A mesterséges intelligencia mint társszerző

Az AI egyre több területen bizonyít, ezalól az újságírás sem kivétel.

Alig két hónap telt el az OpenAI által fejlesztett ChatGPT november 30-ai megjelenése óta és az egész világ erről a mesterséges intelligenciát használó chatbotról beszél. A már napi szinten 10 millió felhasználóval rendelkező program különlegessége abban rejlik, hogy a velünk való kommunikációja során, képes összetett kérdésekre is kifejtett és levezetett válaszokat adni – emberi párbeszédet imitálva –, ez pedig teljesen új szintre emeli többek között az információszerzési lehetőségeinket is.

Az ChatGPT-nek rengeteg lehetséges felhasználási módja létezik, melyek messze túlnyúlnak az iskolai esszék megírásán és az amúgy hosszas kutatómunkát igénylő kérdésekre adott válaszok gyors megtalálásán. A jövőben a hasonló technológiák akár komplett foglalkozásköröket vehetnek át, és végezhetnek az emberek helyett, de az biztos, hogy nagy segítségünkre lesznek. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem – NKE – Innovációs és Technológiai Irodája (ITI) például Magyarországon elsőként használta a mesterséges intelligenciát mint társszerzőt, hogy közösen bemutassák a hálózattudomány szerepét az innovációban.

A cikk megírásához a chatbot angol nyelvű verzióját használták, ugyanis az volt az elsődleges betanítási nyelve, és attól függetlenül, hogy magyarul is zökkenőmentesen beszélgethetünk vele, így sokkal több információhoz fér hozzá. A szövegben egyaránt találkozhatunk Kaderják Dániel – BondWeaver S.A. társalapítója – és a ChatGPT „gondolataival", melyeket megkülönböztetni nehézséget okozna, így a mesterséges intelligencia részeit dőlt betűkkel jelölték.

A végeredményt, mely a szervezetek innovációs lehetőségeinek teljes körű kihasználásának lehetőségeit mutatja be a működési struktúrák elemzésével, az NKE portálján, a ludovika.hu cikkében olvashatjátok.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!