Ma ünnepli 42. születésnapját a Star Wars sötét nagyura

Ma ünnepli 42. születésnapját a Star Wars sötét nagyura

Hayden Christensen április 19-én, azaz ma ünnepli a 42. születésnapját. A 1981. április 19-én született színész bár nem igazán aktív mostanában, mégis örökre beírta magát a filmművészet nagykönyvébe.

Hayden Christensen színészi karrierje ígéretesen indult, mivel már 12 esztendősen bemutatkozott a képernyőn – 1993-ban a Family Passions és az E.N.G sorozatokban kapott némi játékidőt –, azóta pedig számos szerepet eljátszott már, ami végül odáig repítette, hogy bekerülhetett a Csillagok háborúja legnagyobbjai közé. Egyik korai filmes szereplése a The Virgin Suicides-ban volt, majd a 90-es években több tévésorozatban is feltűnt, köztük a Goosebumps-ban és a Are You Afraid of the Dark?-ban.

Az egyik nagy áttörést azonban a 2000-es Higher Ground című sorozatban nyújtott alakítása jelentette, ami után minden eddiginél nagyobb figyelmet kapott Hollywoodban. Még ebben az esztendőben bejelentette az akkor még csak 19 éves színész, hogy megkapta Anakin Skywalker szerepét a Star Wars: Episode II - Attack of the Clonesban úgy, hogy 1500 jelöltet hallgattak meg a casting alatt, mielőtt őt választották volna ki. Anakinként (alias Darth Vader) Christensennek egy olyan fiatalembert kellett megformálnia, akinek végül minden próbálkozása ellenére megromlott a jóhiszeműsége, és ambíciói egyre gonoszabbá váltak. A következő évben aztán a Life as a House című filmben játszott meg nem értett tinédzserként már Golden Globe- és SAG-díjra jelölték, sőt egy további Star Wars-filmben is visszatért Anakin bőrébe bújva.

Sajnos azonban a két sci-fi vegyes vagy negatív kritikákat hozott Christensennek és az idő sem tett éppen jót az alakításoknak. Két Arany Málna-díjat (Razzie) kapott a legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában.

Az ezt követő esztendőkben még számos filmben lehetőséghez jutott, köztük olyan címekben mutathatta meg magát, mint a Jumper (Hipervándor), New York, I Love You, Takers, vagy a Shattered Glass, hogy csak néhányat említsünk. 2015-ben Christensen vásárolt egy jókora szelet földet magának és a legtöbb idejét már itt töltötte. Ekkor nagyon úgy tűnt, hogy visszavonult a Hollywoodi élettől és felhagy a színészkedéssel, 2010 és 2014 között nem is vett részt egyetlen forgatáson sem, míg 2015 után épp csak évente 1-1 alkotásban szerepelt. A Los Angeles Timesnak adott interjújában, miközben a 90 Minutes in Heaven című filmjét népszerűsítette, úgy nyilatkozott, hogy méltatlannak érzi magát ahhoz a hírnévhez, amit a Star Wars franchise-zal szerzett.

Bár sokan azt feltételezték, hogy Christensen teljes mértékben elhatárolódott filmezéstől, különösen a Star Warstól, 2017-ben több, mint egy évtized után először vett részt a Star Wars Celebration rendezvényen, ahol a saga 40 éves történelme előtt tisztelegtek. Álló taps fogadta, de mindössze csak 10 percet tartózkodott a színpadon. 2022-ben pedig 5 rész erejéig ismét magára ölthette Anakin és egyben Darth Vader, a Sötét nagyúr karakterét az Obi-Wan Kenobi sorozatban. Ha pedig hihetünk a pletykáknak, akkor a 2023-ban debütáló Ahsoka szériában is újra megjelenik majd, bár egyelőre azt még nem tudni, hogy ezen kívül vállal-e más szerepeket, hiszen az utolsó projektje, amely nem ebben az univerzumban játszódik, az a 2019-es The Last Man film volt.

Kövess Minket!