Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták Michael J. Foxot

Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták Michael J. Foxot

Jókedve és humora most sem hiányzott, az átvétel után remekbeszabott beszédével köszönte meg az elismerést.

Michael J. Fox karrierje az 1980-as években lendült be, az éppen csak huszonéves fiú már akkor elkápráztatta a közönséget. Előbb a Családi kötelékekben tűnt fel, majd olyan sikerfilmekben szerepelt még, mint a Dupla vagy semmi, Szenzációs recepciós vagy a mindenki számára ismerős Vissza a jövőbe trilógia. A 90-es években aztán diagnosztizálták nála a Parkinson-kórt, de ez nem tántorította el őt a színészkedéstől vagy a publikus szerepléstől, szinte a mai napig aktív, bár érhető módon mára már csak kisebb szerepekben tűnik fel vagy szinkronizál.

Mindenesetre november 19-én, szombaton a 95. Oscar díjátadó gálát hónapokkal megelőző díjátadón a legrangosabb elismerésben részesítették a 61 éves Michael J. Foxot is. Tiszteletbeli Oscar-díjat kapott a humanitárius munkájáért, amelynek során 1,5 milliárd dollárt gyűjtött össze a Parkinson-kór kutatására. Fox 29 évesen szembesült azzal, hogy őt is ez a gyógyíthatatlan betegség sújtja, ezért a 2000-ben megalapította a Michael J. Fox Parkinson-kutatási Alapítványt, hogy finanszírozza a gyógymód kutatását.

A szobrot jóbarátja, Woody Harrelson adta át neki és egy rövid beszédben az alábbiakat fogalmazta meg róla:

„Sebezhető? Igen. Áldozat? Soha. Inspiráció? Mindig.”

Fox is meghatódott az esemény kapcsán, majd köszönetet mondott:

A kanadai színészt az olyan A-listás sztárok is, mint Tom Hanks vagy Jennifer Lawrence álló ovációban részesítették.

Rajta kívül egyébként díjazták még az amerikai filmakadémia a filmművészethez való nagyhatású hozzájárulásáért – többek között az Armageddon és a Pearl Harbor betétdaláért – a 66 éves Diane Warrent, az 1983-as Négerek utcája című filmért Euzhan Palcyt és a 78 éves Peter Weirt is, aki korábban hat ízben is kapott jelölést, de csak mostanra sikerült elérnie az álmát a szobor elnyerésével.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!