A Vitality vezetője dupreeh lecseléréséről: Ez egy gazdag ember problémája volt

A Vitality vezetője dupreeh lecseléréséről: Ez egy gazdag ember problémája volt

A döntés elég sok fejvakaráshoz vezetett még az elemzők között is, de a Vitality tulaja megmagyarázta.

A legutolsó CS:GO Major győzteseiről sokan azt gondolták a nyár elején még, hogy a játékosok a bajnoki címükkel garantálták, kiérdemelték a helyüket a csapatban. A Vitality menedzsmentje aztán mégis úgy döntött, hogy a korábbi OG-játékos flameZ-zel erősíthetnék az ötöst. Ennek értelmében a tavasszal édesapává váló dupreeh távozott a csapatból. A döntés elég sok fejvakaráshoz vezetett még az elemzők között is, de most a Vitality vezetője, Fabien „Neo” Devide egy Dexertonak adott interjúban igyekezett megmagyarázni ezt az ő szemszögükből.

Ezeket olvastad már?

Dupreeh lecseréléséről

Neo: „Ciklusokban dolgozunk. Ez egy furcsa kifejezés rá, de többnyire ezt csináljuk. Amikor felkerestem zonicot [2021-ben], elmondtam neki, hogy a legfőbb cél az, hogy a Vitality Majort nyerjen egyszer, mert tulajdonosként felelősséggel tartoztam ZywOo felé, hogy egyszer bajnok lehessen. Ezért építettük ezt a csapatot, ezért váltottunk nemzetközire. 2022-ben voltunk fent és lent is, nem a legjobb év volt. 2023-ban szerintem mindenki szintet lépett, de biztosítani akartuk a jövőnket. Az is egy szempont volt, hogy egy végleges CS2 felállást akartunk, ez volt a következő lépés az új, kétéves ciklusunkban.

A lehetőség akkor jött, amikor azt hiszem az ügynöke Twitteren kirakta, hogy flameZ elérhető. Dupreeh egy fantasztikus játékos, aki remek munkát végzett, ezért nem voltunk biztosak abban, hogy cserélni akarunk, egyedül valamilyen őrületesen jó lehetőség győzött volna meg minket erről, ha jön egy játékos, aki illeszkedik stílusban és identitásban is hozzánk, akivel biztosíthatjuk, hogy a jövő felé orientálódunk. Jérôme Coupez tweetje után a stáb meglátta ezt a lehetőséget és beszélgetni kezdtünk az edzőkkel erről, az időzítésről, egyebekről. Kívülről kissé igazságtalannak tűnik, mert dupreeh nem érdemelte meg, hogy kirakjuk ilyen módon, miután megnyert egy nagy versenyt és jól játszott, de azt gondoltuk, hogy ez a legjobb irány a projektnek, mégha érzelmi szinten ez egy nagyon is bonyolul dolog volt, szervezetileg is nehéz döntés.

Dupreeh reakciója

Neo: „Dupreeh nagyon profi, tökéletes a munkamorálja. Őszintén, meg volt lepődve, nyilván – nem szeretnék helyette beszélni –, úgy érezte, hogy ez valószínűleg nem 100%-ig megérdemelt, hogy a csapat még többre képes. Elismerem, nem téved. Ez egyszerűen csak egy lehetőség volt, ő is érti ezt és az üzleti döntést. Úgy reagált rá, ahogyan egy bajnokhoz illik, ami nem meglepő, ő egy kibaszott bajnok a játékban, klasszis. Szomorú volt, azt hitte, hogy a csapat többre is képes még vele, de ugyanakkor megértette a mi nézőpontunkat is. Nagyon tisztelem őt.”

Ha nincs flameZ, cseréltek volna?

Neo: „Szerintem megtartottuk volna a játékosainkat akkor. Nem sürgetett minket senki, hogy cseréljünk. Nem ez volt alapból a tervünk, nem gondolkoztunk rajta. Persze amikor – és most bocsi, Dan – 30 éves játékosaid vannak, akkor megkérdőjelezed magad egy ponton. Spinx, ZywOo 22 évesek, Emil 24.”

apEX: „25.”

Magisk: „Öregszem, bocsánat.”

Neo: „Elnézést [mondja nevetve]. Olyan játékosokat kell köréjük rakni, akikkel egy generációhoz tartoznak. Nyilván sok kérdőjel van az idősebb játékosok körül, valamint az új játékra váltás miatt is. Általában, ha jön egy új játék, akkor a fiatalok átveszik az uralmat, mert éhesek és őrült módjára játszanak anélkül, hogy bármi másra gondolnának. Ez is megfordult a fejünkben, bár nem volt prioritás. Csak azért cseréltünk, mert találtunk egy játékost, aki tetszett nekünk és mindent kipipált. FlameZ egy olyan játékos, aki fejfájást okozott nekünk. Mondhatnánk úgy is, hogy ez egy gazdag ember problémája volt, mert van egy nyerő csapatunk, egy Major bajnok csapatunk és aztán ehhez még hozzáadhatunk egy feltörekvő tehetséget. Nagyon nehéz beszélgetések voltak ezek. Pénzügyileg, a lehetőség miatt, a jövő miatt, mindennek illeszkednie kellett. Néha nehéz döntéseket kell hozni és én nem félek ettől, így próbálunk működni a Vitalitynél.

Biztosítani akarjuk, hogy minden évben a csúcson vagyunk és nagyon büszke vagyok arra, hogy mióta beszálltunk a Counter-Strike-ba, szinte mindig a top 5, top 3 között voltunk. Nagyon büszke vagyok erre az elköteleződésre és örökségre. Az, hogy nyertünk egy Majort, meghozta az étvágyunkat, hogy nyerjünk még egyet. Az elején az volt a cél, hogy nyerjünk egyet, most már tizet akarunk. Valami ilyesmit próbálunk felépíteni, persze sok alázattal. Az e-sport világában minden gyorsan változik, szóval időt kell adjunk magunknak. FlameZ leigazolása már csak azért is jónak tűnt, mert nem lesz Major az év végén. Miközben váltunk az új játékra, több időnk lesz az újoncra, hogy a jó szokásokat és eljárásokat elsajátítsa. Általában az e-sportban nincs ilyen idő. A csapat fő célja pedig az lesz, hogy Majoröket nyerjünk. Erre van most nyolc hónapunk, ami luxusnak számít.”

Borítókép: HLTV/MAKKU

Kövess Minket!



Gamer szótár