A PETA rászállt a Hatalom gyűrűi sorozatra

A PETA rászállt a Hatalom gyűrűi sorozatra

A szervezet teljes mértékben elítéli a sorozat készítőit az állatok kizsákmányolása miatt.

Március 21-én egy ló szívmegállás következtében elhunyt a fantasy sorozat második szezonjának forgatási előkészületei alatt. Az Amazon Studios vasárnap reggel közleményt adott ki, amelyben megerősítette a helyzetet.

„Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy március 21-én elpusztult egy ló az előkészületek során. Az eset reggel történt, miközben a lovat a próbák előtt edzették. Az idomár nem volt jelmezben, és a forgatás még nem kezdődött el. Egy állatorvos és az American Humane Association képviselője is jelen volt az esetnél. A független boncolás megerősítette, hogy a ló szívelégtelenségben pusztult el.” – osztotta meg a hírt az Amazon.

A Hatalom gyűrűi – amelyet egyébként a kritikusok imádtak, míg a rajongók szétszedtek – széria stábjához közeli források arról számolnak be, hogy az incidens napján több, mint 30 lovat foglalkoztattak a készítők. Az elhunyt állat körülbelül 20 másik lóval együtt álldogált és várta a forgatások kezdetét, mikor szívmegállás végzett vele. A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) pedig nem habozott és azonnal kiadott egy közleményt, amelyben természetesen mélységesen elítélte az esetet, valamint sürgette a teljes szórakoztatóipart, hogy változtassanak a projekteken és többé ne alkalmazzanak valódi lovakat.

„Úgy tűnik, hogy az orkokkal a föld alatt élni a Hatalom gyűrűi producerei számára természetes dolog, mert lehetőségük van CGI-t, mechanikus szerelvényeket és más humánus módszereket használni. Ezekkel az eszközökkel talán nem kergetnék halálra a sérülékeny lovakat a forgatáson. A PETA felszólítja a sorozat készítőit – és az összes többi producert is –, hogy valódi lovak felhasználása nélkül vágjanak bele a következő projekteikbe. Ha nem tudják elkerülni az állatok kizsákmányolását, akkor találjanak egy új médiumot, mert senki sem akar olyan alkotásokat látni, amelynek témája a kínzás.” – mondta a PETA vezető alelnöke, Lisa Lange.

Nem ez az első eset, hogy a PETA berágott egy ilyen szuperprodukcióra, 2022. júliusában például hasonló nyilatkozatottal álltak elő, miután az HBO "The Gilded Age" című sorozatának forgatásán egy ló elpusztult. Az HBO egyébként akkor közölte, hogy a ló az állatorvos előzetes megállapításai szerint valószínűleg természetes halált halt, és hogy a holttestet egy létesítménybe szállították a teljes boncolás végett. Míg a PETA amellett érvelt, hogy lovakat egyáltalán nem szabadna film- vagy televíziós produkciókban használni, azt is szorgalmazták, hogyha ez mégis megtörténik, akkor egy lovakkal foglalkozó viselkedéskutatóknak mindig a forgatáson kellene lennie.

Rájár a rúd a Tolkien fantáziavilágából készült produkciókra, ugyanis Peter Jackson rendezőt is érte kritika a 2012-es A hobbit: Váratlan utazás (A Gyűrűk Ura előzményfilmje) kapcsán, mivel a film forgatása során három ló, valamint jó néhány másik állat is elpusztult.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!