NBA 2K23-teszt: Nagyobb, de nem hosszabb, ellenben tényleg vágatlan

NBA 2K23-teszt: Nagyobb, de nem hosszabb, ellenben tényleg vágatlan

Borsos árat kér érte a kiadó, de gyakorlatilag végtelen órát lehet beleölni az új NBA 2K-ba.

Ha kosárlabdás videójátékokról van szó, akkor abszolút a csúcson szerepel az NBA 2K-sorozat, amely az NBA Live megszűnése óta uralja ezt a műfajt. A sportszimulátorok hihetetlen népszerűségnek örvendenek, ezért a fejlesztők tényleg igyekeznek megfelelni a rajongók és gamerek igényeinek. Minden évben egyre jobb és jobb technikai feltételek mellett, a valósághoz egyre közeledve élhetitek át a pályán történt eseményeket úgy, hogy ti irányítjátok a szereplőket. Az NBA 2K23 szeptember elején debütált az összes platformon, mi egy PlayStation 5 konzolon teszteltük a programot.

Nagyobb

Elképesztő mennyiségű tartalmat és játékmódot zsúfoltak bele a programozók a legújabb fejezetbe. A Jordan Challenge-ben átélhetitek a legizgalmasabb pillanatait a GOAT karrierjének. A valaha volt legjobb NBA-s pályafutásának emlékezetes mérkőzéseihez külön készítettetek egy retro szűrőt, sőt a szabályrendszert is a kornak megfelelően alakították. Természetesen a MyCareer és MyTeam módok sem hiányozhatnak. Előbbiben egy frissen draftolt újonccal válhattok valódi legendává, hogy a visszavonulás után a Hall of Fame-be történő beválasztás kötelezően elvárt lesz. A MyTeamben a megszerzett és virtuális/valódi pénzért megvásárolt kártyákból kell összerakni az álomcsapatot, majd jöhetnek az online és offline Triple Threat és Domination játékmódok összecsapásai. Ezeken kívül a szokásos felhozatal vár titeket, avagy ezen a téren nem okoz csalódást az NBA 2K23.

De nem hosszabb

Leegyszerűsítették a MyCareert, ami teljesen érthetetlen döntésnek tűnik. Nincs valódi történetszál az egyik legnépszerűbb módban, cserében a The Cityre keresztelt városban lehet bóklászni küldetésekért. Unalmas, repetitív ez a szegmens, sőt egyelőre tele van bugokkal. A grafika PS5-ön kifejezetten pocsék, miközben a karakter gördeszkán gurul egyik ponttól a másikig. A Jordan Challenge bár egy nagy visszatérője a 2K-sorozatnak, gyorsan kipörgethető izgalmakkal szolgál. Az aktuális WNBA és NBA játékosaival teli többi játékmód szintén nem tartogat meglepetéseket, ahogy a MyTeam is ugyanarra a kaptafára készült, mint az elmúlt években. 

Tényleg vágatlan

Ami viszont elképesztően jó, azok maguk a mérkőzések. Átdolgozta a programozók népes serege a dobásokat, így magasabb nehézségi fokozaton precíz ujjakra van szükség, hogy az elitdobónak számító Curryvel is elsüllyesszetek néhány triplát meccsenként. A mesterséges intelligencia úgy viselkedik, ahogy ez elvárt. Nem szalad ki indokolatlanul a pályáról a gép által irányított játékos, nincsenek feleslegesen elvállalt dobások, cserében betonkemény a védekezés. Kihívást jelent megverni a gépet úgy, ha egyenlő képességű sportolók, avagy azonos "értékű kártyák" pattogtatják a labdát. Az arcok, a mimika, a fizika és a zenék ott vannak a szeren, odafigyeltek arra, hogy mérkőzés közben tényleg mindenki azt érezze, ott van a világ legnagyobb kosárlabdásainak Mekkájában. 

Én leléptem

Összességében kettős érzések vannak bennem, mivel rengeteg hibával és érthetetlen funkcióval rendelkezik, vagy pont, hogy hiányosságokkal küszködik az NBA 2K23. Ha kizárólag a mérkőzésekre, avagy a valódi játékra koncentrálok, akkor maximálisan megkapom azt, amiért feltelepítettem a közel 200 GB-nyi tartalmat. Minden egyéb elvesz sajnos ebből az élményből. A lootboxok erőteljes reklámozásán már meg sem lepődök, ez gyakorlatilag a sorozat védjegyévé vált az elmúlt években. A The City kellemetlen anomáliái, a MyCareer lecsupaszítása, a Jordan Challenge-en kívüli valódi extrák hiánya azonban rányomja a bélyegét a programra. Becsukott szemmel kell elnavigálni a feldobásig, akkor egy 95%-ra értékelhető játék a végeredmény. Ha mégis kinyitjátok két meccs között a szemeteket, akkor egy erős 40%-ra jó ez az egész, mivel visszafejlődött több tekintetben is az idei évre a széria. Súlyozás és átlagolás után nálam ez egy gyengécske 68%-ot ér, amelyet azért kötelező fenntartásokkal kezelni. Örök igazságot nehéz megfogalmazni, de higgyétek el, tényleg csak a pályán történt dolgokkal érdemes foglalkozni, minden más csak rávilágít arra, hogy ez egy "újabb kötelezően piacra dobott fejezet az NBA 2K-sorozat életében".

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te játszottál már az NBA 2K23-mal?