Oppenheimer unokájának egyik szeme sír, a másik nevet a film miatt

Oppenheimer unokájának egyik szeme sír, a másik nevet a film miatt

Figyelem, a cikk nyomokban spoilerket tartalmazhat.

Egy hete, hogy Nolan epikus történelmi drámája landolt a mozikban. A három órás film részletesen elmeséli J. Robert Oppenheimer és az első atombomba megalkotásának történetét. A mozilátogatók imádták és a kritikusok is nagyszerű értékeléseket hagytak. Persze van ami megosztja a nézőket. Példáu Florence Pugh és Cillian Murphy szexjelenete közben előkerül a Bhagavad Gita, a hinduk szentírása. Ez a részlet a vallás hívőinek nem nyerte el a tetszését és követelték hogy függetlenül attól, melyik országban játszák, azt vágják ki. De nem ez az egyetlen dolog, ami felmerült a filmmel kapcsolatban. Nemrég a Time magazin interjút készített a legendás fizikus unokájával, aki szerint van egy jelenet, ami csak egy pletyka, semmi több.

A forgatókönyvet Kai Bird és Martin J. Sherwin Pulitzer-díjas biográfiája, az Amerikai Prométheusz alapján írták. A mű mögött kiterjedt és részletes kutatómunka van, azonban többször is megkapta azt a kritikát, hogy bizonyos történéseket piedesztálra emel és felnagyítja vagy éppen elfedi valaminek a fontosságát. A film első perceiben Oppenheimer megmérgez egy almát, majd otthagyja azt, annak a professzorának az asztalán, aki megszégyenítette őt. Miután alszik egyet a tettére, másnap reggel visszarohan és még időben meg tudja állítani az odalátogató Bohrt, hogy beleharapjon a gyümölcsbe. Ezzel a jelenettel van gondja Charles Oppenheimernek, a tudós unokájának.

"Ha valaki figyelmesen végigolvassa az Amerikai Prométheuszt, akkor a mérgezett alma fejezetében megtalálhatja az írók széljegyzetét, miszerint "mi sem tudjuk, hogy ez tényleg megtörtént-e". Egyetlen feljegyzés sem támasztja alá, hogy a nagyapám megpróbált megölni valakit. Ez egy nagyon komoly vád és történelmi ferdítés. Ez a pletyka már Robert Oppenheimer életében is elő-előkerült, de egyetlen barátja vagy ellensége sem hitte el soha."

Charles egyébként ugyanakkor látta a filmet, amikor a nagyközönség. Ugyan Nolan többször egyeztetett vele, sőt még a forgatásra is meghívta egyszer-kétszer, de nem akart különleges bánásmódot. Elmondása alapján tetszett neki a film, talán még jobban is mint várta.

"Nem tudtam, hogy szeretni vagy utálni fogom, hogy a nagyapám néz vissza a vászonról. Amikor kezember kerül róla egy biográfia, mindig van egy olyan érzésem, hogy valami hiányzik. Ez pedig számomra személyes kérdés. Mint, amikor valaki egy családtagod miatt belédköt a suliudvaron. De ahogy ültem a sötét teremben és pörögtek a képkockák ez az érzés szépen lassan elmúlt. Nolan alkotása igazi művészeti darab, a végére már úgy néztem rá, mint egy mesterműre."

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár