

Ami talán még fontosabb, hogy a játékra fordított idő korlátozását követően nem figyeltek meg semmiféle pozitív hatást mentális téren a játékosoknál. Andy Przybylski ezért kitért arra is, hogy nem érti miért döntöttek úgy például Kínában, hogy a gyermekek mindössze csak 1 órát játszhatnak naponta. Természetesen nem árt helyén kezelni a dolgot, mert az a személy, aki viszont képes fél napokat is a gép előtt tölteni egy játék miatt az már valóban nem egészséges dolog.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!