Kiderült ki a Star Wars univerzum legidősebb karaktere

Kiderült ki a Star Wars univerzum legidősebb karaktere

A Star Wars Timelines kézikönyv megerősítette, hogy ki a galaxis legöregebb karaktere, és nem Yoda az, mielőtt még mindenki rá gondolna.

Nem ez a legégetőbb kérdés a franchise kapcsán, de végre valahára kiderült, hogy ki is valójában a legidősebb karakter a messzi-messzi galaxisban. Sokan talán egyből rávágnák a kérdésre válaszként Yoda nevét, de az az igazság, hogy van valaki rajta kívül, aki régebb óta járja a Star Wars univerzumát. A Star Wars Idővonalak: Köztársaság előtti időktől az Első Rend bukásáig (Star Wars Timelines: From the Time Before the High Republic to the Fall of the First Order) kézikönyv most konkrét dátumokkal látta el a kánont, ami így azt is megerősíti, hogy melyik karakter szárnyalja túl életkorban a többieket. Yoda 900 éves korában szenderedett örök álomra, de még ez is csak egy szempillantásnak tűnhet a fénykard-építője mellett.

A könyv új értelmet ad a réges-régen kifejezésnek, felfedve egy olyan karaktert, aki sokkal, de sokkal idősebb Yodánál. Ez nem csak egy megdöbbentő felfedezés, de azt is megkérdőjelezi, hogy egy karakter meddig élhet a legtovább a galaxisban. A Star Wars-történet ezen új darabkájával a jövőben nagyobb lehetőségek nyílnak a világépítésre. Elképzelhető, hogy a Star Wars-galaxis legidősebb karaktere több közelgő filmben és tévésorozatban is megjelenik majd, és ezáltal többet tudunk meg róla, illetve a teljes idővonalról.

Na de ki a legidősebb?

A fénykard-építő, Huyang droid több, mint 25.000 éves.

A kézikönyvből derült ki, hogy egy droid, nevezetesen Huyang 25 ezer évnél is idősebb, így tehát ő Star Wars-galaxis legidősebb karaktere. Huyang először a Star Wars: A klónok háborúja című filmben tűnt fel, és David Tennant kölcsönözte neki a hangját, miközben a hamarosan debütáló Ahsoka-sorozatban is újra eljátssza a szerepét. Huyang volt a Jedi Rend fénykard-építője, és a Jedi ifjak az ő hajóján hozhatták létre a saját fénykardjaikat, miután megszerezték a kyber kristályaikat. A droid kapcsán már tettek arra utalást, hogy nagyon régóta létezik, de most a Star Wars Timelines megerősíti, hogy hosszabb ideig élt, mint bármelyik Jedi, beleértve Yodát is.

A Star Wars Timelines a Jedik hajnalának első 5 évére datálja Huyang „megszületését”, tehát körülbelül 25,020 BBY-ra. Ez azt jelenti, hogy Huyang már a Jedi Rend kezdete óta létezik, és tanúja volt annak, hogy az hogyan fejlődött és változott az idők során. Tapasztalata révén technikailag ő lehetne a legalkalmasabb a Rend vezetésére, ezért meglepő, hogy elhatárolódik a többi Jeditől, és csak akkor kerül kapcsolatba velük, amikor új fénykardra van szükségük. Persze valószínűleg Huyangot eleve ezért hozták létre, de amilyen sokat tud a fénykardokról, ki tudja milyen egyéb információkat hordoz még magában.

Hány Jedi titkot ismerhet Huyang?

Most, hogy Huyangról bebizonyosodott, hogy a Star Wars legvénebb karaktere, így valószínűleg rengeteg tudással rendelkezik a Jedikről és a galaxisról. Alighanem ő már járt az első Jedi-templomban is, tanúja volt a Galaktikus Köztársaság megalakulásának, és átélte a Százéves sötétséget, amely a Sith-ek létrejöttéhez vezetett. Másfelől viszont 25 000 évnyi adat bitang sok lenne egy droidnak, különösen egy olyan ősi modellnek, mint Huyang, így talán az évezredek során előfordult, hogy ki kellett tisztítania a memóriáját. Ha azonban még mindig rendelkezik ezzel a hihetetlen mértékű tudással, akkor felbecsülhetetlen értékű lenne a Jedi Rend vezetői számára.

Kövess Minket!