Apple Vision Pro: Borsos áron érkezik az almás kevert valóság

Apple Vision Pro: Borsos áron érkezik az almás kevert valóság

Végre bemutatkozott az Apple Vision Pro, amelyen évek óta dolgoznak az Apple-nél.

Tegnap este tartotta meg éves fejlesztői konferenciáját (WWDC) az Apple, amelyen több szoftveres újdonság mellett egy jó adag hardvert is leleplezett a cég. Azonban nem csak a meglévő termékpalettát frissítették (új, M2-vel szerelt MacBook Air, Mac Studio és Mac Pro), hanem előálltak a „One more thing” felirat után egy virtuális és kiterjesztett valóság szemüveggel is, az Apple Vision Pro headsettel.

A régóta pletykált Apple Vision Pro igen érdekes terméknek ígérkezik, ugyanis a prémium anyaghasználatán túl két órányi üzemidőt biztosító külső akkumulátorral (vezetékkel is használható) és dedikált kontroller vagy távirányító nélkül érkezik. Ugyanis az elérhető alkalmazásokat szemmel, hanggal és az ujjunkkal vezérhelhetjük majd. Persze perifériákat is csatlakoztathatunk hozzá (egeret és billentyűzetet), ezek viszont inkább akkor lesznek hasznosak, ha Mac-gépek kijelzőjeként akarjuk használni a Vision Pro szemüveget és nem önállóan.

Ha valaki látott már komolyabb AR szemüveget, mint például évekkel ezelőtt a Microsoft HoloLensét, akkor nem fog meglepődni azon, hogy mit lehet ezzel csinálni alapvetően. De azért az Apple hozzáadott még pár érdekességet, meg persze a HoloLenshez képest eltelt jó pár év sem ártott. Sokkal folyamatosabbnak tűnik az egész rendszer, bár ezen nem lepődtünk meg. Aztán kapunk még egy kapcsolót, amivel kizárhatjuk a külvilágot, vagyis az AR-ből VR-t csinálhatunk – ez hasznos lesz majd a Disney+ nézésekor például. De ugyanehhez kapcsolódik, hogy az AR-módban látszódni fog a szemüveg elején lévő kijelzőn az arcunk, amit a Vision Pro képes beszkennelni, hogy aztán meetingeken az avatárunk valósidejű animálásához használja azt.

Ami a hardvert illeti, a Vision Pro alatt egy M2 chip duruzsol, illetve ezt kiegészítették még egy R1 chippel is, ami kizárólag a szenzorok adatain dolgozik. Az eszköz külsején 12 kamera és 5 szenzor felel azért, hogy a mozdulatainkat kövesse, de mint írtuk már, belül is van egy adag ezekből az arcunk szkenneléshez. A kijelző egy igen nagy felbontású micro OLED, amiről azt ígérik, hogy képes lesz kirenderelni AR-videókat úgy, hogy azok egy 4K TV képességeivel megegyezzenek méretben, színben és minőségben is. Továbbá egy retinaszkennert is kapunk a biztonság érdekében.

A Vision Pro 2024 elején kerül forgalomba, eleinte kizárólag az Egyesült Államokban. Az induló ára pedig nem kevesebb, mint 3 499 dollár lesz, vagyis több mint 1,2 millió forint! Szóval nem éppen az átlagemberek pénztárcájához mérték, ami biztosan negatív hatással lesz az elterjedésére.

Borítókép: Apple

Kövess Minket!



Gamer szótár