Régi csalások is visszatérhetnek a CS2-vel

Régi csalások is visszatérhetnek a CS2-vel

Deszinkronizált hitbox? Pörgő aim? Double és Triple tap? – Ilyen csalni CS:GO-ban és CS2-ben csalók szerint.

A CS:GO és a csalás kifejezések a játék létezése óta kéz a kézben járnak. A CS2 érkezésével sokan úgy gondolják, hogy a legrosszabb idők már a hátunk mögött vannak. Ugyanis vannak izgalmas fejlemények a VAC terén, például az azonnali kitiltás és meccsleállítás. De az a szomorú hírünk, hogy a Valve lépései nem fogják eltűnteni a csalókat, csupán új kihívások elé állítják őket. Ami pedig még ennél is rosszabb, hogy már most, a béta alatt is készülnek csalások a hivatalosan a nyár folyamán érkező folytatáshoz.

CS:GO csalások állapota

Többek között erről beszélgetett Sparkles két csalóval egy friss videójában, amiből rengeteg érdekes dolog derült ki a csalások jelenéről és jövőjéről is. Az egyik interjúalany kezdésként arról mesélt a CS:GO-s csalások kapcsán, hogy vannak kifejezetten csalóknak szóló közösségi szerverek, ahol úgy és azt csinálhatnak, amit csak akarnak. Persze az igazi vonzerő ezekben az eszközökben akkor van, ha MM-en használják őket. A kompetitívebb környezetben a csaló mivoltát okosan rejtő játékostól az idegből csalóig mindenféle megtalálható, de az igencsak változó, hogy valakit elkap-e közülük a VAC vagy sem.

Van azért némi pozitívum is. Például a körkezdéskor pörögve ace-elő csalók számát sikerült közel nullára redukálni az évek alatt, mert a VAC ezt a fajta mozgást már kiszűri. Ugyanez igaz a megkérdezett csalók szerint arra a csalásra is, amivel a karakter hitboxát lehetett elforgatni úgy, hogy az jelentősen eltérjen az ellenfelek által látott testtől, ezzel megkönnyítve a csalók számára a túlélést tűzharcokban. Bár ez továbbra is lehetséges, már nem lehet bármennyire elforgatni a hitboxot: jobbra és balra is 60 fok a maximum, ami csökkenti ennek a hasznát.

Ezeket olvastad már?

Szintén jól hangzik, hogy a VAC-banok folyamatát felgyorsította a Valve azáltal, hogy egyik napról a másikra megszabadultak az Overwatch-rendszertől. CS:GO-ban jellemzően továbbra is hullámokban tiltják ki a játékosokat, viszont a VAC Live-val várhatóan további gyorsulást érhetnek el még ehhez képest is. De ettől még szó sincs arról, hogy CS2-ben ne lehetne már most, a bétában is büntetlenül csalni.

CS2-es csalások

A csalók szerint már léteznek CS2-es csalások, amelyeket jellemzően a játék egy korai, kiszivárgott verzióját használva fejlesztenek. Tehát még csak arra sincs szükség, hogy valaki hozzáférést kapjon a hivatalos korlátozott teszthez, mert elég, ha ezt a változatot megszerzi és már mehet a menet. Nyilván kevés ismeret érhető el egyelőre a játék sajátosságaival kapcsolatban, ami megnehezíti új trükkök felfedezését. De wallhackszerű dolgok például már léteznek – az egyik csaló még be is mutatott egy ilyet Sparkles videójában.

Egy másik potenciális csalás az úgynevezett „Double Tap” továbbfejlesztése lehet. Egy Sparkles által megszerzett dokumentum szerint CS:GO-ban lehetőség van arra, hogy a tickrate-et és a lagkompenzációt kihasználva egyszerre akár 2 golyót is kilőhessen egy csaló. Ez 2016-2017 környékén még úgy nézett ki, hogy 100 ezredmásodperc alatt akár egy egész tárat is kiüríthettek a csalók azonnal. De a Valve ezt kijavította, így a legtöbb fegyver esetében 2, néhány fegyvernél 5 töltény lett a maximum – nem mintha keveselnénk. CS2-ben viszont visszakerült az eredeti, egésztáras metódus. Ha pedig a Valve ezt ismét úgy foltozza, mint legutóbb, akkor a csalásokat készítők szerint ezúttal double tap helyett triple tap is lehetséges lenne.

A CS2-vel együtt a már említett hitboxos csalás eredeti változata is visszatérhet. Azaz egy csaló képes lehet jelentősen megváltoztatni a hitboxának helyzetetét a karaktere testéhez képest lebukás nélkül. Sőt, akár menetközben úgy manipulálhatja majd a deszinkronizált hitboxot, hogyha valaki rá is jönne a turpisságra a meccsen, akkor se lenne esélye harcolni ellene. Továbbá az ehhez kissé hasonló guggolásos csalás is ismét előkerülhet. Ennek az a lényege, hogy az ellenfelek azt hiszik, hogy guggol a csaló, miközben ő maga úgy érzékeli a játékot, mintha valójában állna, így plusz információt és előnyt szerezve a tisztességes játékosokkal szemben.

Borítókép: Sparkles, Valve

Kövess Minket!



Gamer szótár