Oppenheimer: A CGI nélküli atomrobbanásról mesélt Nolan

Oppenheimer: A CGI nélküli atomrobbanásról mesélt Nolan

Hihetetlen mennyire különbözik a látásmódja a többi rendezőétől.

Ha valami elmondható Christopher Nolanről, akkor az az, hogy a nagyszabású filmeket tényleg nagyban szereti elkészíteni. Nagy vászon, nagy ötletek, nagy díszletek – minél nagyobb, annál jobb. Az IMAX filmkészítés úttörőjeként Nolan az egyik leghangosabb rendező az iparágban, aki épp azért hangoztatja véleményét erről a technológiáról is oly sűrűn, mert meg akarja őrizni azt a varázslatot és erőt, amelyet egy mozilátogatás képes kiváltani, és a forgatások folyamatában kulcsfontosságú számára, hogy a történetben való elmerülés legyen az egyik elsődleges élménye a nézőknek.

Cillian Murphy, a főszereplő szerint Oppenheimer esetén sincs ez másképp.

„Szerintem ez egy igazán fantasztikus filmes élmény. És tudom, hogy ezt kellene mondanom, hiszen ez a stúdió szövege. De ezt tényleg a moziban kell látni, a lehető legnagyobb k*b*sz*tt vásznon. Vannak benne olyan pillanatok, amiktől az embereknek leesik az álluk.” – mondta az Empirenek adott nyilatkozatában.

De az Oppenheimer nem csak a vásznon látottak miatt nagyszabású. Ha a valódi élet oldaláról közelítjük meg, akkor nem is nagyon lehet lehet sokkal nagyobb és fontosabb dolog, mint a világ első atombombájának megalkotása, és ezáltal bolygó potenciális elpusztítása.

„Nézze, minden nagy blockbuster végső tétje a világ túlélése. És ez a sztori is erről szól. Nem ismerek olyan történetet, amelynek nagyobb tétje lenne, mint Oppenheimer története. Ez az igazság. Trükkös egy olyan szót használni, mint a szórakoztatás, amikor ennyire komoly dologról beszélünk, de persze a szórakoztatásnak a filmekben sokféle formája van. Ez egy olyan magával ragadó, lenyűgöző történet, amely nekünk adatott meg, hogy elmesélhessük.” – mondta Nolan az Empire-nek.

Nolan nem csak filmszerűen akarta elkápráztatni az embereket, hanem ezt a hatást szó szerint is el akarta érni, ezért az új-mexikói sivatagban, CGI használata nélkül forgatta le Oppenheimer bombájának a Trinity-kísérletét.

„Sok robbanást csináltam már sok filmben. De van valami nagyon egyedi és különleges abban, amikor az éjszaka közepén a sivatagban vagyunk egy nagy stábbal, és tényleg csak hatalmas robbanásokat idézünk elő, és ezt megörökítjük. Nem lehetett nem visszagondolni arra a pillanatra, amikor már az utolsó stádiumban kísérleteztek ezzel, miközben a szívük mélyén tudták, hogy fennáll a lehetősége annak is, hogy lángba borítják a légkört. Elég elképesztő volt részt venni ebben a fajta feszültségben. Úgy gondolom, hogy a CGI ritkán képes megragadni az embert. Inkább biztonságosnak tűnik. Még ha lenyűgöző és gyönyörű is, nehéz valódi veszélyt éreztetni vele.”

Július 21-én pedig végre befut a mozikba is az Oppenheimer és remélhetőleg tényleg egy örök élménnyel gazdagodik majd az ember, ha nagyvásznon nézi meg.

Borítókép forrása: screenrant.com

Kövess Minket!



Gamer szótár