Az Nvidia hamarosan két újabb középkategóriás videókártyával is előrukkolhat

Az Nvidia hamarosan két újabb középkategóriás videókártyával is előrukkolhat

Vajon ezek olcsóbbak lesznek azért, mint a nagyobb testvéreik?

Elstartolt az új év és látszólag az Nvidia továbbra is azt szeretné elérni, ha állandó beszédtémával szolgálhatna a videójátékos piacon. Ehhez elég volt annyit tenniük, hogy útjára indították a 4070 Ti GPU-kat, melyek az előzetesen bejelentett kisebbik 4080-as modell átnevezett verziói. Valamivel olcsóbban kínálja a cég ezeket a hardvereket, de még így is azt lehet mondani, hogy inkább lehúzás a dolog.

Mindenesetre a konkurenciával szembeni előny érdekében minden piaci rést szeretnének betömni a zöldek, ezért ráállhatnak az RTX 4060 Ti és RTX 4070-es projektre. Sőt mi több, már úgy hírlik, hogy februárban neki is kezdenek a két új modell tömeges gyártásának is. Állítólag az AD104 GPU gyengébb verzióiról van szó, ami nem meglepő, hiszen a 4000-es széria az Ada Lovelace technológiára épít. Ez a chip van a kisebb 4080... jobban mondva a 4070 Ti kártyán is, míg a 16GB-os 4080 és a 4090 az AD102-es lapkáit kapták.

A grafikus kártyák versenyében komoly szükség van belépő és közép szintű versenyzőkre. Alighanem egyetérthetünk abban, hogy – az árazását tekintve mindenképp – Nvidia RTX 4070 Ti egy közép-felső kategóriás terméknek készült, legalábbis az Nvidia így gondolkodhat róla, és bár a zöld csapat szerint az utolsó generációs RTX 3000-as széria továbbra is a jelenlegi generációs család részét képezi, de az Ampere technológia mégis csak azt jelenti, hogy kimaradnak az olyan fontos új funkciók, mint a DLSS 3. Talán emiatt is készül úgy az Nvidia, hogy a 4000-es családot is kibővíti, így szélesebb körben is elterjedhet. A Wccftech-hez közel álló források azt állítják, hogy a vállalat két AD104-es GPU-t készít elő, amelyek tömeggyártása valószínűleg a következő hónapban indul.

Pontosabban, a két kiadás várható – AD104-250 és AD104-251 chipekkel – még a közeljövőben. Ha hihetünk tehát a pletykáknak, akkor hamarosan leleplezik a 4060 Ti és a 4070-es modelleket is, a rajtjukra pedig nem is kell majd olyan sokat várni.

Persze az Nvidiánál sosem lehet tudni, hogy pontosan miben sántikálnak, illetve mikor gondolják meg magukat. Valamint ne felejtsük el, hogy az AMD Radeon RX 7800 XT és más RDNA 3 kártyák is beleszólhatnak a terveikbe, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a pirosak milyen újdonságokkal akarnak még előrukkolni.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!