Mesterséges intelligencia által készített festménnyel nyertek képzőművészeti versenyt

Mesterséges intelligencia által készített festménnyel nyertek képzőművészeti versenyt

A végeredmény megosztja az embereket. Van, aki szerint csalás, mások szerint nincs ezzel semmi gond.

Olyan vita ütötte fel a fejét, amire talán még nem voltunk felkészülve. Azt tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret hódít az élet minden területén, de ilyen példát nem sokat láttunk. Ugyanis az Egyesült Államokban, azon belül is Colorado államban rendeztek egy képzőművészeti versenyt, a Colorado State Fairt, amelyet Jason Allen nyert meg. Ezzel még nem lenne semmi gond, azonban Allen mesterséges intelligencia szoftverrel alkotta a győztes festményt.

A Coloradói Mezőgazdasági Minisztérium szóvivője azt mondta a Timesnak, hogy mivel Allen a pályázatában feltüntette a Midjourney használatát, emiatt ez szabályos volt. Hozzátették, hogy a két bíró akkor még nem tudta, mi az a Midjourney, de ettől függetlenül Allen munkáját díjazták volna. Ugyanis olyan néven adta le őket, hogy „Jason Allen via Midjourney". De nem volt teljesen idegen festmény, amit leadott, állítása szerint több hétig dolgozott rajtuk, és Photoshopban tovább finomította az MI által megálmodott képet, így ő is munkálkodott rajtuk úgy, hogy a kézügyessége is kapjon szerepet.

A Midjourney egyike a sok, jelenleg megjelenő mesterséges intelligenciával működő képalkotó eszköznek, és jelenleg béta-verzióban van. A felhasználó szöveges kéréseket ad be, a szoftver pedig a benne lévő asszociációk alapján képeket generál. Ez azt jelenti, hogy van egyfajta emberi finomság abban, amit létrehoz, mivel a különböző kombinációkban használt különleges nyelvezet sokféle eredményt hozhat létre. Más szóval, ezekben a dolgokban nagy az automatizáltság eleme, de alapvetően mégiscsak olyan eszközök, amelyeket emberek manipulálnak.

A versenytársakat érthető módon azonban nem nyűgözte le a győztes mű, a "Théâtre D'opéra Spatial", és hangosan kiálltak az ellen, hogy MI-k részt vehessenek ilyen megmérettetéseken.

„Nem fogok bocsánatot kérni érte. Nyertem, és nem szegtem meg semmilyen szabályt" – mondta Allen a New York Timesnak.

Kíváncsian várjuk, mi lesz az eset következménye. Felmerült egy önálló kategória indítása, amely így megelőzné az ebből fakadó konfliktusokat. Vannak azonban olyan vélemények is, hogy nem kellene mindent automatizálni és robotizálni, meg kelleni hagyni az emberi tényezőket. Én előbbi mellett teszem le a voksom, a haladással nincsen gond, csak  jól meghatározott szabályok közé kell szorítani.

Ti mit gondoltok erről?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szerinted fair volt Allen győzelme?

  • 60 %
  • 40 %