Borsos árral és 3 féle felhasználási móddal hódít a ROG Ally

Borsos árral és 3 féle felhasználási móddal hódít a ROG Ally

Az is kiderült, hogy nagyjából milyen erős a kézikonzol.

Érdekesen időzítette az Asus a ROG Ally bejelentését, hiszen április elsején mindenki csak egy mókás tréfának hitte azt. Aztán kiderült, hogy mégsem erről van szó és tényleg érkezik majd a hardvergyártó cég új kézikonzolja, ráadásul komolyan meg akarja vetni magát a vállalat ezen a piacon.

Egyértelműen mindenki a Steam Deckhez hasonlította ROG Ally-t és természetesen ezzel a hardverrel mérték össze a tudását. Azt viszont már most érdemes leszögezni, hogy jelentős eltérés van a két platform ára között, hiszen a Steam 64 GB-os üdvöskéje 419 euróba (kb. 156 ezer forint) kerül, míg a 256 GB-os változat 549 (kb. 204 ezer forint), az 512 GB-os pedig 679 euróba (kb. 252 ezer forint) kerül. Ehhez képest a ROG Ally hazai ára 307 490 Forint lesz, azonban a tavaly megjelent konkurenciához képest egy jóval korszerűbb és erősebb konzolt kapunk. Ehhez jár továbbá egy Windows 11 Home operációs rendszer és 3 hónapnyi Xbox Game Pass előfizetés is. A gépbe egy Zen 4 architektúrás, 8-magos és 16-szálas, (boostolva 5.1 GHz-es órajelű) AMD Ryzen Z1 Extreme processzor került, mellé pedig az RDNA3-as, 4GB VRAM-mal rendelkező GPU pedig 12 CU-t foglal magába, ami körülbelül 8,6 TFlops teljesítményre képes. Ezeket 16 GB kétcsatornás, 6400 MT/s-os LPDDR5 RAM egészíti ki. A benne helyet kapó tárhely pedig egy 512 GB-os NVMe m.2 SSD, illetve egy microSD-kártyaolvasó is helyet kapott a készüléken.

A ROG Ally 7 colos kijelzővel rendelkezik, ami 1920*1080-as felbontást tud és 120Hz-es képfrissítési rátával rendelkezik, továbbá támogatja az AMD FreeSync Premiumot is. A töltéshez egy 65 Wattos USB-C kábelt adnak, és támogatja a USB-C 3.2 Gen 2 portja DisplayPort 1.4 csatlakozókat.

Alapvetően háromféle felhasználási módja van a kézikonzolnak:

  1. Az „énidő”: ekkor kézikonzolként használhatjuk a terméket.
  2. A „miidő”: A ROG Gaming Charger dokkolóval (külön vásárolható meg) tévére vagy monitorra lehet rákötni és bluetooth-os kontrollerekkel játszhatunk a barátainkkal
  3. A „proidő”: az XG Mobile kínálta extra lehetőségeket használhatjuk ki. Utóbbi esetében attól függően számíthatunk extra kiadásra, hogy az XG Mobile-t milyen videókártyával választjuk.

Kézikonzolként az Ally egyébként remekül teljesít, hiszen kiválóan használható játékra, szuperül testre szabható, ráadásul a gamepad és a normál üzemmód közötti automatikusan váltó kezelőszervek kényelmesek és kellően reszponzív. A készülék nem melegszik át hosszú játékidőt követően sem, azonban a hűtése nem mondható halknak, terhelés nélkül ugyan nem lehet szinte hallani, de játék közben már felpörögnek a ventilátorok. A termék üzemideje egy komolyabb játék esetén 80-90 percet jelent, de persze videózás esetén több ideig is kibírja egyetlen feltöltéssel, miközben alacsony fényerővel, Silent üzemmódban akár 11-12 órára is képes.

A tesztek alapján pedig elmondható, hogy erősebb a Steam Decknél a ROG Ally és az alábbi négy játék esetében is több FPS-t lehetett kisajtolni belőle:

A ROG Ally hazai megjelenése június 13-án várható.

Kövess Minket!