Nem bűnös a GTA 6 szivárogtatás mögött álló hacker?

Nem bűnös a GTA 6 szivárogtatás mögött álló hacker?

A hacker tavaly több mint 90 videót tett közzé a következő GTA-részről.

Tavaly szeptemberben egy hatalmas szivárogtatás rázta meg a Rockstar Gamest, amikor a készülő GTA 6-ról több, mint 90 felvételt tettek közzé az interneten. Nagy-Britanniában viszonylag gyorsan elfogták a tettest, aki előtte megpróbálta megzsarolni a céget és öt számjegyű összeget kért a játék forráskódjáért.

A Reuters szerint az Arion Kurtaj nevű hackert egy pszichológusokból álló testület értékelte, akik "alkalmatlannak nyilvánították a bírósági tárgyalásra". Ez azt jelenti, hogy egy brit bíróság inkább azt fogja megállapítani, hogy elkövette-e a vádolt cselekményeket, mintsem hogy bűnös vagy ártatlan ítéletet hozna.

Ezeket olvastad már?

Márpedig a 18 éves Kurtaj füle mögött bőven van vaj, jelenleg 12 vádpontot fogalmaztak meg ellene, köztük háromszor zsarolással, kilencszer pedig csalással vádolják. Azonban nem egyedül ül a vádlottak padján, egy meg nem nevezett bűntársa ellen vele együtt folyik eljárás, és mindketten állítólag a "Lapsus$" nevű hackercsapat tagjai. Mindkét hackert azzal vádolják, hogy 4 millió dollárral zsarolták meg Nagy-Britannia legnagyobb szélessávú szolgáltatóját, és az Nvidia elleni hackeléssel kapcsolatos vádakkal is szembe kell nézniük.

Kurtaj nem unatkozott, a fentebb felsorolt áldozatai mellett állítólag 2022 szeptemberében a Revolut és az Uber ellen is támadást intézett, közel 3 millió dolláros pénzügyi kárt okozva a két cégnek. A hatóságok helyzetét nehezíti, hogy az alkalmat megragadva sokan a hackernek adták és adják a mai napig ki magukat, hogy ezzel pénzhez jussanak. A Rockstar berkein belül ráadásul nem csak a Grand Theft Auto szériából próbáltak meg hasznot húzni. Valaki, aki Kurtajnak adta ki magát, egy állítólag törölt Bully-folytatásra vonatkozó adatokkal is rendelkezett, ugyanis a hackelés idején közzétett tweetekben az egyik képernyőfotón a Bully 2 fejlesztési terve látható.

Visszatérve a betörőre, fontos megjegyezni, hogy bár nem jelenik meg a bíróság előtt, nem mentesül az esetleges büntetés alól. Bűnösségéről vagy ártatlanságáról még nem született ítélet, de ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy ő áll legalább az egyik támadás mögött, akkor nem sétálhat majd el minden gond nélkül.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Gaming - Hatalmas balhé van az Escape from Tarkov körül

Hatalmas népharag közepette menekülnek a játékosok Tarkovból. Viccet félre téve, a fejlesztők maguk ellen haragították szinte a teljes közösségüket ami a lövöldözős-gyűjtögetős szimulátor konkurenciájához hajthatja a játékosokat.