Máris visszakozik a Twitch az átgondolatlan szabályai miatt

Máris visszakozik a Twitch az átgondolatlan szabályai miatt

Sok streamer bojkottra szólított fel, ami meghátrálásra késztette a streaming platformot.

Kedd este robbantotta fel az internetet a hír, miszerint a Twitch egy jólirányzott ütéssel kiterítette a saját streamer közösségét. Ugyanis egy új szabályzatot szerettek volna bevezetni, amivel gyakorlatilag ellehetetlenítették volna, hogy a tartalomgyártók az eddig ismert és bevált reklámhelyeiket használják. Ez pedig az addig stabilnak hitt bevételeiket tépázta volna meg, illetve ezzel együtt a megélhetésüket tette kockára.

Ez a streamerek és a nézők körében is keverte a biztosítékot, sokan bojkottra szólítottak fel, a rivális Kick elkezdett kampányolni, hogy hozzájuk lehet menni, ezért a Twitch is magyarázkodásba kezdett. Azt állították, hogy csak félreérthetően fogalmaztak, ez okozta a káoszt, a zűrzavart és a frusztrációt. Azonban ez sem volt elég, így kénytelenek voltak meghátrálni.

„Nemrég új tartalmi irányelveket adtunk ki a reklámokkal kapcsolatban, amelyek hatással voltak arra, hogy szponzorokkal miként tudtok együtt dolgozni annak érdekében, hogy növeljétek a streamelésből származó bevételeiteket. Ezek az irányelvek rosszat tesznek nektek és rosszat tesznek a Twitchnek, ezért azonnal eltávolítjuk őket. A szponzorációk kritikus fontosságúak a streamerek növekedése és jövedelemszerzési képessége szempontjából. Nem fogjuk megakadályozni, hogy közvetlen kapcsolatokat kössetek a szponzorokkal – továbbra is tietek lesz a szponzorációs üzletág és ti irányítjátok azt. A közösségünkkel együttműködve szeretnénk a legjobb élményt nyújtani a Twitch-en, ehhez pedig tisztában kell lennünk azzal, hogy mit és miért teszünk. Nagyra értékeljük a visszajelzéseiteket.”

Persze kérdéses, mennyire őszinte a részükről ez a közlemény, tekintve, hogy nem sok választási lehetőségük volt, mert rengeteg nagy streamer lengette be, hogy másik platformra költözik. Az egész egy kapkodásnak tűnik, egyáltalán nem volt átgondolva a döntés, és egy ilyen húzás akkor is megrengeti a bizalmat a Twitch iránt, ha végül visszakoznak. Ráadásul még ezt sem tették meg teljesen. Persze a szavak szintjén igen, de a felhasználási feltételekből nem vonták vissza az összes alkotó számára kikényszerített platform-exkluzivitást és még mindig rendelkeznek a közvetítés alatt megjelenő reklámok felett. Azt nem tudni, hogy ez majd hamarosan távozik a szabályzatból, vagy újabb csatára kerülhet sor.

Íme egy gif a Twitch elmúlt másfél napjáról:

Kövess Minket!



Gamer szótár