Top 5: Bruce Willis kihagyhatatlan filmjei

Top 5: Bruce Willis kihagyhatatlan filmjei

Neked melyik a kedvenc filmed tőle? Rajta van ezen a listán?

Gyerekként az első akciófilmek között ott szerepelt nálam néhány Bruce Willis fémjelezte alkotás, így elég hamar a kedvencemmé vált. Ráadásul, ha meghallom az ő nevét – és ezzel még biztosan vannak így jó néhányan –, akkor óhatatlanul is azonnal eszembe jut a McClane egyik parádés „bemutatkozása”:

  • Hans: Mégis ki a fene maga?
  • John McClane: Csak a légy a levesben, Hans. A darázs a lekváron, egy köpés a pofádon.

Alighanem nem állítok valótlanságot, hogy ezzel a szereppel az elmúlt néhány évtized alatt teljesen összenőtt Willis és bár a folytatások lehet szeretni vagy nem szeretni – kivéve a 2013-as Drágább, mint az életed (A Good Day to Die Hard) című filmet, mert az egyszerűen nem lehet szeretni, bár én vagyok olyan elvetemült fan, hogy még abban is megpróbálom megtalálni a jót –, el kell ismerni, McClane egy zseniális karakter. Emellett persze még akad jó néhány olyan film, amivel szintén örökre beírta magát a szívembe és másik több millió rajongó szívébe. Viszont sajnos valószínűleg többet nem látjuk már a nagyvásznon, illetve az utóbbi néhány évben elvállalt nagyszámú projektjei az utolsók, amelyekben még lehet érte izgulni az akcióhős szerepében, de ezek már nem olyan színvonalú produkciók, mint fénykorában. Az egyik indok az, hogy ő is szép lassan, de kiöregedett az akciófilmes zsánerből, és azért időnként már a kiégés jelei is jól leolvasható volt az arcáról az utóbbi tíz évben. Ez lenne azonban a kisebbik gond, a másik sajnos az, hogy 2022-ben afáziát diagnosztizáltak nála, ami mostanra kiderült, hogy egy sokkal komolyabb betegség előfutára volt a 67 éves Bruce életében.

Az ő tiszteletére azért én szeretném megosztani veletek, hogy melyik Willis 5 legjobb filmje, előtte azonban még néhány érdekességet is leírnék, hátha nem mindegyikkel voltatok tisztában. 1955. március 19-én született, méghozzá a Német Szövetségi Köztársaságban, édesanyja egy ott állomásozó katonába szeretett bele, majd nagyjából Willis kettő esztendős korában édesapja leszerelt és New Jerseybe költözött a család. A roppant fiatal Bruce majdnem 9 esztendős koráig dadogott, viszont megtalálta a számításait a színház révén, hiszen kilépve a színpadra egyszerűen megszűnt beszédhibája. Alighanem ezt használták fel a Die Hard harmadik részében, mikor Simon dadogni kezd, miközben instrukciókat oszt McClannek a telefonon keresztül.

Az Egyesült Államokban hatalmas sikernek számító A simlis és a szende sorozat volt az a sorozat, ami Willisnek átütő sikert jelentett, ennek azonban nagy ára volt. Az egy dolog, hogy ennek is köszönhető, hogy leszerződteték McClane szerepére, de abban a jelenetben, mikor az asztal alatt kúszott végig, majd az utolsó pillanatban a tárat cserélő terroristát likvidálta, a fegyverropogásnak akkora hangereje volt, hogy elveszítette a bal füle hallásának kétharmadát emiatt.

Nem volt tehát zökkenőmentes a karrierjének kezdete, de kicsit a sors fintora, hogy a lezárása sem az a betegsége és a már gyengére sikeredett filmjei révén. Mindenesetre, ha egy gyors személyes listát akartok, az szimplán a Die Hard szériából állna, valamiért ez nekem mindenek felett áll, persze az ötödik rész helyére azért stílusosan Az ötödik elem kerülne. Korben Dallas világjegyével ez egy remek utazás az akciófilmek világában és hát melyik férfi ne akarna arról álmodni, hogy a tökéletes nő egyszer csak berepül az életébe.

Ha viszont egy hivatalosabb listára is kíváncsiak vagyok, akkor az IMDB pontszámai alapján az alábbi filmek kerültek be a legjobb ötbe, tehát, ha másokat nem is, ezeket a Bruce Willis filmeket mindenképp érdemes megnézni:


Kattints a képre a galériáért!

Nektek melyik a kedvenc Bruce Willis filmetek?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Galéria

Kövess Minket!