Nyíltan kimondta a női Expendables filmproducere, hogy miért kukázták az ötletet

Nyíltan kimondta a női Expendables filmproducere, hogy miért kukázták az ötletet

Szükség van a női akcióhősökre, de nem ilyen formában.

Érdekes filmsorozatot hozott össze bő egy évtizeddel ezelőtt Sylvester Stallone, mivel sokak gyermekkori álmát valósította meg azzal a The Expendables első epizódja még 2010-ben, hogy összehozott több nagy, 80-as és 90-es évekbeli akciósztárt. Hihetetlen volt egy csapatban látni Stallone mellett, Jason Stathamet, Dolph Lundgrent, Jet Li-t, Terry Crewst, Mickey Rourkeot, de egy cameo erejéig feltűnt Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger is. Ezt pedig sikerült megfejelni azzal a folytatásban, hogy még nagyobb szerepet kapott a két utóbbi úriember, melléjük pedig Jean-Claude Van Damme is csatlakozott, mint rosszfiú. A harmadik rész aztán már kevésbé sikerült jól, pedig nem kisebb sztárok is benne volt a produkcióban, hiszen feltűnt a vásznon Mel Gibson, Harrison Ford, Antonio Banderas vagy éppen a börtönből kiszabaduló Wesley Snipes is. Legendás figurák akcióztak tehát a Feláldozhatók trilógiában, adódott azonban a kérdés már az első részt követően is, hogy mindez szép és jó, de vajon hol vannak a badass női akcióhősök?

Nem véletlenül jött ez a kérdés, ugyanis már 2010 után elkezdték tervezni az Expendables női változatát, a The Expendabelles-t. Erre a filmre akkor még olyan nevek merültek fel a főszerepeket illetően, mint Sigourney Weaver vagy Milla Jovovich, miközben a rendezésért a Doktor Szöszit jegyző Robert Luketic felelt volna. A forgatásokat 2015-ben szerették volna elkezdeni, azonban nem valósult meg a dolog és gyakorlatilag teljes mértékben elvetették az ötletet. Hogy miért? Nos, a mozifilm producere most megválaszolta a kérdést, miközben a negyedik rész 2023-ban kerül majd a mozikba.

Jeffrey Greenstein a The Hollywood Reporternél tett látogatása során egy beszélgetésben több erre vonatkozó kérdést is kapott. Arról érdeklődtek nála, – mivel a Millenium Films ugyebár elkezdte gyártani a női főszereplőkre kihegyezett akciófilmeket, ilyen volt a Vörös Szonja remake, a Till Death vagy a Sokkal több, mint testőr 2 –, hogy ez vajon tudatos volt-e a stúdió részéről, illetve miért kukázták a női Expendables koncepcióját.

„Nem hiszem, hogy ez feltétlenül váltás lenne, legalábbis a mi nézőpontunkból semmiképpen sem. Talán inkább arról van szó, hogy a világban ma többet gondolkodnak másfajta elmesélendő sztorikról. A Sokkal több mint testőr esetében Salma Hayek karaktere annyira szórakoztató volt, hogy adta magát, hogy a folytatást köré építsük. Szeretünk emellett többször is együtt dolgozni emberekkel, szóval megcsináltuk a Till Death-t Magan Foxszal, aki benne lesz A feláldozhatók 4-ben is.

De mondok én valamit. Próbálkoztunk az ExpendaBellesszel, A feláldozhatók női változatával, de nekem az volt a bajom azzal a projekttel, hogy kellett volna találni valami okot, ami igazolja egy női csapat létjogosultságát. Ahelyett, hogy ezt próbálnánk magyarázgatni, miért ne írnánk bele néhány nőt a már megszokott csapatba, olyanokat, akik kemények? Ahelyett, hogy magyarázkodni kéne a női karakterek miatt meg minden, egyszerűen ugyanúgy kell velük eljárni, mint a férfiakkal: bemutatni, amint szétrúgnak néhány segget.”

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az elmúlt egy évtizedben a közönség fogyasztási igénye is megváltozott, ami természetesen Hollywoodban is feltűnt, pláne Greensteinéknek:

„A '80-as, '90-es évek akciófilmjei túlnyomórészt férfiközpontúak voltak. Úgy gondolom, hogy ez egy generációs dolog. Most a fiatalabbak dominálják a box office-ot, és ők progresszívabbak, nyitottabbak, jobban érdekli őket a sztori. Nem tesznek akkora különbséget férfi és nő között addig, amíg a karakter maga lenyűgözi őket.”

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!