Őrült összegre perli egy szerző az Amazont és J.R.R. Tolkien unokáját lopás miatt

Őrült összegre perli egy szerző az Amazont és J.R.R. Tolkien unokáját lopás miatt

The Fellowship Of The King szellemi atyja nem kevés pénzt követel, mert szerinte az Amazon és a Tolkien Estate ellopta az ötleteit A hatalom gyűrűi sorozathoz.

Rég volt már egy igazi botrány a nagyobb sorozatok körül, talán emiatt jött most elő egy szerző az árnyékból és rögtön be is perelte az Amazont, valamint a Tolkien Estate-t, mert állítása szerint szerzői jogot sértettek A hatalom gyűrűivel – amely A Gyűrűk Ura trilógia és A hobbit függelékein alapuló 2022-es sorozat.

Azt kérdezed magadban, hogy miként sértheti meg egy JRR Tolkien művén alapuló, a Tolkien Estate engedélyével készült széria egy Demetrious Polychron nevű Los Angeles-i fickó szellemi tulajdonjogait? A helyes válasz az, hogy Polychron – ironikus módon az Amazonon – kiadta a saját Gyűrűk Ura rajongói verzióját, The Fellowship Of The King (A király szövetsége) címmel, és azt állítja, hogy az alkotók ebből a műből lopkodtak ötleteket.

Polychron még 2017-ben bejegyeztette az alkotását az amerikai szerzői jogi hivatalnál, így ez jogalapot ad neki a pereskedésre. Ezt követően pedig levelet küldött JRR Tolkien unokájának és a Tolkien Estate igazgatójának, Simon Tolkiennek, amelyben megnevezte a könyvét, és kérte a kéziratának felülvizsgálatát, de akkor nem kapott választ. Itt vesz furcsa fordulatot az ügy.

2019-ben az alperesekkel való együttműködés izgalmában és a könyvének nyilvánosságra hozatala közbeni várakozás alatt Polychron felbérelt egy ügyvédet, hogy ismét felvegye a kapcsolatot a Tolkien Estate-tel, akiknek a képviselője már a következő napon visszautasított mindenfajta együttműködési kérelmet – áll a Polychron által benyújtott panaszban. Így Polychron azt mondja, hogy ezután személyesen adta át a kézirat – amelyen egy copyright szimbólum is szerepelt – egy példányát Simon Tolkiennek. Ekkor sem kapott semmiféle választ, ezért írt egy levelet, amelyben visszakérte azt, és tájékoztatta Simon Tolkient, hogy a TFOTK-t és egy további hat könyvből álló sorozatot önállóan fogja kiadni. Polychron ezt be is tartotta és 2022. szeptemberében megjelentette A király szövetségét, ami történetesen egybeesik A hatalom gyűrűi sorozat premierjével. A szerző egyébként a panaszban elismeri, hogy a könyvet A Gyűrűk Ura és JRR Tolkien munkája ihlette, de azt állítja, hogy mindazonáltal ez egy teljesen eredeti könyv és koncepció, amelyet A hatalom gyűrűi többféle módon is eltulajdonított.

Polychron könyve egyébként A Gyűrűk Ura alapján készült, és nem A Gyűrűk Ura ihlette. A prológus a Megyében játszódik, és az első bemutatott szereplő Elanor Gamgee Gardner, Samwise és Rosie lánya. Polychron ráadásul JRR Tolkien és fia, Christopher Tolkien életének és munkásságának tisztelete jeléül az alábbiakat is beleírta:

„Ha ti nem lennétek, ez nem készült volna el.”

Kétségtelen tehát, hogy egy Gyűrűk Ura rajongói változatról van szó.

És mégis úgy gondolja Polychron, hogy A hatalom gyűrűi és A király szövetsége közötti hasonlóságok miatt az alkotók jogsértést követtek el. Az ő könyvében ugyanis szerepel egy Elanor nevű hobbit karakter, ahogy például A hatalom gyűrűiben is. Érdemes viszont megemlíteni, hogy Polychron könyvének szereplője Elanor Gamgee Gardner, A Gyűrűk Ura egyik szereplője, amelyet ugyebár JRR Tolkien írt. A Hatalom gyűrűiben szereplő Elanor pedig egy új karakter, aki, ha tippelni kellene, valószínűleg azért kapta az Elanor nevet, mert egy Harfootnak (Gyaplábú) lehet ilyen neve, ahogy azt JRR Tolkien, a hobbitokat megteremtő és egyiküket először Elanornak nevező úriember elképzelte, és akinek a művét az Amazon a licenszek megszerzését követően adaptálhatja.

Mindenesetre Polychron 250 millió dollár kártérítést kér a fáradozásáért, de ez valószínűleg aligha hatja meg Jeff Bezosékat.

Kövess Minket!