Hihetetlen, de pont kerülhet a 3. évezred legnagyobb gaming-piaci felvásárlására

Hihetetlen, de pont kerülhet a 3. évezred legnagyobb gaming-piaci felvásárlására

Egyszerűen el sem akarjuk hinni, de végül lehet, hogy mégis összejön az üzlet.

Frissítés

Időközben a Microsoft hivatalos is bejelentette az Activision-Blizzard felvásárlásást, ezzel lezárult az ügy. Immáron az olyan játékok is a Microsoft tulajdonát képezik, mint a Call of Duty, a Wordl of Warcraft, a Diablo, a Starcraft vagy a Candy Crush!

„Egy csapatként tanulunk, fejlődünk és csapatként dolgozunk tovább azon, hogy vidámságot és játékokat szállítsunk minél több emberhez." - nyilatkozta a Microsoft Gaming vezérigazgatója, Phil Spencer.

Az eredeti cikk

Idestova a Microsoft majdnem két évvel ezelőtt lökte be zsetonjait és jelentette be, hogy fel szőröstül-bőröstül fel akarják vásárolni a Blizzardot. Ez első pillantásra nem nagy dolog, hiszen nem szokatlan, hogy egy fontos piaci szereplő beolvaszt egy másik jól menő vállalatot. Viszont kicsit jobban megnézve a dolgot, az egész elég durva aggodalmakat kavart fel. Ha Microsoft kizárólagos joggal birtokolja majd az olyan címeket mint a Candy Crush, a Call of Duty, a Diablo vagy a World of Warcraft, akkor a cég egyszerre több piacon is azzal fenyeget, hogy kvázi monopol-helyzetbe kerül. Ez pedig a legjobban a konzol-piacot rázná meg. Pontosabban a PlayStation és az Xbox legendás harcában jelenthetne csodafegyvert Bill Gates kezébe. Látszott, hogy ez az akvizíció nem lesz egyszerű. 

Most pedig ott vagyunk, hogy a Microsoft megegyezett kb. mindenkivel. Az utóbbi hónapokban hosszú távú megállapodásokat kötöttek az olyan cégekkel, mint az Nvidia vagy a Nintendo és sikerült többé-kevésbé mindenkinek megfelelő feltételeket kialkudni. Az amerikai Pénzügyi Bizottság már korábban áldását adta a frigyre, végül pedig csak az Egyesült Királyság Kereskedelmi Bizottsága maradt. Most pedig úgy néz ki, hogy innen is elhárult minden akadály. A szervezetnek sikerült elérnie, hogy a következő 15 évre az Activision Blizzard cloud streaming jogait adják el a Ubisoftnak. 

“Az új megegyezés kizárja annak a lehetőségét, hogy a Microsoft lezárja a piacot a kisebb vetélytársak előtt, így a fogyasztói-árak piacképesek maradnak.”

Ezzel a végre pont kerül erre a gazdasági-paródiára, ami hónapok óta a szemünk előtt zajlik és teljesen jogosan a Microsoft kerül ki győztesen. Igen fontos pénzügyi-rendelkezés, hogy ne lehessen valaki monopol-helyzetben egy ilyen fontos piacon. De a szabad piac nem egy jótékonysági rendezvény. A védelem akkor jár, ha valaki etikátlan és törvénytelen lépést követ el. A másikat ne azért fogják már vissza mert jobb vagy ügyesebb. Ezt egyébként kb. az utóbbi hónapokba még a Sony is megértette, mivel a Microsoft mindenkinek adott vagy 10 év türelmi időt, kizárólagossági-oldalon. De az angol bürokrátáknak még azért ‘meg kellett nyerni a csatát’ a csúnya-rossz nagyvállat ellen. Nyilván fontos dolog a cloud streaming, de nem ez adja a gaming-piac bevételeinek döntő többségét. Tudjuk, hogy ez most egy olyan győzelem, amit lehet lobogtatni, de hosszú távon szinte irreleváns. Na mindegy, végre jöhet az összeolvadás és mindenkinek fel kell kötni a gatyát, mert az Xbox nagyot lépett előre.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár