Csatarendbe állt a Microsoft, de vajon mit lép erre a Sony?

Csatarendbe állt a Microsoft, de vajon mit lép erre a Sony?

Az üzlet végbement, most már a következményei izgatják az embereket.

A két évig tartó hercehurca véget ért, és a Microsoft hivatalosan is tulajdonosává vált az Activision Blizzardnak. Számos az üzlet létrejövetele ellen szóló érv került elő ezen időszak alatt, azonban végül az a döntés született, hogy a felvásárlás nem fogja csorbítani a videójáték piac egyensúlyát.

Természetesen a legnagyobb akadályoztató tényezőt a Sony jelentette, aki így több exkluzív címtől is elesett, de nem bírták maguk mellé állítani az eset döntéshozóit. Most elemzők azt fejtegetik, hogy vajon miként hat majd egy piaci átrendeződés az iparág többi részére, középpontban a Sony-val. A témában a szakértők véleménye is megoszlik. Egyesek szerint egy óriás kinövése – jelen esetben a Microsoft – mind a piac, mind a felhasználók számára kedvezőtlen jövőt vetít előre, míg mások ezt pont fordítva látják. A valós következményeket azonban csak hosszú évek távlatából lesz lehetőségünk megfigyelni.

Ezeket olvastad már?

A vélemények a Sony jövőjével kapcsolatban is megoszlanak. Karol Severin – médiakutató – szerint például van lehetőségük arra, hogy a történtekre válaszul komoly lépést tegyenek. Míg az Xbox jövője egy többplatformos ökoszisztéma, a Sony jelen van a film, televízió, játék és zeneiparban is, melyet latba vetve harcba szállhat.

„A Sony rendelkezik a Föld egyik leglenyűgözőbb tartalomkatalógusával” – magyarázza Severin. "Például egy előfizetéses ajánlatban való összevonása szilárd versenyképes választ jelenthet az Xbox platformok közötti erőfeszítéseire. Egyre nehezebb lesz versenyezni a Microsofttal csak a játékok terén. A Sony egyetlen válasza a játékok terén a vásárlás lenne. Valami igazán nagy dolog, mint a Take-Two, de ez nem valószínű."

Más elemzők szerint a Sony kénytelen lesz a 70 dolláros kasszasikerekre összpontosítani, míg megint mások úgy gondolják, hogy nem fognak változtatni, és így is erősek maradhatnak hála a konzoljaiknak.

Az, hogy az Xbox Cloud Gamingbe így felkerülhet számos új népszerű játék is, azért nem jelent különösebb problémát, hisz ezeknek nagy része máshol is elérhető marad, valamint még mindig csak egy nagyon kis százalékát teszi ki a piacnak ez a szegmens. A felvásárlás következtében a mobiljáték piac felborulása sem várható, hiszen a Microsoft eddig is uralta ezt a területet, maximum egy további kisebb szeletet is a magukénak tudhatnak.

A legtöbb elemző azonban egyetért abban, hogy az Xbox Game Pass-re nagy hatással lesznek a történtek. Mivel az elmúlt években is elképesztő mennyiségű játékos fizetett elő a bérletre, ezt csak tovább fogják növelni az olyan játékok bekerülései, melyek eddig nem voltak elérhetőek, valamint az elkövetkezendő években várható számtalan új kiadás.

Kövess Minket!



Gamer szótár