2023-as Oscar-előrejelzés: Kik a legfőbb kategóriák legnagyobb esélyesei?

2023-as Oscar-előrejelzés: Kik a legfőbb kategóriák legnagyobb esélyesei?

Austin Butlertől egészen Cate Blanchettig megpróbáltuk eltalálni, hogy ki kaphat majd végül szobrocskát a 4 fő kategóriában az idei Oscar-gálán.

A 95. Oscar-gála március 12-én, vasárnap – magyar idő szerint – este 11 óra 30 perckor kezdődik és ennek apropóján górcső alá vettük, hogy szerintünk kik nyerhetnek a 4 legnagyobb kategóriában.

A legjobb filmre vonatkozó előrejelzések

Nehéz leírni, hogy egyrészt miről szól és mi vezetett pontosan a Everything Everywhere All at Once (Minden, mindenhol, mindenkor) című film felemelkedéséhez, hiszen nem volt egyszerű dolga az alkotásnak, hogy végül komolyan vegyék a díjátadón. Fantasztikus eredménye a jegybevételek terén – egy eredeti forgatókönyv egy speciális forgalmazónál 106 millió dollárt hozott világszerte, ami nem kis teljesítmény 2023-ban – és kritikai elismerése ugyanis önmagukban nem voltak elégségesek ahhoz, hogy a szakértők felfigyeljenek rá, de azóta komoly esélyessé nőtte ki magát.

Az Akadémia lelkes támogatása végül 11 jelölést eredményezett a filmnek, de ezek között van néhány váratlan jelölés is (például a legjobb eredeti dal). Ráadásul 2022 áprilisában mutatták be előszőr és bár akadnak más filmek is, melyek ugyanilyen sokáig kitartottak, de az olyan kasszasikerek, mint a Top Gun: Maverick mégsem kaptak akkor hype-ot. A szakértők szerint a film legközelebbi vetélytársai The Fabelmans, The Banshees of Inisherin és a TÁR, de ezeket sem jelölték annyi kategóriában, mint az Everything Everywhere All at Once. Ez egy izgalmas, merész alkotás, amely akár új kapukat is megnyithat az eredeti forgatókönyvek jövőjét illetően Hollywoodban.

  1. Everything Everywhere All at Once
  2. The Banshees of Inisherin
  3. The Fabelmans
  4. All Quiet on the Western Front
  5. TÁR
  6. Elvis
  7. Triangle of Sadness
  8. Top Gun: Maverick
  9. Women Talking
  10. Avatar: The Way of Water

Legjobb rendező

Ha valaha is volt az Akadémiának egy öregfiúk klubja, akkor az a legjobb rendező kategória. Talán ezt a kategóriát a legnehezebb megjósolni, és az idei év egy kicsit eltér az eddig megszokottaktól. Hiába található a listán jó néhány nagy név az elmúlt évekből vagy évtizedekből (Steven Spielberg vagy Ruben Östlund például), egy újonc páros is versenyre kelt velük. Nem elég, hogy az Everything Everywhere All at Once című filmükkel az A24 lista élére ugrottak a legnagyobb bevételt hozó címek között, a kritikusok és a szakma tetszését is elnyerték, valamint nemrég a megjutalmazták őket a Directors Guild of America díjjal is, amelyet az Oscar-díj utolsó 10 győztese közül nyolc szintén megkapott.

  1. Daniel Kwan and Daniel Scheinert, Everything Everywhere All at Once
  2. Steven Spielberg, The Fabelmans
  3. Martin McDonagh, The Banshees of Inisherin
  4. Todd Field, TÁR
  5. Ruben Östlund, Triangle of Sadness

Legjobb színész

Az idei legjobb színész jelöltek mindegyike különleges helyet foglal el a díjkiosztó gála történetében. Évtizedek óta először fordul elő, hogy a jelöltek mindegyike első alkalommal kapott jelölést. Bár ez a főszereplők számára némileg egyenlő feltételeket biztosít, mégis Brendan Fraser A bálna című filmjében játszott 600 kilós remete alakításával mégis úgy tűnik, mintha a többiek fölé magasodna. Először is, Fraser elképesztő fizikai és testi átalakuláson ment keresztül a szerep kedvéért, emellett egy meleg férfit alakít, ami – ahogyan azt a kategória történetében már láthattuk hetero színészeknél korábban (Sean Penn a Milkben, Tom Hanks a Philadelphiában, Rami Malek a Bohemian Rhapsodyban, Philip Seymour Hoffman a Capote-ban stb.) – gyakran nyerő stratégia.

Van viszont egy kis bökkenő, mivel bár sokan Fraser győzelmére voksolnának, mégis lehet egy nagy kihívója Austin Butler személyében, aki az Elvisben mutatott alakításáért megkapta a Globe-ot és a BAFTA-n is diadalmaskodott Fraser előtt. Mindezek ellenére Fraser az utóbbi években eléggé el volt tűnve és az, hogy ezek után egy ilyen szereppel és átalakulással tötrénő visszatérés alighanem meghozza számára a hőn áhított szobrocskát.

  1. Brendan Fraser, The Whale
  2. Austin Butler, Elvis
  3. Colin Farrell, The Banshees of Inisherin
  4. Bill Nighy, Living
  5. Paul Mescal, Aftersun

Legjobb színésznő

A jelölésénél már csak Riseborough győzelme lenne a meglepőbb, de alighanem ebben a kategóriában Blanchett és Yeoh között dől el a szobrocska sorsa. Mindkét hölgy szenzációsat alakított a saját filmjében és bár nagyon nehéz lenne dönteni, melyikük kapja, a mérleg nyelve valószínűleg az idén taroló Everything Everywhere All at Once felé billen majd. Már csak azért is mert Cate Blanchettnek már két Oscar-díja van, Yeoh első győzelme pedig történelmi jelentőségű lenne egy olyan kategóriában, ahol Halle Berry óta, vagyis több, mint két évtizede nem nyert színesbőrű nő.

  1. Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once
  2. Cate Blanchett, TÁR
  3. Ana de Armas, Blonde
  4. Michelle Williams, The Fabelmans
  5. Andrea Riseborough, To Leslie

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!