Ez a PC-s játék zabálja a legjobban a videókártyákat, pedig egy ideig nem volt grafikája

Ez a PC-s játék zabálja a legjobban a videókártyákat, pedig egy ideig nem volt grafikája

Körülbelül 150 000 dollár értékű videókártyára van szükség az AI Dungeon legerősebb nyelvi modelljének futtatásához.

Valljuk be, hogy az elképesztő árazás ellenére a mai modern videókártyák már tényleg bitang teljesítményre képesek. Az Nvidia 4000-es szériája valóban kompromisszummentes 4K-s élményt kínál végre, de sok esetben már az elődeik is simán megbirkóztak a legújabb játékokkal, maximum grafikai beállítások mellett. Azonban van egy olyan videójáték, jobban mondva egy MI szoftver, ami lazán kineveti a mostani top videókártyákat is. Kiderült ugyanis, hogy a legbikább számítógépek sem lennének képesek normálisan futtatni a programot, pedig grafikailag ez egyáltalán nem lenne indokolt.

Az AI Dungeon legerősebb nyelvi modelljének normális futtatásához ugyanis nem akármilyen rendszerre van szükség. Nick Walton, a Latitude (a szoftver fejlesztője és kiadója) vezérigazgatója és egyben szoftvermérnöke, aki segített megtervezni a D&D által ihletett történetgenerátor kezdeti forráskódját a következőket mondta:

„Ha a legerősebb verzióját szeretné valaki futtatni az AI Dungeon alkalmazásnak, akkor nem lesz elég egy nagy teljesítményű GPU. Legalább 8, de inkább 16 ilyen videókártya szükséges hozzá.”

Az olyan nyelvi modellek, mint például az AI21 által kifejlesztett 178 milliárd paraméterrel rendelkező Jurrasic-1 Jumbo nyelvi model is, hatalmas számítási teljesítményt igényel, hogy felismerje és újra felhasználja a történetek legfontosabb elemeit. Az AI Dungeon lehetővé teszi a játékosoknak, hogy létrehozzák és megosszák saját egyedi kalandjaikat.

Nick megosztotta azt is, hogy a Latitude milyen típusú gépeket használ a fejlesztéshez. A játék intenzívebb mesterséges intelligencia modelljeihez a DGX Station A100-as elnevezésű modelleket nyüstölik. Ezek valódi szörnyetegek és alapvetően egy ilyen gép az Nvidia 10 ezer dolláros A100-as videókártyáiból négyet tartalmaz. Ez pedig csak a kezdet, hiszen ennél csak erősebb állomásokat érdemes hozzá használni. A nyolc GPU-val szerelt verziók pedig már 150 ezer dolláros áron mozognak, viszont nem hagyományos videójátékokhoz használják, mivel ezek csak a legfejlettebb mesterséges-intelligencia futtatására szolgálnak.

„Az AI Dungeon, különösen az induláskor, és valószínűleg még ma is, a leginkább videókártyaigényes játék, pedig sokáig nem is volt grafikája.”

Nick elmondta, hogy elképesztő összegeket emésztenek fel az ilyen gépek fenntartásai. A cég egy ponton például majdnem annyit költött ezen eszközök üzemeltetésére, mint amennyit a 16 fős csapat bérszámfejtésére fordítottak. Ezeket az energiaköltségeket pedig csak növeli a játék MI képalkotó eszköze, amelyet a Latitude minden játékos számára ingyenesen elérhetővé tett. Erről annyit érdemes elöljáróban tudni, hogy egy több tízezer képből álló katalógust legenerál a progam, majd mindegyiket feliratozza és lejátszás közben a történetekkel párosítja. Mindezt már előre elvégzi és nem pedig menet közben történik a dolog. Elmondása szerint a játék közbeni képek megalkotása nem igazán életképes.

„Teljesen szabad kezet adunk a játékosoknak. Például, ha valaki olyan élményt szeretne, hogy eljut egy kisvárosba, átél bizonyos eseményeket, melyeket addig még senki más, végül pedig a város hősévé válik, pedig talán az egész játékban senki mást nem érdekel ez a kisváros, csak őt! Ezek a fantasztikus élmények egyedülállóak és itt mindenki szabadon döntheti el merre is tart a története. A második dolog, ami szerintem a játék nagy erőssége, hogy az MI mindenki számára megadja a lehetőséget, hogy saját tapasztalatának kreatív igazgatója legyen.”

Nick meg van győződve arról, hogy az alkotók egy napon képesek lesznek megtervezni saját kreatív elképzeléseiket, életre keltve azokat a mesterséges intelligencia erejével.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!