Esport1 exkluzív: A láthatatlan erő a Cloud9 CS:GO-csapata mögött - Interjú Sweetypotz-cal

Esport1 exkluzív: A láthatatlan erő a Cloud9 CS:GO-csapata mögött - Interjú Sweetypotz-cal

Íme a Cloud9 CS:GO-csapata, ahogy csak nagyon kevesen ismerhetik őket!

Egyetlen nap és kezdődik a 2023-as BLAST.tv Paris Major, a történelem utolsó CS:GO Major tornája, hiszen nyáron jön a Counter-Strike 2 és 2024-ben már az első CS2-es Major! Hogy az utolsó CS:GO Majort melyik csapat nyerheti, az a mostani metában szinte megjósolhatatlan. A FaZe, a G2, a Heroic, a Navi és talán a Vitality egyértelmű trónkövetelők, de nem mehetünk el a Liquid, a VP, és a MOUZ mellett sem szó nélkül. A szurkolók bánatára a Cloud9 kiesett az RMR-tornán, pedig a jelenlegi Cloud9 soraiban már van Major-győztes játékos és a csapat zöme már bizonyított tier 1-es LAN-on, de egy Majorön szerzett bajnoki cím még hiányzik a gyűjteményükből.

A csapat készen áll, a játékosok eltökéltek, a profi háttérstáb sosem volt ennyire felkészült. Bár sokan elfeledkeznek erről, de egy CS:GO-csapat nem csupán öt játékos! A profi csapatokat óriási háttérstáb segíti, most pedig olyan szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy a Cloud9 CS:GO csapatának menedzserével, Aleksandr “Sweetypotz” Shcherbakovval beszélgethettünk, aki már a Gambites időkben is ott volt HObbiték mögött.

Esport1: Köszönjük Alexander, hogy időt szakítottál ránk, tudjuk, hogy mennyire szoros a beosztásotok. Kemény hetek vannak mögöttetek, mesélj kérlek arról, hogy milyen a bajnoki címek közelébe érni és mi a legnehezebb abban, hogy a csapat a győzelem küszöbén le is tudja zárni a meccseket. Az egyértelmű, hogy a tehetség nem hiányzik a csapatból.

„Sziasztok, köszönöm a lehetőséget. Igyekszem minden rajongói kérdésre válaszolni, örülök, hogy most beszélgethetünk. Nem szeretek általános, kibúvó válaszokat adni. Szerintem minden helyzet más megoldást követel. Ha röviden kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy ilyen a sport, ilyen az e-sport is. Minden bajnokság más és más kihívásokat tartogat, sosem egyértelmű, hogy ki lesz a nyertes. Sokat hibáztunk legutóbb, egyszerűn felkészültebbeknek kell lennünk."

Esport1: Ha minden igaz, a csapatnak nincs sportpszichológusa, legalábbis a Cloud9 felületein ez a szerepkör nincs feltüntetve. Mit gondolsz, segítene ha alkalmaznátok egyet? Vajon ő lenne a kirakós utolsó darabja, amivel elérhetitek a céljaitokat?

„Ami azt illeti van sportpszichológusa a csapatnak. Az illető évtizedekig dolgozott profi sportolókkal és az amerikai hadsereg Navy SEALs alakulataival, rengeteget hozzátesz a csapathoz."

Esport1: Térjünk át sokkal kényelmesebb kérdésekre. Gazdag a történelmed, ha a sportokról van szó, hiszen a Gambit és a Cloud9 előtt sok más sportban is kipróbáltad magad. Mesélj kérlek az amerikai focis és bobos múltadról.

„Sosem álmodtam arról, hogy sportolói karrierbe kezdek, szüleim hajtottak ebbe az irányba, azt hiszem 5 éves korom óta. Sok mindent kipróbáltam, de végül úgy alakult, hogy a csapatjátékok vonzanak a leginkább. Az első szerelmem a kosárlabda volt, rengeteget játszottam nemzetközi és hazai vizeken is, iskolai, egyetemi bajnokságokban. A kosárlabda után jött az amerikai foci, amiről először azt sem tudtam, hogy létezik az országomban, de meglepően népszerű ez a sport otthon. 8 évet töltöttem a sportágban és rettentően büszke vagyok, hogy a Moscow Spartans a liga egyik legrosszabb csapatából végül a régió egyik legjobbjává vált, ennek én is a részese lehettem. QB (Quarterback) és WR (Wide receiver) pozikban játszottam, ekkor szereztem meg első irányítói képességeim."

„Az egyik edzésem alatt szúrt ki a nemzeti bob szövetség és innen kezdődött az, amire sosem számítottam, elindultam a profi sportolók útján. 180 versenyző közül kerültem be végül a válogatottba. Öt varázslatos évet töltöttem ott, de aztán rá kellett jönnöm, hogy ebből csak akkor tudsz megélni, ha olimpiai aranyat szerzel, amitől elég messze voltam. Végül úgy döntöttem búcsút intek a sportágnak. De azóta is sokat sportolok. Futok, wakeboardozok, sokat játszom kosárlabdát, jégkorongot és röplabdát is és mindig keresem az újdonságokat."

Esport1: A hagyományos sportokról térjünk át az e-sportra. Mely játékok a kedvenceid? Van profi e-sportolói múltad?

„A Gambit előtt sosem játszottam kompetitív játékokat. Olyan rossz volt az internetkapcsolat ott ahol felnőttem, hogy erre lehetőségünk sem volt. Sokkal inkább szeretem a klasszikus játékokat. A '90-es évek RTS-címeit, az old school shootereket, melyek mára mind legendás játékok. A Half-Life és a CS 1.3 jelent talán ezek közül kivételt, ezeket sokat játszottuk iskolából, éppen ezért döntöttem úgy, hogy a CS:GO-csapathoz csatlakozom."

