A tudósok szerint közelebb vagyunk a Terminátor-filmek gyilkos robotjaihoz, mint gondoltuk

A tudósok szerint közelebb vagyunk a Terminátor-filmek gyilkos robotjaihoz, mint gondoltuk

Az elmúlt években felgyorsultak az események.

Ma már minden a mesterséges intelligenciáról szól, és ez valószínűleg az elkövetkezendő évtizedekben még inkább így lesz. Az utóbbi hónapok slágere a ChatGPT, de számos más helyen is felhasználásra kerül az AI. A folyamatosan fejlődő és tanuló technológiát olyan létfontosságú feladatokba is bevonják, mint a magfúzió szabályozása, de nagy hasznát veszik különböző művészeti alkotások létrehozásánál is.

Ezek természetesen sok kérdést felvetnek az emberben, és idő kell mire a társadalom megtanulja a helyén kezelni. Azon felül, hogy sokan a munkájuk elvesztésétől tartanak a technológia fejlődésével, számos művész érzi méltatlannak, hogy a verejtékes munkával létrehozott alkotásaikat felhasználva, az AI másodpercek alatt ér el hasonló, de belőlük inspirálódó eredményt. Pont ez az oka annak is, hogy számos szakértő úgy tekint rá, mint egy eszközre, mely képes hozzáadni a teljesítményhez, de nem rendelkezik az emberekhez hasonló önálló kreativitással.

"Az AI forradalom a nyakunkban van. Mindenkiben felébredt az az érzés, hogy talán a szingularitás, a fordulópont, ahol a számítógépek valóban többre képesek, mint az emberek, közelebb van, mint gondoltuk." – nyilatkozta Hennessy, a Google anyavállalatának elnöke.

Eddig úgy gondolták, hogy 40-50 évre van az a szint, mikor a mesterséges intelligencia elérheti az emberek intelligenciájának a szintjét, azonban az AI rohamos fejlődését látva kiderült, hogy ez sokkal közelebb van mint várták. Ha az utóbbi évekhez hasonló időszak áll előttünk, akkor ez akár az elkövetkezendő 10-20 évben megvalósulhat. 

Ma még igazán el sem tudjuk képzelni, hogy milyen felhasználási módjai lehetnek egy, az emberi szinthez felérő technológiának, mellyel akár partnerként is munkálkodhatunk. Természetesen az első ami beugrik az embereknek az Én, a robothoz és a Terminátorhoz hasonló filmek, de szerencsére léteznek pozitív forgatókönyvek is.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te már használtad valamilyen módon az AI-t?

  • 29 %
  • 71 %