Fallout: A Vault-Tec óvóhelyek rejtett bugyraiban

Fallout: A Vault-Tec óvóhelyek rejtett bugyraiban

Mégis mi rejtőzik a föld alatt?

Ha arról van szó, hogy poszt-apokaliptikus világ, akkor abban bőven egyetért a gamer társadalom, hogy a Fallout az egyik olyan széria, ami ezt iszonyatosan jól fogta meg és rakta össze. A sorozat már több mint 20 éve pörög és a rajongók nem fogynak. Lehet, hogy a 76-os epizód nem sikerült elsőre túl jól, de azóta rengeteget javítottak rajta és most már az is bőven illeszkedik az egész történetfolyamba. De miért is ilyen sikeres ez a világ, miért érdekli a fanokat, hogy mi történik Amerika valamelyik régiójában, miután ledobtak párszáz atombombát. Talán az egyik válasz a rejtély lehet. Hogy mit is tervez pontosan az Enclave, hogy a Brotherhood tényleg jót akar-e vagy esetleg az Atom Követői gondolkodnak racionálisan? De mindennél nagyobb kérdőjel a Vault-Tec, akiknek az lett volna a dolguk, hogy biztonságos óvóhelyeket építsenek, de valahogy az egész nem úgy sült el, ahogy gondolták.

Vault - Biztonság vagy megfigyelés?

A Fallout lore alapján a Vault-Tec által épített több száz óvóhelyet, még a nagy háború előtt az amerikai kormány rendelte. Miután az építkezések befejeződtek, a képviselők boldogan engedélyezték, nyilván a saját útmutatásaik alapján, hogy a cég végezze el a polgárok lajstromba vételét és azt is, hogy eldöntsék ki kaphat helyet a bunkerekben. A felszínen minden rendben volt, az egész egy jól olajozott gépezetnek tűnt kívülről. Sőt, amikor a bombák becsapódtak, akkor sokakban a remény egyetlen szikráját a Vaultok jelentették. Az persze csak később derült ki, hogy azért a háttérben volt más is. A Vault Tec az óvóhelyeket nem csak védelmi célból hozta létre. Szinte mindegyik egy pszichológiai kísérlet helyszíne volt. Volt olyan, ahol a lakosság 99%-a nő volt, de ez persze visszafelé is megvolt, a 99 %-os férfi aránnyal. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa. Ha valaki végigtolja a játékokat, akkor nagyon gyorsan rájön, hogy ez még semmi, a Vault-Tec ennél sokkal durvább dolgokat is megálmodott. Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy milyen kísérletek zajlottak olyan bunkerekben, amiket nem láttunk az eddigi epizódokban, de a lore ad némi útmutatást.

Vault 27

Azt nem tudni, hogy a bunker merre van, de itt a teszt arról szólt, hogy milyen hatással van a lakókra ha túl sokan vannak. Az 1000 főre tervezett Vaultba 2000 embert zsúfoltak be, de azt egyelőre rejtély, hogy mi lett az egész eredménye.

Vault 36

Itt semmi extra nem volt azon kívül, hogy az étel szintetizáló egységeket egy kicsit megberhelték. Ez annyit takar, hogy minden kaja, amit az automaták előállítottak egy laza, már-már folyékony pép volt. Az egy dolog, hogy az ember be van zárva, viszont ha évtizedeken keresztül ezen kell élni, az nem segít az ép elme megőrzésében.

Vault 42

Az egyetlen dolog, amit itt megváltoztattak, az a villanykörték voltak. Az egyetlen kitétel az volt, hogy egyetlen égő sem lehet 40 watt feletti. A Vault-Tec itt azt vizsgálta vélhetően, hogy az emberek, hogyan reagálnak egy tartósan félhomályos környezethez.

Vault 44

Az óvóhelynek volt egy titkos részlege, ahol a tudósok folyamatosan veszélyes lényeken kísérleteztek. Az egész olyannak indult mint a Szuper Mutáns vírus az FEV, de itt inkább vadállatok voltak az alanyok, mintsem emberek. Persze, ahogy az logikus, a különböző ‘eredmények’ elszabadultak és a Vault teljes lakossága eltűnt.

Vault 53

Ez volt a leginkább megbütykölt Vault a világon. Az eredeti cél az volt, hogy valamilyen fontos rész a bunkerben, pár havonta mindig meghibásodott, amit a lakóknak bizony folyamatosan hebregálni kellett, évtizedeken keresztül. A stressz és a bizonytalanság folyamatosan nagy volt és igazából senki nem tudja, hogy mi lett az egész kísérlet vége.

Vault 55 és 56

Ez egy közös kísérlet volt. Az 55-ben minden tökéletesen működött, de minden szórakoztató felvételt megvontak a polgároktól. A helyzet az 56-osban sem volt sokkal jobb. Itt ugyan voltak filmek, de csak olyanok, amiben borzalmas színészi teljesítményt lehet felfedezni. A szociológusok becslése alapján az 55-ös körlet jobban kellett bírja a dolgokat, de eddig semmit nem tudunk a két Vault sorsáról.

Vault 109

Ez a bunker volt a gazdagok Vaultja. Telepakolták minden földi jóval, szórakozás, jó kaja, tökéletesen működő gépek, oktatási anyagok. Gyakorlatilag minden megvolt benne, amire egy boldog élethez szükség lehet. A vége még is katasztrófa lett, mert a nukleáris generátor összeomlott, akarva vagy akaratlanul és minden lakó meghalt.

Persze ezzel a sor még nem ért véget. Az egyik szépsége a Fallout világának, hogy mindig lehet új Vaultot kitalálni. Lehet, hogy még elborultabb, még furább lesz mint az előző, de az biztos, hogy nem lesz unalmas.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!