Nagy esély van rá, hogy betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

Nagy esély van rá, hogy betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

A szenátus már rá is bólintott a dologra.

A világ egyik, ha nem a legnépszerűbb közösségi platformját szinte a világ minden egyes országában ismerik és használják. Az internet folyamatos terjedésének hála mostanra már tényleg mindenhova eljut ez a szolgáltatás, a fiatalok körében pedig hihetetlen közkedveltségnek örvend a portál. A TikTok egyébként egy kínai videomegosztó közösségi hálózati szolgáltatás, amit 2011-ben alapított a pekingi székhelyű ByteDance cég.

Egy ideje viszont az Egyesült Államokban már nemzetbiztonsági kockázatként tartják számon a közösségi oldalt, sőt, Donald Trump az elnöksége idején jóváhagyta a Microsoftnak a TikTok felvásárlását, de bizonyos jogi akadályok miatt végül ez meghiúsult (elméletileg 5 milliárd dollárt ajánlottak akkor a ByteDance-nek), aztán már ő maga is kilátásba helyezte az applikáció betiltását. A TikTok globálisan mintegy egymilliárd fős regisztrált felhasználóbázissal rendelkezik, amelyből mintegy százmillió az Egysült Államokban található. Ennek megfelelően a vállalat hatalmas mennyiségű személyes adatot kezel – ebben látott és lát fenyegetést az USA.

2022-ben viszont még jobban kiéleződött a helyzet a két nemzet között, mivel napvilágot látott egy beszámoló, miszerint a ByteDance kínai főhadiszállásán a tengerentúlon regisztrált felhasználók mindegyikéhez gond nélkül hozzáférnek. Korábban volt róla szó, hogy az adatokat máshova költöztetnék, ezzel pedig látszólag megbékélt volna egymással a két oldal. Ez valószínűleg nem történt meg, ugyanis néhány hete az FBI felsővezetése is már a TikTokkal kapcsolatos kockázati tényezőkről folytatott eszmecserét. Ezt követően benyújtottak egy törvényjavaslatot, amiben szerepel a közösségi oldal betiltása a kormányzati eszközökön. Ezt a Szenátus egyöntetűen el is fogadta. Viszont a "No TikTok on Government Devices Act" nevű törvény életbe léptetéséhez szükséges lesz egy elnöki aláírásra is.

A külön érdekessége a sztorinak, hogy ez nem egy új keletű dolog az országban, hiszen korábban már zöld utat adtak egyes államokban ennek a szabályozásnak. A szövetségi szintű bojkott azonban az egész országra kiterjesztené a tiltást. Ezt erősíti az is, hogy a republikánus Marco Rubio szintén beadott egy törvényjavaslatot, amiben szintén a TikTok teljes betiltását szorgalmazza.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép forrása: CNBC

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.