Eldobod az agyad olyanokat rajzol DALL-E, a kreatív MI-művész

Eldobod az agyad olyanokat rajzol DALL-E, a kreatív MI-művész

Lehet, hogy hamarosan te is tesztelheted DALL-E-t, a világ legügyesebb mesterséges intelligencia festőművészét.

Nem csoda, hisz az eszközt a világ egyik legfejlettebb mesterséges intelligencia-rendszerének tekintik. Hogy mire képes? Képek készítésére. Olyan profi szinten, hogy elég hozzá egy leírás és DALL-E azonnal hozzálát és megrajzolja, méghozzá elképesztő módon hozza létre a művészi vagy hiperrealisztikus fényképeket. A lehetőségek tárháza tehát végtelennek tűnik. A DALL-E elnevezés egyébként a Pixar által létrehozott WALL-E filmjének és a szürrealista festőnek, Salvador Dalinak a keresztezéséből jött létre.

Ha szeretnél többet megtudni a mesterséges intelligenciáról, töltsd ki az MI Kihívást, és nyerj akár egy PS5 játékkonzolt!

„Hihetetlen” - mondta Hany Farid, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem digitális törvényszéki szakértője.

„Képzeleted legmélyebb, legsötétebb bugyraiba merül el, és olyasmivé alakítja, ami hátborzongatóan elképesztő.”

Egyelőre nem volt még elérhető a nagy nyilvánosság számára. Csak tesztelők egy ellenőrzött csoportja használhatja, közük is főleg kutatók, akadémikusok, újságírók és művészek férhetnek hozzá.

Júliusban azonban az OpenAI bejelentette, hogy több személyt is meghívnak egy eseményre. A vállalat azt tervezi, hogy a következő hetekben akár 1 millió embernek is lehetőséget adnak a várólistáról, hogy hozzáférhessen a DALL-E-hez, miközben a rendszer a kutatási szakaszból a béta szakaszba lép át. Az sem világos jelenleg, hogy a DALL-E valaha is teljesen elérhető lesz-e a nagyközönség számára, de a bővítés és a nagyobb terhelés várhatóan egy komoly próbatétel lesz a platform számára, sok kutató pedig azt fogja figyelni, hogy miként fogják felhasználni egyesek a technológiát. A szakértők szerint bár képalkotási algoritmusok már egy ideje léteznek, a DALL-E sebessége, pontossága és sokszínűsége jelentős előrelépést jelent ezen a területen.

Ezek az intézkedések és a szigorú felügyelet azért fontos, mert az OpenAI szigorúan óvta és óvni is fogja DALL-E-t, nehogy egyesek rossz célra használják fel a hatékony eszközt. Simán elképzelhető vele ugyanis bármilyen dezinformáció terjesztése. Elég csak elképzelni, hogy valaki megpróbál vele az ukrajnai háborúról valósághű képeket készíteni, melyek igazából meg sem történtek. Ráadásul egy kép létrehozása olyan energiaigényes, hogy a cég illetékesei attól tartanak, hogy ha túl sokan próbálják egyszerre használni, nem fogja bírni a platform. Joanne Jang, a DALL-E termékmenedzsere szerint a vállalat még mindig finomítja az MI-hez tartozó tartalmi szabályokat. Jelenleg olyan dolgokat tiltanak, mint az erőszakos, pornográf és gyűlöletkeltő anyagok elkészítése. Ezenkívül betiltja a szavazóurnákat és tiltakozásokat ábrázoló képeket, illetve minden olyan fotót, amely bizonyos politikai folyamat befolyásolására vagy kampányra használható. Emellett nem lehet vele valós személyeket ábrázolni.

Azóta az OpenAI már bemutatta a DALL-E 2.0-ás verzióját is, ami képes még realisztikusabb és pontosabb képeket létrehozni, ráadásul ezt elődjéhez képest négyszer nagyobb felbontásban teszi.

Az alábbi képre kattintva megnézheted, hogy mekkora különbség a DALL-E 1 és 2.0-ás MI teljesítménye között:

A K&H MNEB kiemelt támogatója a MI Koalíció és az MI Kihívás.

Végezd el Te is az MI Kihívás ingyenes kurzusát és nyerj PlayStation 5-öt!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Galéria

Kövess Minket!