LEC: Ma eldől, ki jut be a döntőbe!

LEC: Ma eldől, ki jut be a döntőbe!

Izgalmas nap vár ránk. Az a csapat, amelyik három győzelmet szerez, továbbjut a holnapi döntőbe.

Már csak két lépés, hat győzelem! Ennyi választja el a Rogue-ot és a Fnaticot attól, hogy a 2022-es nyári LEC-szezonban megkoronázzák őket. Az izgalom fokozódik, a csapatok már a svédországi Malmöben vannak, hogy a Malmö Arenában 12 600 néző előtt kivívják a továbbjutást a holnapi fináléba, ahol a G2 lesz az ellenfél. Hosszú éven vannak túl, de még nem szabad elfáradni, ugyanis mindkét ötös ott lesz a világbajnokságon is. Aki ma veszít, annak a play-inből kell kiharcolnia a csoportkört, a győztes viszont már ott kezdi meg szereplését majd a League of Legends legnagyobb eseményén.

Az párharc délután 5 órakor kezdődik, de már 16 órától élőben, magyar nyelven követhetitek a közvetítést a lolesports.com oldalán, az esport2tv Twitch-csatornán, az Esport1.hu-n és az Esport1 YouTube-onA rájátszás többi összecsapásához hasonlóan természetesen a mai is egy Bo5-küzdelem lesz, vagyis három győzelem kell a továbbjutáshoz.

Mit várhatunk a csapatoktól?

Tavasszal ugyanígy találkozott a két gárda a rájátszás hajrájában, akkor a felső ági döntőben, ahol a Rogue 3-2-re nyert, és jutott be a végső fináléba. A Fnatic aztán az alsó ági döntőben simán 3-0-ra kikapott a G2-tól és harmadikként végzett. Az LEC-finálé hasonlóan alakult, és a G2 söpréssel gázolt át a zsiványokon is. A nyári alapszakaszban mindkét gárda nyert egy-egy meccset az egymás elleni összecsapások alkalmával. Alább a két alakulat rájátszás statisztikái láthatóak.

Miben bízhat a Rogue?

Először is, ha most csatlakoznál a küzdelmekbe: kik alkotják a csapatot?

  • Andrei "Odoamne" Pascu (top)
  • Geun-Seong "Malrang" Kim (jg)
  • Emil "Larssen" Larsson (mid)
  • Markos "Comp" Stamkopoulos (ADC)
  • Adrian "Trymbi" Trybus (supp)
  • Simon "fredy122" Payne (edző)

Hát, a számok nem nekik kedveznek. Kisebb mintából dolgoznak, mégis elmaradnak szinte minden mutatóban a Fnatichoz képest. 8 meccset játszottak, míg a Fnatic 12-t. Már a győzelmi arányuk sem túl hízelgő, de egy jó szériával 50% felé tornázható. Jócskán elmaradnak a gyilkosság/halál arányban, percenkénti aranyban, ami az ellenfelekhez képest is megmutatkozik, ugyanis amíg a Fnatic közel kétszáz golddal szerez többet ellenfeleinél percenként, a Rogue-nál ez -69. A zsiványoknak muszáj lesz stabilizálniuk a játékukat, ugyanis 13,4 gyilkosságra 14,4 halál jut, ez a mai párharcban nem megengedhető, ha nyerni szeretnének.

Ami kulcsfontosságú lesz számukra, hogy meg tudják-e fogni a Fnaticot a korai szakaszban. Ugyanis a világbajnok együttes kiemelkedik a mezőnyben a 15. perc előtti tornyok tekintetében, az egész rájátszásban csak ők állnak pozitívban, valamint messze-messze a legnagyobb aranykülönbséget érik el negyed óránál (1884, a második G2 230, a Rogue -71). Amennyiben sikerül megállítani az ösvényfázis alatt a Fnaticot, az már egy jó alapot jelenthet a folytatásra. A csapat a piros oldalon érzi jobban magát, ott 2-2, míg a kéken 1-3 a győzelmi arányuk. Azonban ez igaz a Fnaticra is, amely 7-1-el áll a red side-on, így a párharcot is eldöntheti az, hogy ki tudja a térkép azon felét jobban kihasználni.

