Rasszista rajongók miatt adta fel Idris Elba a James Bond szerepről szőtt álmait

Rasszista rajongók miatt adta fel Idris Elba a James Bond szerepről szőtt álmait

Ha van igazán klasszikus és korokon átívelő franchise, és most itt nem a Star Wars-ra gondolunk, aminek a főszerepére szinte minden férfi vágyna, az a James Bond.

Az elmúlt 6 évtized alatt számos jó vágású színésznek volt már lehetősége eljátszani ezt a karaktert, és talán egyöntetűen egyet is értenének abban, hogy karrierjük egyik csúcspontját jelentette ez a szerep.

Ezeket olvastad már?

James Bond egy kitalált karakter, akit Ian Fleming brit újságíró és regényíró alkotott meg 1952-ben. A karakter először a Fleming által írt tizenkét regényből és a két novelláskötetből álló sorozatban, majd Fleming 1964-ben bekövetkezett halála után számos folytatásban és spin-offban jelent meg. Bond irodalmi ábrázolása bizonyos szempontból eltér a James Bond-filmekben látottaktól, amelyekből összesen huszonhét készült és került a mozikba 1962 és 2021 között. Ez idő alatt ők heten mondhatták el magukról, hogy a nevük Bond, James Bond:

  • Sean Connery (1962–1967, 1971, 1983)
  • David Niven (1967)
  • George Lazenby (1969)
  • Roger Moore (1973–1985)
  • Timothy Dalton (1987–1989)
  • Pierce Brosnan (1995–2002)
  • Daniel Craig (2006–2021)

Craig után pedig egyelőre még betöltetlen ez az állás, pedig a filmtörténelem folyamán először, egy színes bőrű színésznek, Idris Elbának is lehetősége lett volna feltűnni a nagyvásznon a leghíresebb kémként. Rajta kívül egyébként még Tom Hardy és Aaron Taylor-Johnson – aki a Kraven, a vadásszal tarolhat szeptemberben a mozikban – lehet a legesélyesebb jelölt, pláne miután Elba biztosan nem vállalja el a következő alkotás főszerepét.

Egy podcastműsorban arról számolt be ugyanis, mert eléggé megviselték azok a vélemények, miszerint eléggé problémás lenne egy fekete színészt James Bondként viszontlátni a nagyvásznon, mivel ez a karakter mindig is fehér volt.

„Az, hogy felkértek James Bond szerepére, olyan volt, mintha azt mondanák, elértem a csúcsot. Elképesztő bók volt, hogy a világ minden szegletében nagyon örültek, hogy szóba jöhetek. Azok, akik nem örültek az ötletnek, undorítóvá és visszataszítóvá tették az egészet, mert faji kérdést csináltak belőle.”

Lezajlott egy felmérés is a Showcase Cinema jóvoltából még októberben, és azt az eredményt hozta, hogy Elba az Egyesült Királyság első számú jelöltje Daniel Craig utódaként a filmben. Olyan személyeket előzött meg, mint Tom Hardy, Tom Hiddleston, James Norton és Henry Cavill.

Elba akkoriban megjegyezte:

„Emberként megszállottjai vagyunk a faji kérdéseknek, és ez a megszállottság valóban akadályozhatja az emberek törekvéseit és fejlődését. A rasszizmusnak vitatémának kell lennie, persze. A rasszizmus nagyon is valós. De az én szemszögemből nézve, csak annyira erős, amennyire engedjük, hogy az legyen.”

Egy biztos, az elmúlt majd 1 évnek köszönhetően Idris Elba biztosan nem lesz James Bond.

Kövess Minket!



Gamer szótár