Sárkányok háza 1. rész kibeszélő  – Westeros még mindig brutális, mégis gyönyörű

Sárkányok háza 1. rész kibeszélő – Westeros még mindig brutális, mégis gyönyörű

A Trónok harca előzménysorozata egyelőre hátborzongató szórakozásnak ígérkezik, rajongóknak kötelező darab! 

George R.R. Martin A tűz és jég dala regényciklusán alapuló Trónok harca sorozat végét rendesen elrontották D.B. Weiss és David Benioff showrunnerek és a rajongók több év után is PTSD-ben szenvednek a 8. évad után. A HBO persze nem akarta elengedni az aranytojást tojó sárkányt és hamar megfűzték az írót, hogy a világnak szüksége van még egy kis Westerosra, így születhetett meg a Tűz és Vér regényen alapuló Sárkányok háza sorozat, ami a Targaryen ház belviszályát fogja a nézőknek bemutatni. Habár a HBO mögött álló Warnernél nemrég köszöntött be a hét szűk esztendő és minden csak a spórolásról szól, nem sajnáltak elkölteni 200 millió dollárt a sorozatra, plusz még egy bődületes összeget arra, hogy a csapból is a sorozat folyjon.

 

A sorozat premierje egyébként közép-európai idő szerint hétfő hajnalban volt a HBO csatornán és nagyjából azonnal felkerült a HBO Max streaming szolgáltatóra is, én meg botor módon gondoltam egyet és úgy határoztam, élőben nézem majd az első részt, meg összedobok valami kis agymenést az első benyomásokról. Kicsit félve nyomtam meg a lejátszás gombot, mivel bennem is mai napig élénken él bennem a düh a fent is említett két szakember iránt, főleg annak tekintetében, hogy Martin nemrég megerősítette, nem sok kreatív kontrollja maradt a Trónok harca felett a befejezéskor. Na de új sorozat, új remények, szóval vágjunk is bele és nézzük meg, mit tud a Sárkányok háza! 

Nem vagyok egy született kritikus, főleg hajnalok hajnalán, szóval akinek ilyen igényei lennének, ajánlom figyelmébe a PC Guru írását a témában, ehelyett inkább erősen spoileresen adnám ki magamból, milyen érzelmeket csikart ki belőlem a nyitány. Nos, az epizód felvezetése okosan helyezi el térben és időben a történetet, Aegon hódítása után 100 évvel járunk, az öreg király pedig összehívja az urakat, hogy segítsenek eldönteni, ki legyen az utódja halála után. A versenyben Rhaenys hercegné alulmarad Viserys herceggel szemben, mivel Westeros népe nem feltétlenül látna szívesen egy királynőt. Jön még egy kis kikacsintás, hogy 172 évvel vagyunk Daenerys születése előtt, aztán belecsapunk a lecsóba és kilenc évvel később a fellegek között találkozunk az első sárkánnyal, na meg a cselekmény egyik főhősének számító Rhaenyra hercegnővel, felcsendül Ramin Djawadi ikonikus hangzása és bumm, kész az instant libabőr. 

A grandiózus nyitójelenet és a királyvárba való út alatt szinte érzem az elfüstölt 200 millió dollár szagát, tehát a látványra abszolút nem lehet panasz és a készítők kilóra megvettek az egész hangulattal. Hosszú távon persze nem kötne le, ha csak CGI-orgiát tolnának az arcomba, szerencsére viszont a szövegkönyv pengeéles, a tempó meg feszített és csak száguldozunk az események folyamán. Néhány jelenet után picit úgy érzem, engem átvertek és végig az orromnál fogva vezetnek. Mintha rám szabták volna ezt az egészet, mint a boldogságot kereső nőkre az Alkonyat könyveket, pedig nem mondanám, hogy akkora giga-mega hardcore GOT fan lennék. Valószínűleg az operatőri munka nagyban hozzájárult ehhez, mert a jelenetek hangulata teljesen beszippant és a szakemberek remekül ábrázolják a különböző, néha már hatásvadász pillanatokat, legyen szó az érzelmes és boldog percekről, a lovagi torna vagy a középkori igazságszolgáltatás brutalitásáról, na meg a korabeli császármetszés hátborzongató élményéről.

Sok mindent láttam már, köszönhetően deresedő halántékomnak és viszonylag korai internet hozzáférésemnek, viszont a szóban forgó jelenet tragédiája sokkol, hogy aztán Rhaenyra Dracarys parancsa kizökkentsen döbbenetből. A libabőr ezúttal is instant, ráadásul a fiatal hercegnőt alakító Milly Alcock apró gesztusaival brillírozik a szerepben, nem is értem, minek kell majd ide Emma D'Arcy, aki a hercegnő idősebb változatának megformálásáért felel a későbbiekben, főleg úgy, hogy Matt Smith végig hozza Daemon Targaryent a sorozatban- Ha már szóba került, azt hiszem megvan a rajongók szeretve gyűlölt szereplője, ugyanis a karakter rendkívül karizmatikus, de az őrület lángja ott pislákol a szemében és az alkotók szerint habitusa miatt támogatta volna Daeneryst, mikor hamuvá égette királyvárat. 

Összességében a HBO megint feltalálta a spanyol viaszt a Sárkányok házával és nehezen tudom elképzelni, mit tudtak volna tenni még annak érdekében, hogy életre keltsék a saját dugájába dőlt Trónok harca franchise-t. Persze nem szabad elbíznunk magunkat, mert nagy pofára esés lehet a vége, ha a készítők gyógyszere időközben elgurul, de egy ígéretes kezdetet láthattunk, amiből még bármi is lehet. Reméljük a legjobbakat!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!