Kritikusokat fizettek le, hogy felturbózzák a Rotten Tomatoes pontszámait

Kritikusokat fizettek le, hogy felturbózzák a Rotten Tomatoes pontszámait

A Bunker 15 filmes PR-céget és a Rotten Tomatoes oldalát is támadják emiatt.

Megjelent egy cikk a Vulture oldalán nemrégiben, The Decomposition of Rotten Tomatoes címmel, amelyben azt állítják, hogy a Bunker 15 PR cég szándékosan manipulálta a Rotten Tomatoes pontszámát a 2018-as Daisy Ridley főszereplésével készült Ophelia kapcsán.

Ezeket olvastad már?

A beszámoló szerint az Ophelia 46 százalékot kapott az oldalon (13 kritikát követően) az első vetítéseket követően. Azt tudni kell, hogy a portálon egy alkotásnak legalább 60 százalékot kell elérnie ahhoz, hogy frissnek minősüljön. A többnyire negatív kritikákra válaszul a Bunker 15 állítólag hónapokkal később felvette a kapcsolatot számos önjelölt kritikussal, és felajánlott nekik több mint 50 dollárt, hogy nézzék meg és véleményezzék az Opheliát.

„Ez egy Sundance-film, és az az érzésünk, hogy néhány kritikus kissé keményen bánt vele (biztos vagyok benne, hogy az égbe szökő elvárások miatt történt ez), így az érintettetek úgy érzik, hogy jót tenne neki, ha további kritikusok is elmondanák róla a véleményüket.” – üzent a cég az egyik írónak egy 2018 októberében küldött e-mailben.

Amikor az író, aki az előbb említett e-mailt kapta, megkérdezte, mi történik, ha megnézi az Opheliát, de nem tetszik neki, és negatív kritikát ír róla, a Bunker 15 állítólag azt válaszolta neki, hogy azt ír, amit akar. Viszont arról is említést tettek, hogy a "szuper kedves" kritikusok gyakran kisebb, a Rotten Tomatoes radarján nem szereplő weboldalakon írnak negatív kritikát, nem pedig a főoldalukon. Ennek értelmében az Opheliával szembeni bármilyen negatív vélemény csak egy kisebb blogon lenne látható, amely kívül esik a Rotten Tomatoes radarján és ezért nem befolyásolná a Tomatometer pontszámát.

Meglepő módon ezt követően 2018 októbere és 2019 januárja között nyolc további kritikával egészült ki az Ophelia aloldala az RT felületén, amelyek közül hét pozitív volt és 62%-ra ugrott a mutatója. Az egyetlen negatív vélemény szerzője azt mondta, hogy a Bunker 15 arra biztatta őket, hogy változtassák meg a pontszámot, miközben egy másik negatív kritika hiába készült el, mégsem számított bele az Ophelia értékelésébe.

Amikor a Vulture érdeklődött Daniel Harlow-nál, a Bunker 15 alapítója így kommentálta a híreket:

„Hű, most aztán tényleg nagyon messzire mentek. Több ezer író van a listánkon. Egy maroknyian létrehoztak egy speciális rendszert, ahol a filmkészítők szponzorálhatják vagy fizethetnek azért, hogy véleményezzenek egy filmet.”

A Vulture a Rotten Tomatoes-t is megkereste, ahol azóta egyébként már nem érhető el a Bunker 15 néhány filmje, köztük az Ophelia. A Rotten Tomatoes egy üzenetet is küldött azoknak az íróknak, akik rendszeresen véleményezik a Bunker 15 filmjeit:

„Komolyan vesszük a pontszámok integritását, és nem toleráljuk a manipulációra tett kísérleteket. Van egy külön csapatunk, amely rendszeresen ellenőrzi a platformjainkat, és alaposan kivizsgál és megold minden egyes gyanús tevékenységet.”

Borítókép forrása: nytimes.com


RENDELJ HATALMAS KEDVEZMÉNNYEL A DON PEPÉTŐL!

Szeptember 10-éig, minden 26 cm-es pizzára 20% kedvezmény jár a 'pcguru20', minden 32 cm-es pizzára 15% kedvezmény jár az 'esport15' kuponkódokkal. Irány a donpepe.hu, csapj le az akciós ajánlatra még ma!

Kövess Minket!



Gamer szótár