Esport1: 2018-ban csatlakoztál a Gambithez, akkor már együtt dolgoztál a mostani Cloud9 egy részével. Milyen volt akkoriban ez a munka számodra, mennyire volt furcsa, hogy a sportok világa után egy csapatnyi fiatal sráccal dolgoztál, akik videójátékokat tolnak profi szinten?

„Először nehéz volt megszokni ezt a buborékot. Rengeteg tapasztalatot kíván ez a világ, ami nekem nem volt, szerencsére ott volt groove, ő vezetett be az e-sport rejtelmeibe. Neki köszönhetem, hogy egy névtelen srácból az e-sport egyik fontos szereplőjévé váltam. A kezdetektől fogva azon dolgoztam, hogy a hagyományos sportok értékeit átültessem az e-sportba, de ez hiba volt. Az egyik oldalon ott vannak a srácok, akik fiatal koruktól kezdve, iskola mellett sportolnak, küzdeniük kell az egyes versenyek helyeiért, meg kell birkózniuk a könyörtelen edzőkkel, ellenfeleikkel, meg kell szokniuk a koránkelést, a táplálkozási előírásokat és az edzéseket."

„A másik oldalon ott vannak azok, akik iskola helyett is ágyban maradnak, mert hajnalig tartott az esti játék és akik sokszor nehezebben szocializálódnak, mint mások. Vannak persze kivételek, de ez az általános kép. Számukra az volt a fontos, hogy közeli barátjuk legyek, hogy vezetőjük legyek és, hogy kényelmet teremtsek nekik. Az e-sportban ez működik. Ha már tisztelnek, akkor ugyanúgy fegyelemre tudod tanítani őket. Én ezt teszem velük."

Esport1: Egy-egy játékos gyakorlatilag a szemed láttára nőt fel. Volt valaha bármilyen nehézségetek a korkülönbségből adódóan? Van esetleg valamilyen vicces sztorid a srácokról?

„Az biztos, hogy most teljesen más emberek, mint voltak a találkozásunkkor. De jó irányba változtak. Nem gondolom, hogy sok nehézségünk adódott volna az évek alatt, inkább szórakoztató volt az az út, amit bejártunk. Sh1ro például sokáig nem bízott bennem. Az első bootcampről a nagybátyja mentette ki. Ax1le első szerződését úgy írta alá, hogy egy szót sem szólt hozzám, csak a szülei kérdeztek az e-sportvilágról. Nafany 30 perce sem volt képes csöndben maradni, alig tudtam megszólalni mellette. Rengeteg jó sztorink van, de ezek igazából nem lényegesek. A srácok ma már férfiak, akik helyett az eredményeik beszélnek."

Esport1: Óriási versenytapasztalattal érkeztél a csapat mögé, biztos, hogy rengeteg értékes tanácsod volt feléjük. Mit gondolsz, mi a titok, ami a csúcsig juttatja a csapatot?

„Hogy megküzdj a legnehezebb feladatokkal, különösen akkor, amikor nem szeretnél ezekkel harcolni. Nincs sok időd elérni a céljaidat, különösen a legmagasabb szinteken. Fel kell ismerned, hogy melyek azok a feladatok, melyeket meg kell tenned, még azok előtt melyeket meg szeretnél tenni."

Esport1: Nem ég fejeztétek be szerepléseteket Rióban. Mik a következő célok? Hol játszotok legközelebb?

„Most éppen a Brazy Party versenyén játszik a csapat (ezt azóta meg is nyerték, 2-1-re verte el az Astralist a Cloud9 a döntőben -  a szerk.), szóval nincs egy perc pihenés sem. (nevet) Viccet félretéve, ha vége ennek az online versenynek, 3-5 nap szünetünk jön és éppen egy amerikai kiruccanást tervezünk."

Esport1: Milyen tanácsot tudnál adni azoknak, akik még csak most kezdik karrierjüket az e-sportban, min kell dolgozniuk, milyen mentalitás az, ami segíti őket és milyen veszélyek várnak rájuk ezen az úton?

„A legfontosabb, hogy kijelöld a céljaid és ne csak játszd a játékot, de fejlődj is benne. Az első mindig az edzés, ha az megvan, akkor jöhet a játék, pusztán a szórakozás kedvéért. Amit sűrűn látok és hiba, hogy mindenki riválisnak tekinti a másikat. Fontosak a barátságok, a kapcsolatok és fontos az is, hogy tanulj az ellenfeleidtől. Légy kedves, tisztelettudó, hálás, így keltsd fel mások figyelmét. Nincsen bejáratott, varázslatos út a sikerhez, csak a kemény munka és kitartás vezet oda."

Esport1: Még egyszer köszönjük az idődet és a lehetőséget. Így a beszélgetésünk végéhez érve, mit üzennél az olvasóknak?

„Összefoglalva mindent, ha lehetőséged van megragadni azt az életet, ami téged vonz, ne szalaszd el. Az e-sport egy nehéz, gyötrő út a csúcsra, ne hagyd, hogy kárba menjen a munkád és szerezz élményeket a meccseken, a PC-den túl is."

Ne feledjétek tehát, holnaptól Major! Kezdődik a BLAST.tv Paris Major, tartsatok velünk az Esport1TV-n és szurkoljatok kedvenceiteknek!

Borítókép: twitter.com/Sweetypotz_C9

Kövess Minket!