Kínlódik a PC-s piac, de az egyik gyártó még így is nagyot kaszál

Kínlódik a PC-s piac, de az egyik gyártó még így is nagyot kaszál

Jelentősen csökkent a kereslet, de a zöldeket ez nem lombozta le, hiszen tavaly is szépen ment a szekér.

A pandémia hatása talán már lassan a múlté, és bár a háború még komoly befolyással bír a hardveres piacra is, mégis úgy tűnik az Nvidia legutóbbi üzleti évének kimutatásából, hogy ők mit sem éreznek az egészből szinte. A The Verge értesülései alapján az Nvidia sem hasít úgy, mint a koronavírus idején, mégis örülhet a cég, mert nagyszerű esztendőt zártak.

Az adatok alapján, a zöldek 2022-ben negyedévente nagyjából 7,64 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el, amiből a tiszta profit körülbelül 3 milliárdra tehető. Az elmúlt negyedévük pedig még ennél is jóval jobban sikerült, miután az FY23 Q4-ben előre jelzett 6 milliárdos bevételt sikerült megugraniuk és 6,05 milliárddal zártak. Hihetetlen, de hiába a jó eredmény, mert ez még mindig 21 százalékkal kevesebb az egy évvel azelőtti eredményekhez képest. A teljes tavalyi pénzügyi évet nézve a bevétel közel 27 milliárd dollárra rúgott, igaz, a profit aránya 55 százalékkal csökkent.

Ha pedig 2021, akkor az Nvidia bevétele meghaladt az 5 milliárd dollárt, ami akkor egy teljesen új rekordot jelentett nekik. A jóslások szerint a következő három hónap alatt 6,5 milliárd dollárt kereshet a vállalat. Már csak azért is, mert a legutóbbi negyedéves jelentések szerint elég nagy pluszt jelentett a cégnek az adatközpontokkal foglalkozó üzletágainak szárnyalása. A videókártyákat gyártó részleg ugyanakkor némi visszaesést produkált, de ez annak is köszönhető, hogy jóval kevesebb videójátékhoz fejlesztett chipet adtak el. De ez nem csak az Nvidia esetében van így, más chipgyártóknál is megfigyelhető ez a jelenség. A másik dolog pedig, hogy az Nvidia kevesebb grafikus kártyát szállít majd a jövőben is a viszonteladóknak és a partnereinek, ahelyett, hogy az árakat csökkentené. Továbbá a Kínában ismét eszkalálódó covid-helyzetet okolják a szállítások akadozásáért.

A Gartner piackutató cég beszámolója szerint egyébként minden PC-s alkatrészeket gyártó vállalat visszaesést produkált, és ez átlagosan 28,5 százalékot jelent a szektorban. Mindeközben az Nvidia első embere, Jensen Huang azt hangoztatja, hogy a számítógépes szegmens hamarosan újra a régi lesz, és ez többek között a mesterséges intelligenciát használó platformoknak, mint például a ChatGPT, köszönhető. Már csak azért is, mert az adatközpontjában elég sok Nvidia GPU-kat használnak.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!