Úgy néz ki elfüstöltek a FaZe-részvények az amerikai tőzsdén

Ez történik akkor, ha valaki elsieti a tőzsdére lépést.

A FaZe Clan nevét az e-sport világban szinte minden rajongó ismeri. Ez még talán akkor is igaz, ha valaki nem követi azokat a játékokat, amiben a szervezetnek csapata van. Olyan legendás játékosok fordultak meg a szervezetnél, mint karrigan, olofmeister, GuardiN, NiKo és a sort még bőven lehetne folytatni. A fennállása alatt leginkább CS:GO-ban értek el sikereket, de a Fortnite, a PUBG és az R6 csapataiknak sincs okuk arra, hogy szégyelljék magukat. Egy szó mint száz az utóbbi pár évben nagyon meglódultak. Folyamatosan jöttek a jó eredmények, a rajongók örömmel költöttek a csapat boltjában, tehát egy teljesen logikus lépés volt, hogy 2021 áprilisában a FaZe megjelent az amerikai tőzsdén. Sőt, tavaly még Snoop Dogg is csatlakozott hozzájuk, miután nagyjából 1,5 millió részvény boldog tulajdonosa lett. 

Gyülekeznek a fellegek

A kezdeti fellángolás után a részvények nagyjából az eredeti 10 dolláros árfolyam környékén stabilizálódtak, ami annyit jelentett, hogy az eredeti becslés, ami 150 millió dolláros értékre rakta a szervezetet, korrekt volt. A történet pedig itt véget is érhetne, de az utóbbi pár hónapban a részvények olyan mélyre süllyedtek, hogy talán már James Cameron sem találná azt meg a tenger mélyén.

De mi okozta ezt a bukást? A csapat tavaly megnyerte a PGL Majort, ha csak az e-sport oldalát néznénk a dolgoknak, semmi nem indikálja ezt a buktát. Nem keveredtek botárnyba, a rajongók nem fordultak el tőlük és egész egyszerűen nincs közvetlen magyarázat arra, hogy mi történt. Közvetett magyarázat persze van, nem is egy. Az első és talán a legerősebb a crypto bukta. Amikor tavaly az FTX bejelentette, hogy csődbe ment, 15 milliárd dollár mínuszban persze, az bizony egy hatalmas pofon volt az e-sportnak. Leginkább azért, mert a crypto cég volt a TSM legnagyobb szponzora. Miután pedig Bankman bemondta a végszót, akkor náluk is igencsak forró lett a talaj. Viszont egyvalamiben a Solomid okosabb volt, mint a FaZe, ők nem mentek tőzsdére, máig privát kézben van. 

A másik ok pedig talán a türelmetlenségben keresendő. Sokan kongatták a vészharangot már két évvel ezelőtt is, mikor indult az IPO, hogy ebből hatalmas zakó is lehet. Kezdésnek 15 millió részvényt bocsátottak ki, egyenként 10 dolláros névértékkel, ami a cég értékét 150 millióra taksálta. Felmerül a kérdés, itt akkor mi is a gond? Nos, a legtöbb pénzügyi elemző egyetért abban, ha valaki túl kicsi, akkor azt megeszik nagyhalak (itt, most kötelező ellőni a Tőzsdecápák poént, de egyből elnézést is kérek érte - a szerk.). Többen emelték ki, hogy 1 milliárd dollár alatti értékkel nekimenni a NASDAQ-ak több mint felelőtlenség. Csak pár hetet kell eltölteni viszonylag alacsony szinten és a befektetők már mondhatnak is búcsút a pénzüknek és a részvényeiknek.

Az utolsó ok pedig az eladási moratórium vége. A részvény tulajdonosoknak tavaly szeptemberben jött el az a pont, amikor már szabadon kereskedhettek a szervezet részvényeivel. Onnan pedig nem volt megállás, a FaZe papírok értéke egy hét alatt a felére zuhant. Majd pedig onnantól kezdve szépen lassan, de betonstabilan esett tovább. Az alja pedig még mindig nincs meg. Az írás pillanatában egy részvény pontosan 75 amerikai centet ér. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a cég értéke kevesebb, mint két év alatt a tizedére zuhant és most az is fenyegeti, hogy nemsokára kiebrudalják a NASDAQ-ról, mivel nincs meg az 1 dolláros minimum. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Gaming - Minden Kiberül: kattanj rá Te is!

A kiberbűnözők világszerte évente nagyjából 8000 ezer milliárd USD kárt képesek okozni a vállalatok és a felhasználók életében. Ez a szám évről-évre növekszik.