Lemondott posztjáról a PlayStation vezérigazgatója

Lemondott posztjáról a PlayStation vezérigazgatója

Rengeteg sikert ért el a Sonynál, de most mégis leteszi a lantot.

A Sony sajtóközleményében bejelentette, hogy a PlayStation vezetője távozik posztjáról. Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment vezérigazgatója visszavonul, mindössze négy évig volt ebben a szerepben. A bejelentés teljesen váratlanul érte a videójátékos világot, hiszen akkor lépi ezt meg, amikor PlayStation 5 eladási rekordokat döntöget, és amikor a Sony megduplázta a presztízsértékű kasszasikerjátékok, például a The Last of Us Part 1 és a Marvel's Spider-Man 2 népszerűségét.

„30 év után úgy döntöttem, hogy 2024 márciusában visszavonulok a SIE-től. Élveztem a lehetőséget, hogy egy olyan munkát végezhetek, amelyet szeretek egy nagyon különleges vállalatnál, ahol nagyszerű emberekkel és hihetetlen partnerekkel dolgozhatok együtt. De egyre nehezebbnek találtam összeegyeztetni az Európában élést és az észak-amerikai munkát.”

Ezeket olvastad már?

Ryan hivatalosan 2024 áprilisában hagyja el a pozíciót. Hiroki Totoki, a Sony Group Corporation elnöke, COO-ja és pénzügyi igazgatója segít az átmenetben, és Ryan távozása után átveszi a PlayStation ideiglenes vezérigazgatói szerepét, valamint segít az utód keresésében. Ryan 2019-ben került a PlayStation vezetői posztjára, miután az átszervezés során Shawn Layden, a Worldwide Studios vezérigazgatója lemondott, Shuhei Yoshida, a Worldwide Studios elnöke pedig háttérbe vonult, és az indie játékfejlesztőkkel dolgozott.

A PlayStation vezetőjeként Ryan felügyelte a PS5 bevezetését, amely a világjárvány-korszakban jelentkező hiányosságok ellenére mostanra rekordokat döntöget az eladásokban, köszönhetően az olyan first-party exkluzív blockbustereknek, mint a Horizon Forbidden West és a God of War Ragnarök. A PS VR2 bevezetése is az ő regnálása alatt történt meg, valamint a PS Plus előfizetéses szolgáltatás is sokat fejlődött, hogy felvegye a versenyt a rivális Game Passzel. Illetve fontos esemény volt, hogy a Sony 10 éves megállapodást kötött a Microsofttal, hogy a Call of Duty továbbra is érkezzen PlayStationre, függetlenül az Activision Blizard felvásárlásának sikerességétől. Ryan végül egy közleményben búcsúzott el mindenkitől.

„Amint azt a mai hírekben olvashattátok, bejelentettem, hogy közel 30 év után nyugdíjba vonulok a Sony Interactive Entertainmentnél. Nem vettem félvállról ezt a döntést, és nagyon szeretem a SIE-t és a közösségünket, de az utóbbi időben egyre nehezebben találtam meg a megfelelő egyensúlyt az Egyesült Királyságban lévő otthonom és az Egyesült Államokban lévő munkám között. Ahogy a sajtóközleményben is említettük, 2024 márciusáig továbbra is elnök-vezérigazgatóként fogok tevékenykedni. 2024. április 1-jei hatállyal Hiroki Totokit nevezik ki a SIE ideiglenes vezérigazgatójává, amíg a Sony Group Corporation-nél betöltött jelenlegi pozícióját folytatja.

Megtisztelőnek érzem a lehetőséget, hogy egy olyan vállalatot vezethetek, amely olyan termékeket szállít, amelyek milliók életét érintik meg. A díjnyertes játékoktól kezdve a PlayStation 5 hihetetlenül magával ragadó technikai vívmányaiig rendkívül büszke vagyok arra, amit elértünk, és nagyon optimista vagyok a Sony Interactive Entertainment jövőjét illetően.

Már a kezdetektől világos volt, hogy a Sony valami igazán különlegeset épített. Nemzedékekkel később még mindig lenyűgöz a PlayStation-közösség izgalma és szenvedélye. Nektek köszönhetjük, hogy képesek vagyunk folyamatosan újítani és még nagyobb élményeket nyújtani. 1994 óta játékosok generációi inspiráltak minket arra, hogy jobbak legyünk, hogy feszegessük a határokat, és az eredmények hihetetlenek.

Szívből köszönöm nektek.”

Kövess Minket!



Gamer szótár