Az 5. legjobb DC alkotás jelenleg a Kék Bogár, de itthon szinte senkit nem érdekel

Az 5. legjobb DC alkotás jelenleg a Kék Bogár, de itthon szinte senkit nem érdekel

A cselekmény sablonos, a szuperhős pedig nem különösebben meggyőző. Legalább a családtagjai ellopják a show-t.

A Warner Bros. és a DC szerint erre van szükségünk: egy újabb szuperhősfilm egy komoly fiatalemberről, aki hirtelen azzal szembesül, hogy felelősséget kell vállalnia a tetteiért és rövid idő alatt az igazság bajnokává válik. Az eddigi DC filmek sem brillíroztak ezen a téren, de az első értékelések alapján úgy tűnik a Kék Bogár képes valami újdonságot nyújtani.

Ezeket olvastad már?

Bár ez nem a főszereplőn múlik, mivel több ízben is kiemelték például azt, hogy feltűnik egy lázadó nagymama is, aki ugyan nem a film címadó szuperhőse, de egyötöde annak a szerethető mexikói családnak, amely feldobja ezt a két órás alkotást. A produkciót egyébként Ángel Manuel Soto rendező úrnak és Gareth Dunnet-Alcocer forgatókönyvírónak köszönhetjük.

A tényleges főszereplő Jaime Reyes (Xolo Maridueña), egy friss diplomás fiatal, aki hazatérve ráeszmél, hogy családja anyagi gondokkal küzd. Reyes nekilát munkát keresni, de sehova sem veszik fel, mígnem találkozik Jenny Korddal (Bruna Marquezine), a Kord Industries – egy kolosszális technológiai cég, amelyet a nagynénje, Victoria Kord (Susan Sarandon) vezet – elegáns örökösével. Amikor Jenny átad Jaime-nek egy gyorséttermi dobozba rejtett, lopott szkarabeuszt, Jaime felfedezi, hogy a tárgy egy ősi idegen technológia egy darabja, amelynek saját tudata van. A bogár összeolvad Jaime-mal, és ezt követően mindentől megvédi őt, de emellett képessé válik a repülésre és a gyors felgyógyulásra is. A legtutibb része pedig, hogy bármilyen fegyvert meg tud alkotni a ruha segítségével, amit csak el tud képzelni. Miközben Victoria célja, hogy visszaszerezze a bogarat – mivel egy minden eddiginél pusztítóbb hadsereget akar létrehozni –, Jaime-nek természetesen meg kell ezt akadályoznia, mint ahogy a családját és a világot is meg kell mentenie.

A Kék Bogár az első kritikák alapján egy nagyon sablonos történetet tár a nézők elé. A fiatalember vergődik, miközben alkalmazkodik új képességeihez, aztán ott vannak a kezdetben esetlen csaták, amelyek úgy néznek ki, mint egy ötéves BattleBots nagyvásznas reprodukciója, de nem maradhatnak ki a nehezen megszerzett erkölcsi leckék sem, amelyek valójában szintén klisékre épülnek. Egy harc során elhangzik például: „A családod iránt érzett szeretet gyengévé tesz” mondat, mire kiderül, hogy Jaime-nek a családi szeretet valójában erőt ad. Ez a figyelemre sem méltó történet, valamint az olcsónak tűnő vizuális effektek és Soto színtelen-szagtalan rendezése végül a nézőt egy agyatlan kábulatba ringatja.

Mindezek ellenére a Rotten Tomatoes oldalán 81 elemzést követően 83%-on áll a film, ami elég jónak mondható. Olyannyira, hogy a weboldalon a Kék Bogár jelenleg az 5. legjobb a DCEU filmeket felvonultató listán. Egy sorozat (Peacemaker) és három film (Wonder Woman, The Suicide Squad (2021), és a Shazam!) előzi csak meg.

Itthon viszont egyelőre szinte alig érdeklődnek a film iránt. Több moziban is rengeteg üres hely van még a péntek esti vetítésre. Az Alléban például csak 2 jegy kelt el eddig, de ugyanez a helyzet a Campona esetében is, míg a Westendben is épp csak meghaladja az egy tucatot a foglalások száma. Ez persze holnap, illetve a hétvége folyamán megváltozhat, de azért az már most látszik, hogy a Kék Bogár nem hazánkban lesz a legnépszerűbb DC film.

Kövess Minket!



Gamer szótár