Testvérek párharca - DualSense Edge vs DualSense

Testvérek párharca - DualSense Edge vs DualSense

Ha a precízen, gyorsan és pontosan szeretnél játszani, ha hosszú évekre szeretnél egy kényelmes kontrollert, akkor az Edge tökéletes választás.

Emlékszem, hogy aprócska iskolásként, immár több, mint 20 évvel ezelőtt, PS1 és PS2 is volt a háztartásban. Később valahogy a PC-s tábor felé húzott a szívem és hosszú évekig nem is játszottam konzolon. A PS5 megjelenése azonban még az én fantáziámat is megpiszkálta és szinte azonnal elő is rendeltem. Az első néhány óra után máris rabul ejtett a konzol és a legmenőbb játékok, hiszen végre játszhattam a The Last of Us epizódokat, a Ghost of Tsushimát és azóta már Ratchet & Clank: Rift Apart is a kedvenc játékaimat gyarapítja.

A konzol egyik legújabb frissítéseként, néhány hete megjelent az egyébként is fantasztikus DualSense kontroller még profibb változata, az Edge. Elsőre talán nem is a tulajdonságain akad meg a szemünk, pedig a DualSense Edge kínálta élmény sokak számára csábító lehet. Ennyire kényelmes, profi és minőségi kontrollerrel ritkán találkozunk. Lássuk is, hogy mit tud az Edge, hogy mennyiben nyújt más játékélményt, mint a kistestvére, a már jól ismert DualSense!

Külső

Őszinte leszek veletek, számomra a PS4 kontrollere sosem volt kényelmes. Nem használtam persze sokat, de ha valamelyik baráti társaságban előkerült egy PS4, sosem állt úgy kézre, ahogy azt én szerettem volna. Na a PlayStation 5 DualSense kontrollere nem ilyen. Annak kialakítása az egyik legkényelmesebb, legoptimálisabb, amit valaha tapasztaltam, persze így már nem foghatom a 262. Dark Souls halálomat arra, hogy kényelmetlen az eszköz.

A DualSense Edge megőrizte kistestvére idomait, kényelméből semmit sem veszített. Sok izgalmas extra gombbal és funkcióval rendelkezik, de ezek szerencsére semmit vesznek el a kellemes gaming egyik alapvető követelményéből, a kényelemből.

Sajnos az Edge még nem érhető el a hagyományos DualSense menő extra színeiben, de azért így is egyedi. A PlayStation logóval teletűzdelt touchpad menő, a fényesebb anyaghasználat pedig sokkal prémiumabb élményt nyújt, mint a hagyományos DualSense.

Teljesítmény és funkciók

A dizájn mellett sokatoknak jóval fontosabb maga a tudás, hogy pontosan mit is tud az Edge, mivel több, mint elődje? A retró dizájnt kapott és cserélhető joystick-sapkákat így csak megemlítjük (a PS1-PS3 érában voltak olyan sapkái a joystickoknak, mint amilyeneket az Edge-re is varázsolhatunk), sokkal fontosabbak az extra gombok és azok használata.

A kontroller hátulján mindkét oldalán találunk 1-1 csúszkát, amikkel az adaptív ravaszok hosszát, a holttér mértékét szabályozhatjuk. Lehetőségünk van short, medium és long range állásokra programozni a ravaszokat. Ezzel még inkább kedvünkre szabhatjuk kedvenc kontrollerünket, így jóval könnyebben találhatunk meg egy olyan kényelmes és effektív beállítást, amivel aztán a szerverek királyai lehetünk, legyen szó akár a Call of Duty: Modern Warfare 2-ről, akár a Gran Turismo 7-ről.

A DualSense Edge további két új ravaszt is hoz kontrollerünkre. Ezek használata bár opcionális, véleményem szerint erősen ajánlott. Gondolajtok itt például olyanokra, hogy a két ravasz egyikére tudjátok mondjuk állítani az újratöltést az MW2-ben vagy a fegyverváltást, a sprintelést, stb. Érdemes játék közben próbálgatni míg meg nem találjátok a tökéletes beállításotokat, mert ez a két extra ravasz tényleg jól jön szinte minden játékban.

Szintén örvendetes újdonság a hagyományos DualSense-hez képest, hogy az Edge előlapja könnyedén lepattintható. Bár nem sűrűn fordul elő, de mivel a világon bármely technika elromolhat, néha még a kontrollerek joystickjai is furcsa anomáliákat produkálnak. Ezek cseréje/javítása a korábbi generációkban sokszor nehézkes volt, az Edge esetében azonban jóval könnyebben megoldható.

Ugyancsak az Edge kiváltsága a prémium és strapabíró tok, amivel biztonságosan és kényelmesen tárolhatjuk és szállíthatjuk kontrollerünket. Ennek további tartalma még egy 4 méteres USB-C töltőkábel, ami használható a hagyományos DualSense kontrolerrel is, a chargerlock azonban csak az Edge kiváltsága, ezzel ugráljunk bármennyire is örömünkben játék közben, a töltőkábel biztos nem esik majd ki a kontrollerből.

Bár az üzemidő terén nem történt előrelépés, a megszokott kényelmes kialakítás, a prémium PS5-ös dizájn és sz izgalmas extra funkciók kárpótolnak azért, hogy két több órás CoD-maraton között bizony töltenünk kell a kontrollert.

Támogatás

Ahogy mindig, a konzolod most is a barátod. A PS5 készségesen mesél az Edge kontrollered funkcióiról, bármikor belenézhetsz a magyarázó segédletbe, ha hirtelen elvesztél a lehetőségek között. Néha szükség is van erre, hiszen az Edge minden egyes gombja teljesen átszabható. Sőt, 30 különböző felhasználói profilt is létrehozhatunk, négyet pedig maga az Edge tárol, így néhány gombnyomással, másodpercek alatt váltogathatunk közöttük, csinálhatunk mondjuk külön kompetitív FPS-profilt és külön versenyszimulátoros profilt is.

A DualSense Edge minden szempontból egy profi, prémium kontroller, ami hozza a már ismert DualSense kényelmét és stílusát, de profizmusát és funkcióit új szintre emeli. Akár profi játékos vagy, akár csak hétvégi gamer, az Edge olyan hosszútávú és kényelmes szórakozást nyújt, ami könnyedén kiszolgálhat egészen a következő generációs PlayStation megjelenéséig.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!