Tarolt és rekordot állított fel a világháborús film a BAFTA-díjátadó gálán

Tarolt és rekordot állított fel a világháborús film a BAFTA-díjátadó gálán

14 jelölésből 7 esetében győzelmet szerzett a regény alapján készült első világháborús alkotás.

Az új esztendő első hónapjai a filmek csodálatos világában mindig az előző évben elkészült alkotások elismeréséről szól, azonban még mielőtt reflektorfénybe kerülne az Oscar-díjátadó vagy az Arany Málna, kihirdették a 2023-as BAFTA nyerteseit. A Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) gáláján amellett, hogy a világ legjobb műveit díjazta, idén kiemelt figyelmet kaptak a brit filmek és alkotók, mivel több külön kategóriát is létrehoztak emiatt. Az esemény házigazdája Richard E. Grant volt.

Első körben a Netflixre gyártott Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front) vitte a prímet a maga 14 jelölésével, és a pláne, hogy ebből hét esetben győzött is Edward Berger alkotása. A film Erich Maria Remarque 1929-es regénye alapján készült és a legjobb film mellett megnyerte a legjobb nem angol nyelvű film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv-adaptáció, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb hang és a legjobb fényképezés díját is. Ezzel a film egyszer és mindenkorra beírta magát a BAFTA gála történelmébe, hiszen nem angol nyelvű produkció soha ennyi első helyet még nem szerzett magának. Ez egy jó előjel lehet egyébként az Oscar kapcsán is, ahol szintén versenyben lesz a legjobb filmek között.

A második helyen holtversenyben zárt az Elvis és a A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) 4-4 győzelemmel. Az ír dráma a legjobb brit film, a legjobb eredeti forgatókönyv (Martin McDonagh), a legjobb férfi mellékszereplő (Barry Keoghan) és a legjobb női mellékszereplő (Kerry Condon) kategóriában bizonyult jobbnak a többi jelöltnél. Mindeközben Baz Luhrmann Elvis című filmje jogosan nyerte el a legjobb szereposztás, a legjobb jelmez, a legjobb smink és haj, valamint a legjobb színészi alakítás díját.

A Tár esetében egyedül Cate Blanchett diadalmaskodott, neki ítélték oda ugyanis a legjobb színésznőnek járó BAFTA-filmdíjat és ezzel úgy tűnik, hogy nagyjából kétesélyessé vált a nőknél is az Oscar – miközben a legtöbb szakértő szerint a férfiaknál Brendan Fraser és Austin Butler közül kerül ki a győztes –, ezért Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor) vagy Cate Blanchett viheti majd haza a legnagyobb elismeréssel járó trófeát

A többi kategória jelöltjeit és győzteseit az alábbi linkre kattintva tudjátok megnézni.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!