Az Indiana Jones és a sors tárcsája magasan a franchise legrosszabb része lett

Az Indiana Jones és a sors tárcsája magasan a franchise legrosszabb része lett

Először rohadt meg egy része a franchisenak a Rotten Tomatoes oldalán.

Talán hihetetlen, de mégis igaz, Az elveszett frigyláda fosztogatói vagyis az Indiana Jones franchise legelső felvonása 1981-ben debütált a mozikban, 42 esztendővel később pedig Harrison Ford (immáron 80 esztendősen) még egyszer utoljára eljátszotta a híres régészprofesszort. A nyolcvanas években aztán még két folytatást készült hozzá, majd 2008-ban kijött A kristálykoponya királysága alcímmel ellátott negyedik epizód, amely annyira rossz volt, hogy Spielberg sem lehet feltétlenül büszke rá. Magasan a széria legrosszabbjaként tartják azóta számon – bár ezt a pontozás sok esetben nem tükrözi –, és nem is csoda, hogy 15 esztendő kellett egy újabb mozifilmhez ezt követően.

Egyébként maga a főszereplő amellett, hogy többet már biztos nem vesz fel kalapot és ragad ostort, illetve a széria sem hiányzik majd neki, abban is biztos, hogy a karaktere sem tűnik fel többet filmvásznon – Hollywoodot ismerve ez valószínűleg nem igaz:

„Ez a sorozat utolsó filmje, és az utolsó alkalom, amikor eljátszom a karaktert. Arra számítok, hogy ez lesz az utolsó alkalom, mikor filmben szerepel.

Semmi nem hiányzik. Megcsináltuk. Mármint szavakkal ki sem lehet fejezni, mennyire hálás vagyok azért, hogy én lehettem Indiana Jones. Ötször játszottam el a karaktert és minden egyes alkalommal imádtam, még akkor is, ha nem kapta meg a közönség felől ugyanazt a szeretetet, mint máskor. A filmeken dolgozó emberek szenvedélye minden egyes forgatáson felért az én lelkesedésemhez is. Mert imádom, amit az ilyen típusú filmek nyújtani tudnak a közönség számára. A kaland és az érzelmek kombinációja a sikerének az alapja.”

A Cannes-i filmfesztiválon nagyjából egy ötperces ovációt kapott az Indiana Jones és a sors tárcsája, amit maga Harrison Ford is megkönnyezett. Úgy tűnik viszont, hogy nagyjából ennyi pozitívumot lehet elmondani az ötödik részről, mivel a kritikus szerint kifejezetten rossz a film. Olyannyira, hogy még a franchise mélypontjától, a 2008-as A kristálykoponya királysága című epizódnál is gyengébbre sikeredett.

Jelenleg 52%-on áll a film értékelése 31 kritikát követően, ami elég pocséknak mondható az előzőekhez képest.

Ez az eredmény pedig még a Fast X-től is rosszabb 2 százalékkal. Mindenesetre Indiana Jones legújabb kalandját június 30-ától játsszák majd a mozikban.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN