9 tanulmány (a szüleidnek), amelyek bizonyítják, hogy a gaming az előnyödre válik

9 tanulmány (a szüleidnek), amelyek bizonyítják, hogy a gaming az előnyödre válik

Tudj meg többet a gaming előnyeiről, mielőtt beindítod a kedvenc játékod! Ha a boomerek akadékoskodnak, csak mondd el neki, hogy játék egészséges agyi stimulációt biztosít, fejleszti a problémamegoldó készséget és oldja a stresszt.

A videójátékokat sokan elutasítják, de tudtad, hogy ezeknek a szimulált világoknak számos közös eleme kézzelfogható előnyökkel járhat a való életben? A videójátékok előnyei a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt kézzelfoghatók.

1. A videójátékok javíthatják a kézügyességet

A kontroller alapú játékok nagyszerűek lehetnek a kezed számára. Sebészek egy csoportján végzett vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy azok, akik videójátékokkal játszottak, gyorsabban végezték a fejlett beavatkozásokat, és 37 százalékkal kevesebb hibát követtek el, mint azok, akik nem játszottak. Speciális videójátékokat fizikoterápiaként is használtak már, hogy segítsenek a stroke áldozatainak visszanyerni a kezük és csuklójuk feletti uralmat.

2. A videójátékok növelhetik az agy szürkeállományát

A játék valójában egy szórakozásnak álcázott edzés az elméd számára. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres videójátékozás növelheti az agy szürkeállományát és fokozhatja az agyi összekapcsolódást. (A szürkeállomány az izomkontrollal, az emlékekkel, az érzékeléssel és a térbeli navigációval van összefüggésben.)

3. A játékosok jobb szociális készségekkel rendelkezhetnek

A félénk ember sztereotípiája, aki a videojátékokat menekülésként használja, nem az átlagos gamerre vall. Korábbi, gyerekekkel végzett kutatások szerint azok, akik többet játszottak videójátékokkal, nagyobb valószínűséggel rendelkeztek jó szociális készségekkel, jobb tanulmányi teljesítményt nyújtottak, és jobb kapcsolatokat építettek ki a többi diákkal, mivel egyes játéktípusok szociális és együttműködési komponenssel rendelkeznek.

4. A játékok megtaníthatnak arra, hogy jobb problémamegoldóvá válj

A nyitott világú, küldetésalapú és többszintű játékok úgy vannak megtervezve, mint az összetett rejtvények, amelyek megoldása több órát vesz igénybe. A megoldás a játékban végzett cselekedeteidtől függően változik. Ha megtanulsz talpraesetten gondolkodni és stratégiát alkotni egy gyors tempójú fantáziakörnyezetben, az olyan készség, amely a való világba is átültethető. Egy 2013-ban közzétett hosszú távú tanulmány kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik stratégiai alapú játékokkal játszottak, a következő tanévben javultak a problémamegoldó készségeik – és így általában jobb jegyeket kaptak.

5. Játékosként fizikailag aktívabbá válhatsz

A legtöbb nagy konzol ma már rendelkezik olyan technológiával, amely a játékosokat a kanapéról felemeli a lábukra. A VR-játékok jövője egészen új szintre emeli a dolgokat. A mobiljáték-programozók is elkezdtek olyan játékokat készíteni, amelyeket a fizikai térben játszanak, a valós helyadatokra építve és arra ösztönözve a játékosokat, hogy mozogjanak a valóságban a virtuális világban való előrehaladás érdekében.

6. A videójátékok javíthatják a látásodat

Mindaddig, amíg nem bámulod a képernyőt 10 órán keresztül egyfolytában (vagy nem ülsz két lábnyira tőle), a videójátékok játszása valóban javíthatja a látásodat. Egy tanulmányban 10 férfi diákot – akik nem voltak gamerek –, 30 órán keresztül egyszemélyes akciójátékokon edzettek, majd 10 gamer ellenében tesztelték. A gamer diákok a jobb térbeli felbontás miatt jobban látták a tárgyakat a zsúfolt térben. Képesek voltak edzeni az agyukat arra, hogy kisebb részleteket is lássanak, mert minden játékban ezek a részletek a legfontosabbak.

7. A videójátékok jótékony hatással lehetnek a mentális egészségre

Tanulmányok kimutatták, hogy egyes videojátékok fokozhatják a hangulatot és jobb szívritmust eredményezhetnek - ez annak a jele, hogy segíthetnek a stressz enyhítésében is. A videójátékok és a stressz közötti összefüggést (nem ok-okozati összefüggést) számos, egymástól független tanulmány is tükrözte, ezért a videójátékokat már több mint egy évtizede használják terápiában.

8. Szórakoztató módon rávesznek a tanulásra

Szinte mindenről vannak videójátékok. A fejlesztők már korán rájöttek, hogy a videójátékok segítségével fejleszteni lehet az olvasási és matematikai készségeket. Ma már léteznek olyan játékok, amelyek a világtörténelmet, a főzést, a politikát, a kémiát, az építészetet és más olyan témákat foglalnak magukba, amelyekkel az iskolában talán nem találkoztál.

9. A videójátékok kitartásra ösztönözhetnek

A videójátékokkal vagy nyersz, vagy tovább próbálkozol, tanulsz a hibáidból, miközben haladsz előre, amíg el nem éred a célt. Emiatt egyes kutatók és pedagógusok azt állítják, hogy a videójátékok megtaníthatják az embereket arra, hogy magabiztosabbak legyenek, és hogy dolgozzanak a céljaikért, minden egyes félrelépést csak egy újabb tanulási lehetőségként kezelve.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!