Football Manager 2023 teszt - Megéri megvenni az újat?

Football Manager 2023 teszt - Megéri megvenni az újat?

Vajon idén is ugyanazt a játékot kapjuk? Leteszteltünk a legújabb FM-et, és ért minket néhány meglepetés.

Bár nem tartozom azon veteránok közé, akik a kedvenc magyar focicsapatukat Bajnokok Ligája győztes brigáddá formálták hosszú szezonokon keresztül, de az elmúlt évek játékait elég jól ismerem, így szívesen vetettem bele magam a Football Manager 2023 világába.

Nem mindenkiből lehet manager

Őszintén szólva, nekem sem indult zökkenőmentesen az FM-mel való kapcsolatom, először eltántorított a rengeteg feladat és beállítási lehetőség, egyszerűen túl bonyolultnak tűnt a játék. Második nekifutásra viszont elkezdtem értékelni a benne rejlő lehetőségeket, a végtelen mélynek tűnő adatbázist és az edzőre háruló rengeteg feladatot, amit el kell látnia a csapattal és a stábbal kapcsolatban, amiért felelnie kell mind a vezetőség, mind a szurkolók felé. De nézzük is meg, milyen újdonságokkal találkozhatunk, ha belevágunk a játékba.

Realisztikusabb élmény a partvonal mellől

Kezdjük talán a leglátványosabb változással: számtalan új animációt lelhetünk fel a mérkőzések során, ami már rögtön az első alkalommal szembetűnő volt, amikor pályára küldtem a csapatot. A játékosok labdakezelése, mozgása is frissült, a játékosok közti sebességkülönbségek is mintha realisztikusabbá váltak volna, de a passzok, cselek, lövések és védések is kellemes meglepetéssel szolgáltak.

Fontos azonban megemlíteni azt is, hogy aki aprólékosan kidolgozott játékosokra számít, továbbra is csalódnia kell. Ez van akinél óriási bűn, szerintem nincs vele baj, nem ez a játék lényege.

Kiélezett taktikai harc a pályán és azon kívül

A felkészülési időszak során több stratégiát is kipróbáltam és valóban nagy eltéréseket tapasztaltam a csapat működésével kapcsolatban. A 3D-s meccsek során jól megfigyelhetőek a taktikai utasítások sikeressége vagy kudarca, amit a csapathoz és a játékosokhoz rendelünk. Emellett fontos, hogy észnél legyünk - érdemes az ellenfél edzőjének változtatásait meccs közben nyomon követni, ugyanis az újraírt AI döntéshozatali rendszer elég jól sikerült, az eddigi játékokban kevésbé reagált jól egy-egy szituációra a gép.

A csapat taktikáján belül lényeges változás nem történt, a labda nélküli viselkedés kiemelendő, ugyanis kikerült a lestaktika, ezt kompenzálja viszont a védő- és támadósor vonalának precízebb beállítása. Izgalmas újításnak gondolom viszont a csapattervezőt, ami nem egyenlő a csapat összeállításával. Itt akár két szezonnal előre is megálmodhatjuk, hogyan képzeljük el a csapatunkat: milyen felállásban, milyen játékosokkal tervezünk tovább építkezni. A tervezésben segít a tapasztalati mátrix, ahol láthatjuk a feltörekvő tehetségeket, a karrierje csúcsán lévő sztárokat és a tapasztalt veteránokat is, akikre már nem számíthatunk a végtelenségig.

Nagy a nyomás

Nem azt mondom, hogy a körmömet rágva ültem végig minden összecsapást, de mégiscsak izgalmas követni a legnagyobb riválisok elleni meccseket, szurkolni a gondosan kidolgozott taktikáink és a váratlanul meghúzott cseréink sikerességének. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ott vannak a vezetőség és a szurkolók elvárásai is, melynek többé-kevésbé azért meg kell felelnünk. Ezen a ponton elengedhetetlen megemlíteni a Club Vision menüpontot, ahol az idény előtt megszabott feladatainkat láthatjuk, ezáltal a saját teljesítményünket is monitorozhatjuk. A szurkolók fülön pedig érdekes statisztikákat figyelhetünk meg, ilyen például a fanok elkötelezettsége, mely megmutatja többek között a keménymag és a családok százalékos arányát, de még azokat is, akik a napsütés miatt kaptak kedvet ahhoz, hogy kilátogassanak a stadionba. Az elvárások és jegyeladások mellett látjuk a közönségkedvenc játékosokat és stábtagokat is a klubból, akiket mindenképpen érdemes megtartanunk.

Összegzés

Rendkívül pozitív csalódás volt a játék. Főleg az animációk frissítése fogott meg, de összességében látom, hogy nem ugyanazzal a játékkal játszom, mint tavaly, ezt pedig korábban nem mindig sikerült elérnie a fejlesztőknek. Úgy gondolom, hogy az új, elszánt játékosok is beleszerethetnek az Football Manager 2023-ba, a régi motorosok pedig továbbra is lenyomják majd az évi 30-40 szezonjukat kedvenc csapataikkal. Bár néhány licensz még mindig hiányzik, ami zavaró lehet, az UEFA-val végre sikerült megegyezniük, így a Bajnokok Ligája, az Európa Liga és az Európa Konferencia Liga is bekerült a játékba, melynek himnuszai és speciális animációi teljesen más hangulatot teremtenek a hétközi fordulókban.

A Football Manager 2023 november 8-án jelenik meg minden platformra. Ti kedvet kaptatok hozzá?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!