Mit tudhat a huszadik LEGO-játék, amiben most éppen versenyezni lehet? - LEGO 2K Drive teszt

A LEGO 2K Drive rengeteg, már-már ikonikussá vált versenyzős játékból merített ihletet és passzírozta azt egy olyan LEGO köntösbe, amit senki nem gondolt volna, hogy ennyire jó lesz, legalább is játszani.

Star Wars, Indiana Jones, DC Universe, Marvel, Harry Potter, Gyűrűk ura, Jurassic Park... Szinte mindenből találunk már nem csak valós, de virtuális LEGO-t is! Hosszú évek óta hódítanak a LEGO-videójátékok és bár volt köztük néhány unalmasabb darab is, zömében mindig jól szórakozunk velük. A legutóbbi LEGO Star Wars például telitalálat volt. Most itt a legújabb LEGO-játék, ami ezúttal nem egy ismert világot dolgoz fel, inkább az motorsportok szerelmeseit próbálja megfogni, lássuk mekkora sikerrel.

LEGO-játéknál talán ezt a legfontosabb leszögeznünk: A 2K Drive hozza a LEGO-játékok eszméletlenül fárasztó humorát, amit eddig is minden alkalommal megkaptunk, a párbeszédek és átvezetők a végére már kishíján a könnyünket tudnánk törölgetni a nevetéstől.

A játék történetét illetően nem erőltették meg magukat a fejlesztők, de nem is igazán van rá szükség. A LEGO-világban járunk, ahol minden a versenyzésről szól, dicső karakterünk pedig a Tesco parkolók utcagyerekéből a világ legjobb és persze leggyorsabb autóversenyzőjévé szeretne válni. Ennyi, nem több, nem kevesebb, a játék alapját tökéletes kiszolgálja egy ennyire rövidke történet is. Sokkal fontosabb a verdák széles felhozatala, melyeket versenyek megnyerésével és persze vásárlással tudunk megszerezni. A játék három különböző típusú versenygépet különbözetet meg: városi autók, terepjárók és hajók.

A játékmenet zökkenőmentes és letisztult, a versenyzés látványos és szédítő, a terepviszonyok változása pedig elképesztően izgalmas. Versenyen belül van, hogy az összes terep megfordul, ekkor a jellegzetes LEGO csörrenő hanggal másodpercek töredéke alatt épül át a járművünk és már folytathatjuk is a száguldást. Ráadásul ez az idő csökkenthető, amire szükségünk is van, hiszen a járművek átépítése még ha rövid időre is, de lelassít minket.

Az irányítása kicsit döcögős, legalábbis billentyűzet-egér használatával, mert az egyik kulcs eleme a játéknak a driftelés, ami visszatölti a nitrónkat, de valljuk be, azért egy gombot nyomva tartani a verseny 90%ban... nem a legkényelmesebb. Nyilván ez finomhangolható a gombkiosztás megváltoztatásával, de ha egy mód van rá, inkább valamilyen kontrollerrel játszatok, sokkal kényelmesebb és egy kicsivel könnyebb is a jobban szabályozható gázadással és kanyarodással. A versenyzést persze extra feladatok dobják fel, melyek során ritka LEGO-kockákat kell gyűjtenünk vagy megadott feladatokat teljesítenünk. Ezek teljesítése pedig elengedhetetlen a fejlődéshez, hiszen elképesztően sok járgányt összeépíthetünk a játékban, de jobb ha felkészültök, mindegyikhez sokat grindolni, ami néhány óra után hamar unalmas lehet.

Az egyik legjobb dolog a játékban viszont mégis csak az, hogy ha már LEGO-játékról beszélünk, nulláról megépíthetjük a verdáinkat, amilyenre csak szeretnénk. Nagyon tág korlátokkal dolgozik a játék, közel 600 darabos autók is létrehozhatók és nagyrészt az összes eddig megjelent LEGO építőkockát használhatjuk, színezhetjük és forgathatjuk. Nincs olyan megkötés sem, hogy muszáj tartalmazni a sofőrt, vagy kormányt, tehát akár mini járműveket is létrehozhatunk és persze ami a legfontosabb, mindegyikkel versenyezhetünk is!

Barátainkkal is élvezhetjük a  játékot, akár osztott képernyős módban, akár online is. A játék támogatja a crossplay-t PS5, Xbox és PC között is, így tarthatunk házibajnokságokat is hogy kiderüljön ki a legjobb LEGO-pilóta a baráti társaságunkban. Ha nincs társaságban nagy LEGO fanatikus, az sem probléma, mert megnézhetjük, mit érünk a világ minden tájáról érkező versenyzőkkel szemben a „Play with Everyone Online” játékmóddal. Azt ki kell emelni, hogy a történettel közösen nem lehet haladni, de a már megnyitott összes verseny a rendelkezésünkre áll.

Sajnos manapság már nem is lenne játék a játék, ha nem lennének benne miktrotranzakciók. Az úgynevezett „Unkie’s Emporium” boltban, fizethetünk Brickbuxal, amit a játék során kaphatunk a versenyeken való részvételért és persze Coinnal, amiért viszont fizetnünk kell a már így is 60 eurós játékon túl. Az tény, hogy induláskor, az összes dolog megvásárolható Brickbux-al, de a kínálat hamar kimerül, egy 60 eurós játéktól picit szélesebb palettát várnánk. Ugyanez igaz a versenyekre, a küldetésekre is. Minden, ami a játékban van az élvezetes, csak épp mindenből lehetne sokkal több is. Olyan érzésünk van, mintha fogtak volna egy óriási LEGO-világot, tele izgalmas tartalommal, de azok csak egy kis hányadát tették volna bele a 60 eurós alapjátékba.

Összességében egy nagyon vicces, és szórakoztató játék lett a LEGO 2K Drive, bárki megtalálja benne azt, ami miatt szívesen játszana vele. A fiatalabb gyerekek könnyedén elszórakozhatnak vele hosszú órákig, már amennyiben nem zavarja őket, hogy néhány óra után egyhangúvá tud válni a játék, még akkor is, ha a világ legnagyobb LEGO-fanatikusai vagyunk.

Kövess Minket!



Gamer szótár