2024 még az idei remek évet is túlszárnyalhatja megjelenések terén?

2024 még az idei remek évet is túlszárnyalhatja megjelenések terén?

Az idei egy nagyon jó év volt és 2024 sikerrel folytathatja a szériát.

2023 egy fantasztikus év játékmegjelenések szempontjából, pedig még véget sem ért, sőt, vár ránk az Assassin's Creed Mirage, a Marvel's Spider-Man 2, az Alan Wake 2, a Modern Warfare 3, a Cities Skylines és akkor még csak néhány példát említettem. Persze idén is belefutottunk óriási mellényúlásokba, elég csak a Forspokenre, a Redfallra vagy a The Lord of the Rings: Gollumra gondolni, de minden nem sikerülhet. Cserébe ott volt a Hogwarts Legacy, a Dead Space és a Resident Evil 4 remake, a The Last of Us Part 1 (nem a kezdetekben), a Star Wars Jedi: Survivor, a Dead Island 2, a Diablo IV, a Baldur's Gate 3 vagy épp a Starfield, a listát pedig itt be is zárnám, nem azért, mert véget ért, csupán ez csak egy szemléltetés akart lenni, hogy ugyan sok helyen lehet tapasztalni negatív hangulatot, véleményem szerint összességében erős évünk van. Ha nem is tesz rá erre egy lapáttal 2024, folytathatja 2023 sikereit, mert rengeteg ígéretes címre várunk, lássunk mit tartogathat nekünk a következő esztendő.

Ezeket olvastad már?

A 2024-es játékokat három kategóriába lehetne sorolni, az elsőbe kerülnek azok amelyek már kaptak valamiféle megjelenési dátumot. Kezdjük is mindjárt a Prince of Persia The Lost Crownnal, amelyet némi meglepetésre jelentettek be júniusban, ugyanis ez az első új játék a Prince of Persia sorozatban a 2010-es Prince of Persia: The Forgotten Sands óta. A tervezett megjelenési dátuma január 15, tehát amint elfogyasztottuk az utolsó bejgliket, lebontottuk a karácsonyfát, mehetünk is játszani a Ubisoft címével. Akinek nem volt elég a Street Fighter 6 és a Mortal Kombat 1 nyújtotta verekedés, az írja be a naptárba január 26-át, ugyanis akkor érkezik a Tekken 8. Rákanyarodva a februárra, rögtön másodikán jön egy olyan cím, amiről őszintén nem tudom eldönteni, hogy mit gondoljak. Ez a Suicide Squad: Kill the Justice League. Rengeteg meleget és hideget is hallottam már róla, ami annak fényében nem meglepő, hogy eredetileg 2022-es megjelenési ablakot tűzött ki a Rocksteady Studios, amit elhalasztottak idén májusra, de ezt sem tudták tartani, így jött a képbe 2024. Igazi boom or bust program lehet.

A listából kimaradt a Final Fantasy XVI, ami szintén sikeresen mutatkozott be a nyáron, jövőre pedig, egészen pontosan február 29-én érkezik a Final Fantasy VII Rebirth, hogy tovább vigye a széria sikereit. Pár nappal később egy különösen izgalmas program debütál: a Paradox The Sims-klónja, a Life by You. Hasonlóan a Suicide Squadhoz, minden bizonnyal vagy hatalmasat szól, vagy óriásit bukik. Amit eddig láttunk belőle, az ígéretes volt, tényleg rengeteg újdonsággal készülnek a fejlesztők, de van az a jelenség némely esetben, hogy stúdiók akkorát szeretnének markolni, hogy a nagyrésze kifolyik az öklükből. Nem állítjuk, hogy ez lesz a helyzet a Life By You esetében, de mindenképp van ilyen félelmünk. Minden esetre, aki szeretné kipróbálni ezt az új életszimulátort, az karikázza be a kalendárban március 5-ét.

Nem meglepő módon nem látunk fél évnél nagyon előbbre, így az év további részében várt játékok nem kaptak még biztos dátumot, csupán egy ablakot, ami jövő év. Kezdjük a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyllal, amelynél nehezebb sorsú játékot nehezen tudunk elképzelni. A GSC Game World az orosz-ukrán háború miatt Kijevből Prágába költözött, de az ottani irodájuk is kigyulladt, pénzügyi gondokkal és hackerekkel küzdöttek, de volt olyan kollégájuk, aki elhunyt a harcokban. Mindezek ellenére a Gamescomon ott volt a játék, és nagyon bízunk benne, hogy egy fantasztikus megjelenés némileg kompenzálja a küzdelmet. Jövőre sem maradunk Star Wars-játék nélkül, ugyanis a Ubisoft szintén júniusban bemutatta a Star Wars Outlawst. Ez 2024 egyik top címe lehet, a nyílt világú Csillagok háborúja-program az eddig látottak alapján teljesen levett a lábunkról. TMNT: Mutant Mayhem film után jövőre kap egy játékot is, az is mindenképpen izgalmasnak hangzik, csakúgy, mint a városépítős túlélőjáték, a Frostpunk folytatása, ami szintén jövőre érkezik, és amire lehet jelentkezni tesztelésre. 2024-ben bővül a Splatoon 3 is a Splatoon 3: Side Orderrel, valamint kap egy vetélytársat a Foamstars képében, érdekes lesz látni, hogy miként férnek majd meg egymás mellett a piacon.

Végül olyan játékok következnek, amelyekről csak feltételezések vannak, hogy valamikor jövőre jelenhetnek meg. Az egyik az Assassin’s Creed Codename Red, amely még nevet sem kapott, de azt tudjuk, hogy a főszereplője egy afrikai szamuráj lehet. Érkezhet a Death Stranding 2 és a Silent Hill 2, valamint az Insomniac Games következő játéka a Marvel’s Wolverine is, amelyről szintén sok a spekuláció, de egyelőre kevés a hivatalos megerősítés. Ennek a kategóriának a királya azonban a GTA 6. Itt aztán tényleg csak spekulációkról beszélhetünk, de az utalások nagyon abba az irányba mutatnak, hogy 2024 karácsonya környékén érkezhet, persze ez átcsúszhat 2025-re. Látva ezt a listát, 2024 akkor is pokolian erős lehet, ha végül a Grand Theft Auto következő epizódja már nem fog beleférni a 12 hónapba.

Kövess Minket!



Gamer szótár