Érdemes lehet az alsó ösvényre és Compra építeni, a lövész jól teljesít az idényben, és a rájátszásban is szerzett már egy széria-MVP címet. Van egy egy pentakillje a MAD Lions ellen, a második legtöbb farmot gyűjti (pont Upset előzi meg 0,3-mal). Zerivel ugyan nem megy neki a playoffban: három meccs, 0% win rate, 1,9-es KDA a mérlege, de Sivirrel, Luciannel és Caitlynnel jól teljesít. A 15. percnél az esetek 75%-ban előnyben van a farmot, aranyat és tapasztalati pontot tekintve, ha ezt most is tudja hozni Upset ellen, akkor lehet esélyük a rivális ellen. A másik, amiben bízhatnak, az Malrang Jarvanja,. A koreai négy meccsen is tudta játszani Demacia eszményét, ráadásul sikeresen, háromszor nyert is vele, összesen 3,9-es KDA-t felmutatva. Más kérdés, hogy az összes többi próbálkozásával földbe állt, így ha a Fnatic kitiltja a hőst, bajban lehet.

Mi szól a Fnatic mellett?

Először is, ha most csatlakoznál a küzdelmekbe: kik alkotják a csapatot?

  • Martin "Wunder" Hansen (top)
  • Iván "Razork" Martín (jg)
  • Marek "Humanoid" Brázda (mid)
  • Elias "Upset" Lipp (ADC)
  • Zdravets Iliev "Hylissang" Galabov (supp)
  • Jakob "YamatoCannon" Mebdi (edző)

De mi áll mellettük? Szinte minden. A már említett mutatókon felül jobban állnak az objektívek terén is: több toronydöntés (7,6 vs 5,3), kevesebb toronyvesztés (4,7 vs 6,4), több sárkányt hoznak el (2,92 vs 1,75), jobban állnak a Hírnökök terén (0,92 vs 0,75), és még Baronból is többet ölnek meg (0,75 vs 0,63). Emellé a rálátást is uralják, több őrszemet és vision wardot helyeznek el, egyedül ezek takarításában előzi meg őket a Rogue (1,36 vs 1,41).

Ezen felül azt sem szabad elfelejteni, milyen sorozatból jönnek. Kis túlzással a rájátszás első fordulójának harmadik meccséig azt sem tudták, hogy milyen rendezvényen vannak. Az alapszakasz nagyrészében alulteljesítettek, éppenhogy becsúsztak a top 6-ba, ahol 0-2-vel indították a szériát az EXCEL ellen. Aztán ott valami megváltozott, azóta pedig ellenállhatatlanok. Már akkor is fogadkoztak, hogy a mumusuk legyőzésével megnyílhat előttük az út, és könnyebb dolguk lesz a Misfits ellen. Ez meg is valósult, 3-0-val ütötték ki a nyulakat, majd 3-1-re felülmúlták a MAD Lionst is, hogy bemasírozzanak az alsó ág döntőjébe. Humanoid úgy véli, innentől nincs megállás, és 2018 után ismét felülhetnek az LEC trónjára.

Ki lehet a kulcs? Az alapszakasz során szenvedő Upset megtáltosodott, 7,3 KDA, 10 cs percenként, még nagyobb arányban dominálja az ösvényfázist, mint Comp. Hét alkalommal Lucianözött, 57%-ban nyer, 5,6-os KDA-val, ez az arány egy három győzelemig tartó párharcban elég lehet. Ugyanakkor, ha a Rogue kitiltaná a Megtisztítót, akkor is bátran nyúlhat akár Kalistához, Twitchhez, Zerihez és Sivirhez is. Azonban nem szabad elmenni szó nélkül a három párharc MVP-címet is besöprő Razork, a mindent is előre látó Hylissang mellett sem. Attól sem kell tartaniuk, hogy magukra maradnak, ugyanis Wunder és Humanoid is stabilan megnyeri a saját ösvényjét, ami erősen meglátszik a csapatstatisztikáknál.

Mi tehát szoros Fnatic győzelemre számítunk, de egyáltalán nem szabad lenézni a Rogue-ot. Minden Bo5 egy teljesen új fejezet, és látva a csapatok formaingadozását, bármikor megfordulhatnak az erőviszonyok. Így semmiképpen sem érdemes kihagyni a mai Fnatic-Rogue-ot. Miben bízunk? Egy fordulatos, izgalmas, ötmeccses tüzijátékban, ahol továbbjut a jobbik ötös.

Te kinek szurkolsz?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szerinted ki jut be a döntőbe?

  • 43 %
  • 57 %