Egy finn lap a CS:GO-t használva cselezi ki az oroszok sajtókorlátozását

Egy finn lap a CS:GO-t használva cselezi ki az oroszok sajtókorlátozását

A sajtószabadság világnapján az orosz-ukrán háború eseményeiről számoltak be a CS:GO-t használva, remélve, hogy így eljutnak az információk az orosz játékosokhoz is.

Finnország legnagyobb napilapja igen érdekes módot talált arra, hogy a május 3-án tartott sajtószabadság világnapján felhívják a figyelmet az oroszok sajtókorlátozására az orosz-ukrán háború kapcsán – számolt be róla a Reuters. A Helsingin Sanomat főszerkesztője szerint létrehoztak egy közösségi CS:GO szervert, hogy így érjék el az orosz játékosokat, akik körében rendkívül népszerű a játék.

A szerveren a de_voyna (háború oroszul) névre keresztelt pálya fut, amely azért kapta ezt a nevet, mert az oroszok betiltották ennek a szónak a használatát az ukrán konfliktus kapcsán. Ezen a térképen pedig van egy titkos szoba, ahol a Helsingin Sanomat háborúval kapcsolatos hírei, valamint saját kezűleg készített beszámolói olvashatóak az Ukrajnában történtekről. Bár a Valve véleményét nem kérték ki az akcióról, az elvileg nem ütközik szabályba.

A trükkös megoldásra pedig azért volt szükség, mert Oroszország korlátozza a lap elérhetőségét, mióta foglalkoznak a háborúval. Ebből az okból nem tudnak más külföldi lapok sem tájékoztatást adni az ukrajnai eseményekről Oroszországon belül.

A sajtószabadság világnapját azért hívta életre az ENSZ, hogy felhívják a figyelmet a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására.

Borítókép: Reuters


A hivatalos Star Wars-nap alkalmából összegyűjtöttünk nektek öt olyan történetet a messzi-messzi galaxisból, amikkel eddig nem foglalkozott a Disney, pedig simán saját filmeket érdemelnének.

Kövess Minket!