Több millió PlayStation játékos adatait lophatták el hackerek!

Több millió PlayStation játékos adatait lophatták el hackerek!

Mivel a Sony nem akar engedni a zsarolásnak, a hackerek azt állítják, hogy minden megszerzett adat eladó.

A Ransomed.vc nevű ransomware csoport azt állítja, hogy sikeresen betört a Sonyhoz, és azzal fenyegetőzik, hogy eladja a japán cégtől ellopott adatokat. Bár a bűnözők állításai továbbra is igazolatlanok, a Cyber Security Connect jelentése szerint „lenyűgöző mennyiségű áldozatot szedtek össze", mióta a múlt hónapban megjelentek a színen.

„Sikeresen kompromittáltuk az összes Sony rendszert” – állította a csoport a hagyományos interneten és a dark weben is. „Nem fogunk váltságdíjat kérni értük! Eladjuk az adatokat. Mivel a Sony nem akar fizetni. AZ ADATOK ELADÓK."

A Cyber Security Connect szerint a csoport közzétett néhány proof-of-hack adatot, bár szerintük ez „nem túl meggyőző információ a dolgok tükrében". Ezek között szerepelnek egy belső bejelentkezési oldalnak tűnő képernyőmentések, egy belső PowerPoint prezentáció, több Java fájl, valamint a szivárgás fájlfája, amely látszólag kevesebb mint 6000 fájlt tartalmaz.

Ezeket olvastad már?

A csoport szeptember 28-i határidőt jelölt meg, amely után, ha senki sem vásárolja meg az adatokat, akkor közzéteszik azokat. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy abszolút jófiúnak látják magukat. Állításuk szerint ők a „biztonságos megoldás a vállalatokon belüli adatbiztonsági sebezhetőségek kezelésére", valamint hogy „a GDPR és az adatvédelmi törvények szigorú betartásával" működnek”. A Ransomed.vc legtöbb tagja a jelentések szerint Ukrajnából és Oroszországból tevékenykedik.

„Azokban az esetekben, amikor nem érkezik fizetés, kötelesek vagyunk jelenteni az adatvédelmi törvény megsértését a GDPR-ügynökségnek!” – mondták.

A Sony nem először kerül ehhez hasonló slamasztikába. 2011-ben a Sony PlayStation Network hálózatán hatalmas biztonsági rés keletkezett, amelynek következtében mintegy 77 millió fiók személyes adatai kerültek veszélybe, és a szolgáltatás 23 napra leállt. A Sony eredetileg több mint 100 millió dollárra becsülte a hackelés okozta károkat, és kénytelen volt bocsánatot kérni nemcsak a játékosoktól, hanem a fejlesztőktől is, akiknek a játékbemutatója megszakadt, vagy akiknek az online szolgáltatásai nem voltak elérhetőek.

A Sony végül nem kevesebb mint 55 csoportos keresettel nézett szembe, és beleegyezett abba, hogy kártérítést ajánljon fel az érintetteknek, beleértve az ingyenes játékokat is.

Kövess Minket!



Gamer szótár