Elhunyt az ember, aki hangot adott a PC-nek

Elhunyt az ember, aki hangot adott a PC-nek

A Sound Blaster atyja 67 éves volt.

Sim Wong Hoo szingapúri feltaláló és milliárdos vállalkozó volt. Alapítója, vezérigazgatója és elnöke is volt egyben a Creative Technologynak, amely számítógépekhez és digitális szórakoztató eszközökhöz készült termékeket tervez és gyárt. A Creative olyan termékekről nevezetes, mint a Sound Blaster hangkártya és a Creative ZEN audio- és médiatermékek.

A Creative Technology – amelyet Észak-Amerikában Creative Labs néven ismernek – új hangkártyái igazi mérföldkőnek számítottak a PC-s körökben. 1987-ben még Creative Music System néven került forgalomba, majd az elhíresült Sound Blaster vonal 1989-ben debütált, és gyorsan piacvezetővé vált. Az Ad Lib, amely addig a PC-s játékok hangjának szabványa volt, elvesztette vezető pozícióját a Sound Blaster térhódítását követően. Mindez olyan gyorsan történt, hogy 1992-ben kénytelen volt csődöt jelenteni a vállalat.

A Sound Blaster sorozat több generáción keresztül fejlődött az első kártya megjelenése után. Ennek a sikernek köszönhetően a 90-es évek közepére a cég globális bevételeit jóval 1 milliárd dollár fölé emelte. A beépített hangkártyák megjelenése később nagy problémát okozott a fogyasztói szintű hangkártya-eladásokat illetően, ezért a Creative más technológiák, például CD-ROM-meghajtók és videogyorsítók felé terjeszkedett. A vállalat azonban továbbra is sikereket ért el a csúcskategóriás hangkártyáinak köszönhetően, mint például a 2019-ben megjelent Sound Blaster AE-9 is.

A Creative a hivatalos weboldalán is megemlékezett a cég alapítójáról.

„Sim látnok, feltaláló és vállalkozó volt egyben, aki hangot adott a PC-nek. Nagyon fog hiányozni.”

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!