Az AI nem, de Radics Peti egy esetben még lehetne Shrek magyar hangja

Az AI nem, de Radics Peti egy esetben még lehetne Shrek magyar hangja

A youtuber rajongói vetették fel az ötletet és egyre többen szeretnék őt hallani a főszereplő magyar magyar hangjaként az ötödik részben.

Az egy ideje már biztos, hogy Shrek ötödik alkalommal is visszatér a nagyvászonra, és bár több, mint egy évtizednek kellett eltelnie ehhez, a karakter népszerűsége továbbra is töretlen. Hazánkban viszont ez annak is köszönhető, hogy Gesztesi Károly fantasztikus módon keltette életre a hangjával a zöld ogrét, azonban erre sajnos már nem lesz lehetősége, miután 2020-ban elhunyt.

Ezeket olvastad már?

Ilyenkor mindig nagyon nehéz, és bizonyos esetekben nem is lehet pótolni a színművészek orgánumát, de a következő animációs film kapcsán mégis valamilyen formában meg kell majd oldani a szinkront. Ekkor merült fel az elmúlt években rohamosan fejlődő mesterséges intelligencia használata, pláne amiatt, hogy egy ukrán startup cég kifejlesztette a Respeecher elnevezésű programot, amely minták alapján képes rekonstruálni bárkinek a hangját. Így történhetett meg az is, hogy a 91 éves amerikai színész, James Earl Jones, aki Darth Vader hangjaként is beírta magát a filmes történelembe, már nem vállal több munkát, ám ez nem jelenti azt, hogy a Star Wars-rajongóknak le kéne mondani jellegzetes orgánumáról.

Természetesen fel is keresték ennek apropóján Gesztesi Károly lányát, és arról érdeklődtek, hogy elhunyt édesapja hangját a szoftver segítségével ismét Shreknek szeretnék kölcsönözni. Liptai Claudia, a színész volt felesége azonban határozottan elutasította ezt az ötletet:

„Az első gondolatom az volt, hogy nem, aztán a Panka mondta, hogy de mégis, mi lenne… De azt mondtam, nem. Több szempontból sem. Nem lehet. Egyrészt az nem ő, hanem egy robot. Az hazugság, és azzal megágyazzuk az emberiség, a művészet sírját. Ő azt mondaná, hogy gyerekek, akkor vége, nincs szükség rám. Őneki erre nincs szüksége, ő a Shrek marad úgyis.”

A történet ott folytatódott, hogy a Shrekből is paródiavideókat gyártó Radics Peti rajongóinak támadt egy olyan ötlete, miszerint a videós tökéletesen meg tudná formálni hangjával a főszereplőt a következő mozifilmben. Erre a felvetésre a tartalomgyártó is reagált a közösségi oldalán, és bár korábban teljes mértékben elutasította ezt az elképzelést, mára egy kicsit megenyhült és egy esetben szívesen mikrofonon mögé állna, miközben a művész úr hagyatékát is abszolút tiszteletben tartaná.

„Mostanában ismét felröppent a téma, hogy talán nekem kellene szinkronizálni Shreket a soron következő részben. Egyszer már kifejtettem a véleményemet ennek kapcsán és eléggé elutasító voltam. Mostanra azonban változott valami.
Még elutasítóbb lettem.
De valahol engedékenyebb is.
Megtisztelő a kedves publikum részéről, hogy bennem látják a potenciált Gesztesi művész úr által hagyott űr betöltésére, de attól, hogy valami egy paródiában működik, nem biztos, hogy egy mozifilm esetében is siker lenne. Néha valóban sikerült elcsípnem Gesztesi hangjátékát, de ez önmagában nem elég. Egy szinkron paródia esetében jópofa a hasonlóság, de amikor komolyra lenne fordítva a szó, akkor csak egy olcsó utánzat lenne és elégedetlenséget szülne. Egy művész pedig legyen önmaga, ne utánozni próbáljon! Az nem jó a közönségnek és a művésznek se.
Gesztesit nem lehet pótolni, ő marad Shrek magyar hangja. Bízom benne, hogy találnak jogi megoldást az AI által nyújtott lehetőség kihasználására.
Amennyiben így valósulna meg a projekt, úgy örömmel állnék rendelkezésre hang donorként, hogy ismét visszahozzuk Gesztesi úr orgánumát!

Borítókép forrása: Radics Peti youtube csatornája

Kövess Minket!



Gamer szótár