Akit nem lehet utálni, de sosem utaznánk vele együtt – 67 éves lett Tom Hanks

Akit nem lehet utálni, de sosem utaznánk vele együtt – 67 éves lett Tom Hanks

67. születésnapját ünnepli minden idők egyik legjobb színésze, aki számtalan olyan alkotásban játszott fontos szerepet, amelyek örökre beírták magukat az emlékezetünkbe.

Ma ünnepli 67. születésnapját Tom Hanks, minden idők egyik legjobb színésze, aki azon szűk és elit társaság tagja, akiket szinte lehetetlen utálni. Ezzel egy asztalnál ül például Keanu Reeves-zel, Morgan Freemannel vagy épp Sir Patrick Stewarttal. Szerethetősége több okból is fakad: Tom Hanks, mint színész, mint híresség és mint ember is tiszteletre méltó. Ritkán látunk tőle visszatetsző sztárallűröket, ritkán csinál botrányt, és nem vesz el valakit feleségül minden héten, sőt, jelenlegi párjával, Rita Wilsonnal 1988 óta, vagyis 35 éve élnek boldog házasságban. Érdekesség Hanksről, hogy bolgár-amerikai neje hatására ortodox keresztény lett és 2019-ben mindketten felvették a görög állampolgárságot.

Azonban ami ezeknél sokkal fontosabb, az a színészi teljesítménye. A sztárok magánélete is elsősorban rájuk tartozik, és amíg nem követnek el törvénytelenséget, életvitelüknek nem különösebben kellene befolyásolnia, hogy miként állunk hozzájuk a mozivásznon. Szerencsére Hanks esetében ezen nem is kell gondolkoznunk, így szabadon élvezhetjük zseniálisabbnál zseniálisabb filmjeit és alakításait. A kedves olvasó már biztosan leszűrte, hogy az egyik kedvenc színészemről van szó, ám mégis, amikor megpróbáljuk végiggondolni, hogy milyen filmekben szerepelt, amelyek a mai napig nagyon fontos tagjai a filmezés történelemben, nincs egyszerű dolgunk, mert szinte megszámolhatatlan mennyiségű filmről beszélünk.

Ezeket olvastad már?

Ezek ráadásul merőben eltérnek egymástól, műfajban, témában, abban, hogy Hanks éppen pozitív vagy negatív karaktert játszik-e épp. Ott van például a Forrest Gump, a Számkivetett vagy épp A Da Vinci-kód, ahol ő a főhős, tavaly láthattuk Elvis Presley menedzsereként, ahol inkább a saját érdekeit előrébb helyezte ügyfelénél, de olyan is előfordult, hogy egyszerre volt mindkettő  Ugyanis a Kapj el, ha tudsz című filmben célja, hogy elkapja a Leonardo Di Caprio által megformált Frank Abignale-t, ám ott ő a rendőr, aki egy gátlástalan szélhámost üldöz. Azzal sem lehet vádolni, hogy a nehezebb filmekbe ne állna bele. Témáját tekintve a Forrest Gump, a Philadelphia – Az érinthetetlen (mindkettőért Oscar-díjjal jutalmazták), a Banks úr megmentése vagy épp a Halálsoron is nagyon súlyos mű. 

Abban pedig mindannyian megegyezhetünk, hogy Hanksszel nem túlságosan biztonságos utazni, ha a már említett Forrest Gumpra és Számkivetettre, esetleg a Ryan közlegény megmentésére, az Apolló 13-ra, a Phillips kapitányra vagy a Sully – Csoda a Hudson folyónra gondolunk például. Utoljára a mozikban jelenleg is futó Asteroid Cityben; láthattuk, de nem csak színészként tevékenykedik. Ő rendezte az 1996-os Nyomul a banda és a 2011-es Larry Crowne-t is (amelynek producere és főszereplője is), ezen kívül számos alkotásnak producere is, sőt egyébként a filmeken kívül is dolgozik, könyvet is írt, első kötete a Különleges karakterek – Időutazás időgéppel. Reméljük, még jó sok évig aktív marad, de már eddigi pályafutására is annyit tudunk mondani: T.hanks!

Kövess Minket!



Gamer szótár