Ezt mégis ki gondolta jó ötletnek? Érkezik a Különben dühbe jövünk remake

Ezt mégis ki gondolta jó ötletnek? Érkezik a Különben dühbe jövünk remake

Augusztus 24-én a Netflixen nézhetjük meg a filmet. Te várod már?

Az első reakcióm, amikor megláttam, hogy érkezik a Különben dühbe jövünk remake-je, a köhögés elleni gyógyszerreklám Ábeljét idézte. De miért? A második már hevesebb volt: Nein, nein, nein! Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy régen minden jobb volt, a modernizálás és az újragondolás sincs általában ellenemre, de vannak olyan alkotások, amikhez egyszerűen nem szabad hozzányúlni. Mert szinte biztosan nem ér fel az eredeti szintjére, és óriási bukás lesz. A különben dühbe jövünk ebbe a kategóriába tartozik. 

Már az előzetes alapján rengeteg rossz érzés kavarog bennem. Lehet ez az egy perc nem tükrözi hűen a filmet, de minimálisan sem hozza vissza a legendás Bud Spencer és Terence Hill filmek hangulatát, humorát és verekedős jeleneteit. Az eredeti filmek egyik ismerterőjegyének számító hangeffektusok is borzasztóan műnek, olcsónak és erőltetettnek hatnak a feldolgozásban. Továbbá megszokta a szemünk a kornak megfelelő színeket és képminőséget, amik hozzáadtak a miliőhöz. A modern, tiszta és jó felbontású képen idegennek tűnik az egész. 

Az olasz film, amelynek premierje augusztus 24-én lesz a Netflixen, ugyanazt a címet kapta, mint az 1974-es, vagyis Altrimenti ci arrabbiamo néven keresse az, aki eredeti nyelven nézné. A főszerepet Edoardo Pesce és Alessandro Rojés játssza, a rendezői székbe pedig a Younuts (Niccolò Celaia és Antonio Usbergo) ült, akik főként zenei klipeket csináltak eddig, többek között a Måneskinnek (olasz rockbanda, a 2021-es Eurovíziós dalfesztivál győztese). A történet szerint két testvér 25 év után újra találkozik, hogy visszaszerezzék apjuk szeretett homokfutóját. Természetesen itt is megjelenik egy helyi bűnszervezet feje, aki a párossal az autó (pontosabban az ikonikus piros homokfutó) miatt bonyolódik konfliktusba, miközben egy földterültre tenné rá a kezét. Bud Spencerék filmjében ez egy vidámpark volt, itt inkább cirkusznak tűnik. Valamint az eredeti film egyik nyitójelenetéül szolgáló autóverseny is visszakōszön, amelynek fődíja a piros járgány. 

Az már világosan látszik, hogy a negatív véleménnyel nem vagyok egyedül, ugyanis az IMDb-n mindössze 2.8 pontot kapott. Összehasonlításként az eredeti 7.3-on áll. Az olyan ikonikus filmek esetében, ahol a színész(ek) és a szerep összeforrtak, rengeteg idézetet, máig felemlegetett jelenetet és dialógust tartalmaznak, szinte képtelenség úgy feldolgozni, hogy az a közönség tetszését elnyerje. Már alapvetően az elvárások olyan magasak, hogy akkor sem ugorja meg a film, ha tényleg jó. Márpedig az előzetese alapján ez még csak jó sem lesz. Ezzel természetesen senkit nem szeretnék eltántorítani attól, hogy megnézze. De ezeknek a filmeknek általában ugyanaz a baja: nem azért készülnek, mert valakinek jó ötlete támadt. Egyszerűen arról van szó, hogy könnyen szeretnének rajta pénzt keresni, még egy bőrt lehúzni. Ez pedig meglátszik a minőségen, és az egész erőltetett lesz. A másik oka is hasonló. Görcsösen próbál megfelelni a régi filmek rajongóinak és egyszerre új közönséget bevonzani. Emiatt két szék közé a padlóra esik. A hardcore fanok nem szeretik úgy, mint az eredetit, és mivel mesterséges koppintás, sosem fog kultuszstátuszba emelkedni a fiatalok körében. 

2022 nem volt épp az emberiség modern történelmének legjobb éve eddig, és minden bizonnyal nem ez a film fog javítani rajta. De cáfoljon meg! Egy esélyt biztosan fogok neki adni.

Te megnézed majd a remake-et?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Mit éreztél amikor megláttad a hírt a remake-ről?

  • 0 %
  • 0 %
  • 0 %
  • 11 %
  • 11 %
  • 67 %
  • 11 %